Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Δημ.Κουρέτας υποψήφιος για το Βραβείο Καινοτομίας Τροφίμων Arrell Food Institute του Καναδά

 Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΟΥΡΕΤΑΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ARRELL FOOD INSTITUTE ΤΟΥ ΚΑΝΑΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΜΕ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΝΤΙΚΤΥΠΟ.

 

Ο καθηγητής του τμήματος Βιοχημνείας-Βιοτεχνολογίας Δημήτριος Κουρέτας , είναι ανάμεσα σε αυτούς που επελέγησαν την προγούμενη εβδομάδα , να είναι υποψήφιοι για το Βραβείο Καινοτομίας Τροφίμων Arrell Food Institute του Καναδά.

Οι υποψηφιότητες ήταν πολλές από διάφορες χώρες . Τους υποψήφιους τους πρότειναν Πανεπιστήμια διαφόρων χωρών. Τον Ελληνα υποψήφιο πρότεινε το Πανεπιστήμιο Αθηνών και συγκεκριμένα το εργαστήριο Βιoλογικής Χημείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών .

Ο κύριος Κουρέτας είναι καθηγητής και διευθυντής του εργαστηρίου Φυσιολογίας Ζωϊκών Οργανισμών στο τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας με έδρα τη Λάρισα και έχει διακριθεί πολλές φορές για τη δημιουργία μιας πρότυπης εργαστηριακής ερευνητικής μονάδας στην Ευρώπη.

Το ινστιτούτο τροφής Arrell βραβεύει κάθε χρόνο δύο επιστήμονες σε αναγνώριση της παγκόσμιας ερευνητικής συμβολής τους στα πεδία της διατροφικής καινοτομίας και βελτίωσης της υγείας με έντονο κοινωνικό αντίκτυπο. Το βραβείο είναι ύψους 100.000 Καναδικά δολλάρια. Ο καθηγητής κύριος Κουρέτας και η επιστημονική του ομάδα στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας έχουν πολλές φορές αναγνωριστεί τόσο σε εθνικό όσο και διεθνές επίπεδο για την επιστημονική τους ερευνα όσο και για την επιχειρηματική της υλοποίηση.

Με χρηματοδότηση από εθνικά και Ευρωπαϊκά προγράμματα η ερευνητική ομάδα του κυρίου Κουρέτα διεξάγει βασική και εφαρμοσμένη έρευνα με σκοπό την διαλεύκανση των μηχανισμών δράσης βιοδραστικών μορίων, με αντιοξειδωτικές ιδιότητες και απώτερο σκοπό την δημιουργία βιολειτουργικών τροφίμων με σαφή ισχυρισμό βελτίωσης της αντιοξειδωτικής άμυνας του οργανισμού. Η δημιουργία βιολειτουργικών τροφίμων με βάση το αιγορόβειο τυρόγαλα, καθώς και η δημιουργία ενός καινοτόμου εξοπλισμού μέτρησης των αντιοξειδωτικών στο αίμα αποτελούν δύο από τις πολλές καινοτομίες του εργαστηρίου του κυρίου Κουρέτα και είναι προτεινόμενες για το διεθνές βραβείο του Arrell Food Institute.

Η πρόταση  της συγκεκριμένης υποψηφιότητας του καθηγητή Κουρέτα έγινε από το Πανεπιστήμιο Αθηνών , σε αναγνώριση της εξαιρετικής του επιστημονικής έρευνας, της ακούραστης προσπάθειας του να προάγει την επιστημονική και δημόσια αντίληψη σχετικά με την ανθρώπινη διατροφή και την παραγωγή και κατανάλωση φαγητού και της αφοσίωσης του στο να αξιοποιεί τα επιτεύγματα του με τρόπο τέτοιο ώστε να εξαλείφει πολλές από τις αρνητικές συνέπειες της κρίσης που έχει χτυπήσει την Ελλάδα.

 

 

 

 

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Δημ.Κουρέτας υποψήφιος για το Βραβείο Καινοτομίας Τροφίμων Arrell Food Institute του Καναδά

Θεσσαλία, Μαγνησία, Πρώτο Θέμα |