Πήρε τον δρόμο για την Ελλάδα η ΑΡΓΩ-1 δωρεά Φιλελλήνων και ‘Ελλήνων του Βελγίου

Οι πράξεις και τα έργα τους αδιάψευστος μάρτυρας

Πήρε τον δρόμο για την Ελλάδα στις 21 Οκτωβρίου 2016 η πρώτη κινητή ιατρική μονάδα ΑΡΓΩ 1 στο πλαίσιο της εκστρατείας παροχής ιατρικής βοήθειας προς την χώρα μας από Φιλέλληνες και Έλληνες του Βελγίου.

 

της Δήμητρας Καγιόγλου – Βρυξέλλες

Την Παρασκευή 21/10 η ώρα 13:00, έξω από το προαύλιο του νοσοκομείου San Pierre μαζεύτηκε πολύς κόσμος για να αποχαιρετήσει και να ευχηθεί «καλό ταξίδι» στην μεγαλόπνοη προσπάθεια που ονομάστηκε «Αργώ».

Η σύγχρονη «Αργώ» ξεκίνησε το ταξίδι της από τις Βρυξέλλες έχοντας ως προορισμό απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδας που χρήζουν ιατρικής περίθαλψης. Την θέση των Αργοναυτών παίρνουν ιατροί πλήρως εκπαιδευμένοι για τις ανάγκες που φέρει μια κινητή ιατρική μονάδα και προετοιμασμένοι για να προσφέρουν την βοήθειά τους στους κατοίκους του Δήμου Μαντουδίου, στον οποίο προορίζεται να φτάσει η ιατρική μονάδα.

Πριν λίγους μήνες, μπαίνοντας στο νοσοκομείο του St. Pierre των Βρυξελλών συναντούσε κανείς μια αφίσα στην οποία απεικονίζονταν γιατροί με μάσκες στα χρώματα της ελληνικής σημαίας και καλούσαν τον κόσμο να στηρίξει την πρωτοβουλία της «Αργούς». Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο St. Pierre έχει προωθήσει μια σειρά δράσεων ιατρικής αλληλεγγύης ανά τον κόσμο, συμπεριλαμβάνοντας και την Ελλάδα.

Έτσι, ξεκινώντας μια καμπάνια στις αρχές του Ιανουαρίου του 2016 κινητοποίησε Βέλγους ιατρούς, νοσηλευτές καθώς και πολίτες που ήθελαν να προσφέρουν την βοήθειά τους. Με σύνθημα «Το δικαίωμα στην υγεία είναι ανθρώπινο δικαίωμα», συγκεντρώθηκε ένα ποσό της τάξεως των 45.000 ευρώ με το οποίο αγοράστηκε ένα ασθενοφόρο που υποβλήθηκε σε εργονομικούς ελέγχους προκειμένου να μπορέσει να μετατραπεί σε ένα «μικρό ιατρείο». Η κινητή ιατρική μονάδα εξοπλίστηκε με καρδιογράφο, υπερηχογράφο, φορητό σπιρόμετρο, φορητό αναλυτή, ενώ παράλληλα εκπαιδεύτηκαν ιατροί του κέντρου υγείας Μαντουδίου για να μπορούν να προσφέρουν την τεχνογνωσία τους. Το Ιδρυμα St. Pierre σκέπτεται να επεκτείνει τη βοήθειά του και σε άλλα Κέντρα Υγείας της Εύβοιας και ίσως αργότερα και στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Ο κ. Θεόδωρος Πλερός, μας μίλησε για την ιδέα που είχε μαζί με τους άλλους δύο Βέλγους γιατρούς Patrick Van Alphen και Michel Legendre που αποτέλεσαν τον σπινθήρα για τη δημιουργία αυτής της προσπάθειας.

«Οι Έλληνες γιατροί του Βελγίου αποφασίσαμε πριν έναν χρόνο να κάνουμε κάτι για να βοηθήσουμε εφόσον γνωρίζαμε την κατάσταση της υγείας που επικρατεί στην χώρα. Μαζευτήκαμε μαζί με Βέλγους συναδέλφους και ειδικότερα με γιατρούς από το νοσοκομείο San Pierre των Βρυξελλών και σκεφτήκαμε τί θα μπορούσαμε να προσφέρουμε. Καταλήξαμε σε μια κινητή ιατρική μονάδα η οποία θα είναι πλήρως εξοπλισμένη με μηχανήματα και θα πηγαίνει από χωριό σε χωριό, σε οικογένειες που ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές και έχουν δύσκολη πρόσβαση στην υγειονομική φροντίδα. Σκοπός μας είναι να δώσουμε πνοή σε αυτό που δεν υπάρχει στην Ελλάδα –πρωτοβάθμια περίθαλψη και προληπτική ιατρική. Η κινητή ιατρική μονάδα ήταν ο πιο οικονομικός και ο πιο άμεσος τρόπος για να συμβάλλουμε σε αυτό το καίριο ζήτημα. Έτσι κινητοποιήσαμε την Ελληνική Κοινότητα, τους Έλληνες του Βελγίου και φυσικά τους Βέλγους κι έγινε μια μεγάλη καμπάνια πριν από ενάμιση χρόνο, ώσπου τα καταφέραμε. Με μεγάλη μας χαρά το ασθενοφόρο είναι έτοιμο να πάει οδικώς μέχρι το Μαντούδι και να παραδοθεί εκεί.

Το ευχάριστο είναι ότι το project είχε μεγάλη ανταπόκριση και μάλιστα ενδιαφέρθηκε και το Υπουργείο Υγείας στην Ελλάδα κι έτσι η μονάδα εντάχτηκε μέσα στο ΕΣΥ, που δεν είναι καθόλου εύκολο να επιτευχθεί κάτι τέτοιο. Για την ώρα υπάρχει ενδιαφέρον και από άλλα πανεπιστήμια του Βελγίου, όπως για παράδειγμα της Λιέγης προκειμένου να φτιάξουμε μια δεύτερη μονάδα για κάποια χωριά στην Βόρειο Ελλάδα. Τα κριτήρια μας θα παραμείνουν τα ίδια για να μας οδηγήσουν και πάλι σε μέρη που δεν έχουν πρωτοβάθμια περίθαλψη και τα κέντρα υγείας τους είναι σε άθλια κατάσταση.

Γνωρίζουμε την κατάσταση με την οποία θα βρεθούμε αντιμέτωποι. Δεν υπάρχει προληπτική ιατρική, τα κέντρα υγείας έχουν πολλές ελλείψεις και σε φάρμακα και σε μηχανήματα οπότε αυτό που συμβαίνει αυτή την στιγμή είναι ότι όταν κάποιος αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα παρακάμπτει το κέντρο υγείας και πηγαίνει κατευθείαν στο νοσοκομείο.

Αυτό που θέλουμε εμείς είναι να ξανά δώσουμε νόημα στην πρωτοβάθμια περίθαλψη και την προληπτική ιατρική ώστε να μην χρειάζεται να φεύγουν οι άνθρωποι από τα χωριά τους και να πηγαίνουν στα νοσοκομεία».

Λίγο μετά, η «Αργώ» μας αποχαιρέτησε και ξεκίνησε το ταξίδι της.

Δήμητρα Καγιόγλου – Βρυξέλλες

 

 

Πήρε τον δρόμο για την Ελλάδα η ΑΡΓΩ-1 δωρεά Φιλελλήνων και ‘Ελλήνων του Βελγίου