Οι μικρομεσαίοι επωμίσθηκαν το 60% των φόρων

 

Λίγοι και μεσαίοι σηκώνουν το βάρος των φόρων, όπως προκύπτει από στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για τον φόρο εισοδήματος του 2015, που καταβλήθηκε πέρυσι.

Τα μικρομεσαία νοικοκυριά, με εισόδημα 20.000 έως 50.000 ευρώ, που αναλογούν περίπου στο 40% των υπόχρεων, επωμίστηκαν το 60,3% του φορολογικού βάρους, ήτοι περισσότερα από 4,8 δισεκατομμύρια ευρώ.

Τα στοιχεία καταδεικνύουν τη βαριά φορολόγηση της μεσαίας τάξης, την οποία παραδέχτηκε πριν λίγες εβδομάδες ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, τη στιγμή που συνεχίζεται η χρόνια αδυναμία του φοροεισπρακτικού μηχανισμού να καταπολεμήσει την φοροδιαφυγή.

Την ίδια στιγμή όμως, περισσότεροι από τέσσερις στους δέκα φορολογούμενους είτε δεν πλήρωσαν φόρο είτε πλήρωσαν έως 15 ευρώ.

Περισσότεροι από τους μισούς φορολογούμενους δήλωσαν εισόδημα έως 10.000 ευρώ και κατέβαλαν λιγότερο από το 5% της συνολικής φορολογίας εισοδήματος.

Τα στοιχεία αυτά πλησιάζουν τις εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ότι άνω του 50% των ελληνικών νοικοκυριών δεν φορολογείται καθώς δηλώνει εισοδήματα που δεν υπερβαίνουν το άτυπο αφορολόγητο όριο – όριο που, σύμφωνα με πληροφορίες, θα κατρακυλήσει στα 5.636 ευρώ από το 2020.

Περίπου το 60% των φόρων του 2015, δηλαδή σχεδόν 4,8 δισεκατομμύρια ευρώ, προήλθε από μισθωτούς και συνταξιούχους – δηλαδή τις κατηγορίες που δύσκολα φοροδιαφεύγουν.

Πηγή: Skai.gr

Οι μικρομεσαίοι επωμίσθηκαν το 60% των φόρων

Ελλάδα, Πρώτο Θέμα |