Γιορτή Τσίπουρου και Γιορτή Λουκάνικου στις πλατείες Κατωχωρίου και Σταγιατών

ΔΗΜΟΣ ΒΟΛΟΥ

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

 

Γιορτή Τσίπουρου και Γιορτή Λουκάνικου στις πλατείες Κατωχωρίου και Σταγιατών αντίστοιχα, το Σάββατο 14 Ιουλίου 2018 στις 9.30 το βράδυ

 

Με στόχο τη διατήρηση της παράδοσης αλλά και την ανάδειξη των τοπικών προϊόντων της περιοχής, ο Δήμος Βόλου σε συνεργασία με τα Συμβούλια των δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων της πόλης και τους κατά τόπους πολιτιστικούς συλλόγους, διοργανώνουν γιορτές στις κεντρικές πλατείες των ενοτήτων.

 

Γιορτή Λουκάνικου

Το Σάββατο 14 Ιουλίου 2018 θα πραγματοποιηθεί η Γιορτή Λουκάνικου στην Πλατεία των Σταγιατών  σε συνεργασία του Δήμου Βόλου, του τοπικού εκπροσώπου και την ευγενική χορηγία της «Πηλιορείτικα Λουκάνικα Στράκα».

Το λουκάνικο είναι το πιο γνωστό προϊόν των Σταγιατών, ένα προϊόν με μεγάλη παράδοση για την τοπική οικονομία της περιοχής που ξεκίνησε να παράγεται με «πρωτόγονα» μέσα από τον προπερασμένο αιώνα και με το μεράκι των παραγωγών αλλά και την εξέλιξη των μέσων παραγωγής, τα λουκάνικα Σταγιατών απέκτησαν φήμη και πέραν του ελληνικού χώρου, στην Αίγυπτο, την Ιταλία και τη Γαλλία. Πολλές από τις οικογένειες της περιοχής ασχολήθηκαν με την παραγωγή λουκάνικου, οι οικογένειες Βουρλογιάννη, Καρακαστανιά, Καβούρα, Κορώνη, Ματή και Στράκα. Η οικογένεια Στράκα συνεχίζει έως σήμερα την παράδοση και στηρίζει κάθε προσπάθεια ανάδειξης του ιδιαίτερου αυτού τοπικού προϊόντος. Η επιχείρηση Στράκα στηρίζει και την  συγκεκριμένη εκδήλωση, προσφέροντας προϊόντα που θα διατεθούν δωρεάν στο κοινό της εκδήλωσης.

Στις 9.30 το βράδυ του Σαββάτου 14/7/2018 θα ξεκινήσει η εκδήλωση που εκτός από τη δοκιμή του γευστικού λουκάνικου των Σταγιατών περιλαμβάνει παραδοσιακό γλέντι υπό τους ήχους τοπικής ορχήστρας.

 

Γιορτή Τσίπουρου

Το Σάββατο 14 Ιουλίου 2018 επίσης στην Πλατεία Αγίου Αθανασίου του Κατηχωρίου θα πραγματοποιηθεί η Γιορτή Τσίπουρου, η γιορτή του τοπικού προϊόντος που χαρακτηρίζει τη συγκεκριμένη τοπική κοινότητα,  καθώς η περιοχή είναι γνωστή για το πρώτης ποιότητας κρασί και τσίπουρο που παράγει από προηγούμενες ακόμη εποχές. Για να μη χαθεί η τέχνη παρασκευής τσίπουρου με την παραδοσιακή μέθοδο, στη Γιορτή Τσίπουρου παράγεται επί τόπου το προϊόν με την παραδοσιακή μέθοδο, της οποίας τη διαδικασία παρακολουθεί το κοινό στο οποίο προσφέρεται στη συνέχεια δωρεάν το παραγόμενο προϊόν. Την επιμέλεια της διαδικασίας παραγωγής τσίπουρου έχει αναλάβει ο κ. Δημήτρης Σκλείδης, ο οποίος επί σειρά ετών προσφέρει εθελοντικά για να συνεχίζεται η τοπική παράδοση. Ακολουθεί παραδοσιακό πανηγύρι με ήχους και μελωδίες της περιοχής. Το φετινό καλλιτεχνικό πρόγραμμα έχει αναλάβει ορχήστρα αποτελούμενη από τους: Άρτζυ Λύτρα (φωνή), Γιάννης Δήμου (Φωνή), Παναγιώτης Γκαραγκούνης (πλήκτρα), Κώστας Δρακούλης (μπουζούκι).

Η εκδήλωση διοργανώνεται από το Δήμο Βόλου και το  Συμβούλιο της τοπικής κοινότητας Κατωχωρίου.

 

 

Γιορτή Τσίπουρου και Γιορτή Λουκάνικου στις πλατείες Κατωχωρίου και Σταγιατών

Μαγνησία, Πρώτο Θέμα |