Επίσκεψη εκπροσώπων ταξικών σωματείων, επιτροπών αγώνα και φορέων στο Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων “Μόζα” στο Βόλο

«Επίσκεψη εκπροσώπων ταξικών σωματείων, επιτροπών αγώνα και φορέων στο Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων “Μόζα” στο Βόλο»

Βόλος 15/4/2018

Εκπρόσωποι σωματείων, επιτροπών αγώνα και φορέων (Συνδικάτο Μετάλλου Μ. Παπαρήγας, Συνταξιούχων ΙΚΑ, Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών, Επιτροπής Αγώνα Εκπαιδευτικών, ΔΑΣ – ΟΤΑ, Διοικητικοί Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ΕΕΔΥΕ, κ.ά.) επισκέφθηκαν τις εγκαταστάσεις στο Κέντρο Φιλοξενίας προσφύγων στο «Μόζα», όπου προχθές έφθασαν 97 πρόσφυγες, προερχόμενοι από την Ορεστιάδα και τη Λέρο, Σύριοι και Ιρακινοί, θύματα του ιμπεριαλιστικού πολέμου.

Οι πρόσφυγες έπεσαν και θύματα της απάνθρωπης συμπεριφοράς της κυβέρνησης, γιατί προκειμένου να μετακινηθούν στον Βόλο τους υποσχέθηκαν ότι θα μείνουν σε σπίτια. Αυτήν ήταν και η αιτία που 23 απ’ αυτούς ζήτησαν να μετακινηθούν στην Αθήνα. Τώρα στον «Μόζα παραμένουν σε άθλια κατάσταση 74 πρόσφυγες (38 ενήλικοι και 36 παιδιά, από τα οποία 25 είναι έως 12 χρονών και 2 βρέφη).

Οι εγκαταστάσεις στο κέντρο φιλοξενίας ήταν σε πολύ κακή κατάσταση. Ενώ, εδώ και καιρό, η κυβέρνηση είχε αποφασίσει να φιλοξενηθούν πρόσφυγες στο Βόλο, δε φρόντισε να καθαριστούν οι εγκαταστάσεις, να γίνει απολύμανση, να ελαιοχρωματιστούν, να επισκευαστούν οι ζημιές, να αλλαχτούν τα βρώμικα στρώματα και να υπάρχουν τα απαραίτητα είδη ιματισμού. Οι πρόσφυγες διαμαρτυρήθηκαν ακόμη και ύπαρξη κοριών! Αναγκάζονται να διαμένουν σε δωμάτια περίπου 15 τ.μ., χωρίς τον απαραίτητο εξαερισμό, χωρίς παράθυρο, σε υψηλές θερμοκρασίες, 5 – 6 – ακόμη και 7 άτομα, ολόκληρες οικογένειες!

Αυτοί οι άνθρωποι, που έχουν υποφέρει τα πάνδεινα από τους ανταγωνισμούς και τις πολεμικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ, της Ρωσίας, της Ε.Ε., της Τουρκίας και άλλων, στη Συρία και στη Μέση Ανατολή. Καθημερινά συναντούν και την εχθρική αδιαφορία της κυβέρνησης. Εκτός από το γεγονός ότι τους έχει εγκλωβίσει στη χώρα μας, υπογράφοντας τις συνθήκες Ε.Ε. – Τουρκίας, παραβιάζοντας τα δικαιώματά τους, όπως αυτά απορρέουν και από τις διεθνείς συμφωνίες, δε τους εξασφαλίζει ούτε τα στοιχειώδη για να έχουν, τουλάχιστον, ανθρώπινες συνθήκες διαμονής.

Πρέπει να παρθούν άμεσα μέτρα για την υγιεινή των χώρων φιλοξενίας.  Επίσης πρέπει να εξασφαλιστούν τα απαραίτητα είδη σωματικής υγιεινής και καθαριότητας, είδη ιματισμού (σεντόνια και κουβέρτες), τραπέζια και καρέκλες, να επισκευαστούν οι ντουλάπες και άλλα φθαρμένα έπιπλα. Τις ευθύνες οφείλει να αναλάβει και η τοπική διοίκηση, να δείξει έμπρακτα τη συμπαράστασή της και την αλληλεγγύη της. Προτεραιότητα πρέπει να δοθεί και στην εκπαίδευση των παιδιών, ιδιαίτερα των εφήβων, που ήταν το πρώτο θέμα που ζήτησαν να λυθεί.

Καλούμε τα σωματεία και τους φορείς της πόλης να δείξουν την αλληλεγγύη τους στους πρόσφυγες. Καλούμε τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος στη συγκέντρωση ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και στην πρόσφατη επίθεση των ΗΠΑ – Αγγλίας – Γαλλίας στη Συρία, στην Πλ. Πανεπιστημίου, την Τρίτη 17/4, στις 7:00 το απόγευμα. Τους καλούμε να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στους πρόσφυγες με την προσφορά ειδών ένδυσης και υπόδησης, καθώς επίσης και σωματικής υγιεινής – καθαριότητας, που θα συγκεντρωθούν στο χώρο της αντιιμπεριαλιστικής κινητοποίησης.

Επίσκεψη εκπροσώπων ταξικών σωματείων, επιτροπών αγώνα και φορέων στο Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων “Μόζα” στο Βόλο

Μαγνησία, Πρώτο Θέμα |