Ανακοίνωση του Σωματείου Καθαριστριών για την πανελλαδική απεργία σχολικών καθαριστριών-ών

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ-ΚΑΘΑΡΙΣΤΩΝ Ν. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

 


ΔΕΥΤΕΡΑ 12  ΦΛΕΒΑΡΗ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Βόλος, 11/02/2018

          Το Σωματείο Καθαριστριών-Καθαριστών Ν. Μαγνησίας, συμμετέχει στην πανελλαδική απεργία σχολικών καθαριστριών-ών που προκήρυξε η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων στις 12 Φλεβάρη.

          Κάθε χρόνο, κάθε σχολικό έτος, οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα των σχολείων βρίσκονται στον αέρα! Δε γνωρίζουν αν θα έχουν εργασία τον επόμενο χρόνο, πληρώνονται με άθλιους μισθούς, αντιμετωπίζουν συνεχώς κύματα μειώσεων στα δεδουλευμένα, υπάρχει απλήρωτη εργασία, η εντατικοποίηση πιάνει κόκκινο. Οι συμβάσεις έργου αποτελούν το κυρίαρχο καθεστώς εδώ και χρόνια στα σχολεία. Οι δεκάμηνες συμβάσεις έργου, που αρχίζουν και τελειώνουν μαζί με τη σχολική χρονιά και οι άθλιοι μισθοί που βρίσκονται στην πλειοψηφία τους κάτω από 400 ευρώ, καθώς το ύψος τους υπολογίζεται αποκλειστικά με βάση τις σχολικές αίθουσες που καθαρίζονται, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι υπόλοιποι χώροι των σχολείων όπως οι αναρίθμητες αίθουσες εργαστηρίων αλλά και οι βοηθητικοί και αύλειοι χώροι, τα γραφεία καθηγητών και οι τουαλέτες, αποτελούν τον κανόνα στον κλάδο.

          Η μόνη ρεαλιστική απάντηση σήμερα, είναι αυτή που η κυβέρνηση κάνει πως δεν ακούει! Τόσο στο πρόβλημα της επαρκούς καθαριότητας των σχολείων όσο και στο εργασιακό ζήτημα των εργαζομένων, η λύση βρίσκεται στην άμεση μονιμοποίηση των καθαριστριών σε όλα τα σχολεία, με 8ωρη απασχόληση, στην κάλυψη των μεγάλων κενών που υπάρχουν στα σχολεία με νέες προσλήψεις. 

          Παρά τις λαμπερές υποσχέσεις της κυβέρνησης για ομαλότητα στο εργασιακό καθεστώς των σχολικών καθαριστριών ή για τον δήθεν εξοστρακισμό των εργολαβικών-δουλεμπορικών συνεργείων, οι εργαζόμενες στην καθαριότητα αντιμετωπίζουν καθημερινά αμέτρητες δυσκολίες και εμπόδια σε όλους τους κλάδους και τους εργασιακούς χώρους. Απληρωσιά, ανασφάλεια, ανεργία, κακοπληρωμένη εργασία παντού!

          Είναι ανάγκη να ξεπεραστούν οι διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στους εργαζόμενους στην καθαριότητα, η ψεύτικη κατηγοριοποίηση τους σε σχολικές καθαρίστριες, καθαρίστριες εργολάβων, καθαρίστριες σε νοσοκομεία, σε Πανεπιστήμια, σε παιδικούς σταθμούς, σε υπηρεσίες. Είναι αντιλήψεις που διασπούν, που υψώνουν τείχη ανάμεσα στους εργαζόμενους, δε βοηθούν στην ενότητα στον κλάδο, στις διεκδικήσεις, στην άσκηση πίεσης στην εργοδοσία.

          Είναι ανάγκη σήμερα να συζητήσουμε πλατιά στους χώρους δουλειάς, την πρόταση για ενιαία συλλογική σύμβαση στον κλάδο της καθαριότητας. Να σπάσει το απόστημα του διαχωρισμού που εξυπηρετεί το κράτος, τις εργολαβίες. Να συνταχθούν οι εργαζόμενοι πίσω από ένα πλαίσιο διεκδικήσεων που θα το καλύπτει μια ενιαία κλαδική σύμβαση με βάση τις σημερινές ανάγκες.

          Το Σωματείο μας καλεί τους εργαζόμενους στην καθαριότητα να οργανώσουμε το επόμενο βήμα μας, αμέσως μετά την απεργία. Να οργανωθεί μέτωπο για να δυναμώσει ο διεκδικητικός αγώνας απέναντι σε κυβέρνηση και εργολάβους, για το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασία, για αυξήσεις στους μισθούς, για πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, για την ένταξη του επαγγέλματος στα βαρέα και ανθυγιεινά.

Ανακοίνωση του Σωματείου Καθαριστριών για την πανελλαδική απεργία σχολικών καθαριστριών-ών

Μαγνησία, Πρώτο Θέμα |