«Βολές» Βασιλακόπουλου κατά Ευρωλίγκας και FIBA

 

 

«Βολές» τόσο κατά της Ευρωλίγκας όσο και κατά της ηγεσίας της FIBA εξαπέλυσε, για διαφορετικούς λόγους στον καθένα, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας μπάσκετ Γιώργος Βασιλακόπουλος, με γραπτή του δήλωση. Αφορμή στάθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις, με την ανακοίνωση από πλευράς Ευρωλίγκας του προγράμματος για τη νέα σεζόν, το οποίο δεν περιλαμβάνει κενά για τους αγώνες των Εθνικών ομάδων στα προκριματικά για το Μουντομπάσκετ της Κίνας το 2019. Κάτι που σημαίνει ότι αρκετές Εθνικές ομάδες θα στερηθούν των υπηρεσιών βασικών παικτών, που είναι υποχρεωμένοι πλέον να αγωνίζονται την ίδια περίοδο στην Ευρωλίγκα με τους συλλόγους τους. Μάλιστα, μετά τη χτεσινή επισημοποίηση του προγράμματος των αγώνων της Ευρωλίγκας, δύο χαρακτηριστικές ημερομηνίες αποτυπώνουν ξεκάθαρα το τι πρόκειται να συμβεί: Από ελληνικής πλευράς, στις 24 Νοέμβρη 2017 και στις 22 Φλεβάρη 2018 θα υπάρχει το παράδοξο να αγωνίζονται Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός σε Ευρωλίγκα και η Εθνική ανδρών στον όμιλο των προκριματικών. Σκηνικό φυσικά πρωτόγνωρο για τα δεδομένα του ευρωπαϊκού μπάσκετ γενικότερα.

Με αφορμή τα όσα συνέβησαν και πρόκειται να συμβούν, ο πρόεδρος της ΕΟΚ επιτίθεται στην ηγεσία της Ευρωλίγκας, χαρακτηρίζοντάς την ως «επιχείρηση αμφιβόλων κινήτρων». Παράλληλα όμως κατηγορεί και την Παγκόσμια Ομοσπονδία (FIBA) για τους μέχρι τώρα χειρισμούς της στο θέμα και για την απολογητική της στάση, ζητώντας να εφαρμόσει τους κανονισμούς.

Στην επιστολή του, ο Γ. Βασιλακόπουλος κάνει λόγο για φαινόμενα που οδηγούν στο να παρουσιαστούν δύο φορείς του ευρωπαϊκού μπάσκετ από την εταιρεία διαχείρισης της Ευρωλίγκας ECA αλλά και τις τακτικές της FIBA, διευκρινίζοντας πως μόνο η δεύτερη είναι ο θεσμικός φορέας του αθλήματος, αναγνωρισμένος από την ΔΟΕ, μέλος αυτής και αρμόδιος να αποφασίζει για την πορεία του μπάσκετ ανά την Υφήλιο. Ωστόσο, όπως σημειώνει:

«Γινόμαστε σε διάρκεια μάρτυρες ενός θεάτρου παραλόγου και κινδύνου που έχει στηθεί γύρω από το μπάσκετ. Απαιτούνται άμεσα ξεκάθαρες θέσεις και κυρίως λύσεις. Παιχνίδια τακτικής, λεονταρισμοί και κουτσαβακισμοί, μόνο ολέθρια αποτελέσματα μπορούν να έχουν σε έτσι κι αλλιώς δύσκολες εποχές».

Σχολιάζοντας τις τακτικές που ακολουθεί η FIBA, o πρόεδρος της ΕΟΚ σημειώνει πως είναι επιτακτική ανάγκη ο θεσμικός φορέας του αθλήματος, η FIBA, να αφήσει τα μισόλογα, τις ενημερωτικές έως και απολογητικές ανακοινώσεις, και να προχωρήσει στην εφαρμογή των νόμων και των καταστατικών διατάξεων που έχουν εγκριθεί από 206 χώρες σε όλο τον κόσμο.

Αναφερόμενος στην Ευρωλίγκα και ειδικότερα τη διαχειρίστρια εταιρεία ΕCA, ο Ελληνας παράγοντας υπογραμμίζει μεταξύ άλλων πως πρόκειται για μια μια ιδιωτική επιχείρηση αμφιβόλων κινήτρων, που επιδιώκει να υποτάξει τη βασική επιδίωξη των σπορ, το αθλητικό αποτέλεσμα και τον υγιή ανταγωνισμό, στο οικονομικό συμφέρον.

ΠΣΑΚ: Δεν είμαστε ρομπότ

Θέση για τα νέα δεδομένα πήρε ακόμα μια φορά και ο Σύνδεσμος των Ελλήνων παικτών μπάσκετ (ΠΣΑΚ), που με ανακοίνωσή του εστιάζει στο θέμα της υπερβολικής κούρασης των παικτών και τις συνέπειες στην υγεία τους. Ο ΠΣΑΚ ξεκαθαρίζει πως δεν έχει πρόθεση να μετάσχει σε κόντρες και το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι η υγεία των παικτών, το καλό τους και κατ’ επέκταση το καλό του μπάσκετ.

«Οι παίκτες δεν είναι ρομπότ και ζητάμε το σεβασμό όλων. Λατρεύουμε τη δουλειά μας, όμως είμαστε άνθρωποι και το σημαντικότερο είναι η υγεία μας», σημειώνει μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση του ο ΠΣΑΚ που για μια ακόμη φορά επαναλαμβάνει το σκεπτικό του πως «η Εθνική ομάδα είναι πάνω απ’ όλα».

 

«Βολές» Βασιλακόπουλου κατά Ευρωλίγκας και FIBA

Αθλητισμός, Μπάσκετ |