ΟΑΕΔ Στον «αέρα» χιλιάδες άνεργοι με τις φορολογικές δηλώσεις

Από τον Βασίλη Αγγελόπουλο

Σοβαρό πρόβλημα με τη συμπλήρωση της φορολογικής δήλωσης 2015 αντιμετωπίζουν χιλιάδες άνεργοι, εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ. Παρά το γεγονός ότι κατά το 2014 έλαβαν κάποιας μορφής επιδότηση από τον Οργανισμό (πχ επίδομα ανεργίας, συμμετοχή σε πρόγραμμα απασχόλησης), δεν έχει λυθεί ακόμη το ζήτημα της ανάρτησης των ποσών που καρπώθηκαν απο τον ΟΑΕΔ, στη δήλωση φόρου εισοδήματος.

Το πρόβλημα γίνεται ακόμα μεγαλύτερο, γιατί εάν οι άνεργοι αυτής της κατηγορίας, επιλέξουν να αναρτήσουν οι ίδιοι, τα ποσά που έλαβαν, τότε κινδυνεύουν να περάσουν από διαδικασία ελέγχου από τις φορολογικές αρχές, με ότι αυτό συνεπάγεται για τον κίνδυνο επιβολής προστίμου.

Η διοίκηση του Οργανισμού, σύμφωνα με πληροφορίες του dikaiologitika.gr έχει αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος και σήμερα έχει προγραμματίσει συνάντηση με στελέχη της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ), αλλά και με εξέχοντες φοροτεχνικούς, σε μια προσπάθεια να αρθεί το αδιέξοδο.

Στόχος είναι σε κάθε περίπτωση, να μην ταλαιπωρηθούν οι χιλιάδες άνεργοι, που βρίσκονται σε αυτή την πολύ δυσάρεστη κατάσταση, δηλαδή να έχουν μείνει χωρίς δουλειά, αλλά ταυτόχρονα να κινδυνεύουν να υποστούν τον έλεγχο της Εφορίας, για εισοδήματα που έλαβαν από τον ΟΑΕΔ, υπό μορφή στήριξης.

Εξετάζεται το ενδεχόμενο της χορήγησης βεβαίωσης από τον ΟΑΕΔ προς τους ανέργους αυτής της κατηγορίας, που θα μπορεί να υποβληθεί στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος, χωρίς να δημιουργηθεί ζήτημα από τις φορολογικές αρχές.

Πάντως το ζήτημα είναι αρκετά σημαντικό και ήδη έχουν υπάρξει άνεργοι που έχουν απευθυνθεί στα αρμόδια υποκαταστήματα του Οργανισμού, προσπαθώντας να λύσουν το πρόβλημά τους, χωρίς κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα, έως τώρα.

ΠΗΓΗ: dikaiologitika.gr

 

ΟΑΕΔ Στον «αέρα» χιλιάδες άνεργοι με τις φορολογικές δηλώσεις

Ελλάδα, Πρώτο Θέμα |