Κέρδη-ρεκόρ για την «βιομηχανία» της Μονακό

Πριν από μερικές εβδομάδες, ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος και ιδιοκτήτης της Μονακό, Ντιμίτρι Ριμπολόβλεφ, εξηγούσε στον γαλλικό Τύπο, ότι όταν αποφάσισε να αγοράσει τους Μονεγάσκους, δεν είχε σκοπό να «πετάξει τα χρήματα του», αλλά να επενδύσει στο ποδόσφαιρο, συνδυάζοντας τα κέρδη με τις διακρίσεις, όπως κάθε σοβαρός επιχειρηματίας. Πρόσθεσε, δε, πως γι αυτόν ακριβώς τον λόγο, επέλεξε να «αποδεσμεύσει» τον Βαντίμ Βασίλιεφ από τις άλλες επιχειρήσεις του (σ.σ. χαρακτηρίζοντας τον κορυφαίο μάνατζερ).

Περίπου τρία χρόνια αργότερα, η στρατηγική του Ρώσου μεγιστάνα, «αποδίδει καρπούς» και μάλιστα με εντυπωσιακά αποτελέσματα. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή…

Στο πρώτο διάστημα ηγεσίας Ριμπολόβλεφ, η Μονακό δαπάνησε πολλά χρήματα για να ενισχυθεί με κορυφαία παραδείγματα τα 45 εκ. ευρώ για τον Χάμες Ροντρίγκες, τα 43 εκ. ευρώ για τον Ραδαμέλ Φαλκάο, τα 25 εκ. ευρώ για τον Ζοάο Μουτίνιο και τα 20 εκ. ευρώ για τον Γκοφρεϊ Κοντογκμπιά… Δεδομένου του οικονομικού «fair play» που υποχρεώνει τους συλλόγους να μην δαπανούν περισσότερα χρήματα από τα κέρδη σε ετήσια βάση, οι διοικούντες την Μονακό βρήκαν τον τρόπο να ενισχύσουν τα έσοδα τους…

Αρχικά και μετά την εντυπωσιακή πορεία στο Champions league, το καλοκαίρι του 2015, συμφώνησαν για την παραχώρηση του Αντονί Μαρσιάλ (80 εκ. ευρώ), Γκοφρεϊ Κοντογκμπιά (37 εκ.), Λαϊβίν Κουρζαβά (25 εκ.), και Γιανίκ Φερέϊρα Καράσκο (20 εκ). Στην συνέχεια, επένδυσαν για άλλη μία δορά σε ακόμη νεότερους παίκτες, όπως ο Τομάς Λεμάρ, ο Μπεντζαμιν Μεντί, ο Μπερνάρντο Σίλβα, ο Τιεμουέ Μπακαγιόκο και φυσικά ο Κιλιάν Μπαπέ.

Απ΄αυτούς, μόνο ο Λεμάρ παρέμεινε -προφανώς προς το παρόν- κάτοικος Πριγκηπάτου, ενώ αξίζει να δούμε το κόστος απόκτησης και «χρήσης» των υπολοίπων τεσσάρων, σε σχέση με την τιμή παραχώρησης τους. Το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό, αφού η σχετική «απόδοση» ξεπερνά το 600%:

Παίκτης     Τιμή αγοράς   Ετήσιο  κόστος    Χρόνια στην Μονακό   Τιμή πώλησης    Διαφορά

 

Μεντί          15,0            3,6                  1                57,5          38,9

Μπαπέ           0               1                   1               180,0         179,0

Σίλβα          15,8            1,3                 2,5               50,0          31,0

Μπακαγιόκο      8,0            0,9                  3                45,0          34,3

** Οι τιμές είναι σε εκατομμύρια ευρώ.

Κέρδη-ρεκόρ για την «βιομηχανία» της Μονακό

Αθλητισμός, Ποδόσφαιρο |