ΛΑΣ «Οι παιδαριώδεις «κόντρες» μεταξύ Δημάρχου και μειοψηφιών δεν μπορούν να συσκοτίσουν την πολιτική συμφωνία στα ζητήματα διαχείρισης του δήμου»

Σκληρή κριτική στη Δημοτική Αρχή και στις μειοψηφίες για το θέμα λειτουργίας του Συμβουλίου, για τη ΔΕΥΑΜΒ και τον κανονισμό άρδευσης, άσκησαν οι σύμβουλοι της ΛΑΣ Απ. Νάνος και Θοδ. Τσαλούχας σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν σήμερα το μεσημέρι.

Όπως ανέφερε ο κ. Νάνος «Οι απρεπείς – υβριστικοί χαρακτηρισμοί και οι αντεγκλήσεις στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου, οι παιδαριώδεις «κόντρες» μεταξύ του δημάρχου και δημοτικών συμβούλων κυρίως της μείζονος μειοψηφίας των Δρόμων Συνεργασίας, του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και των άλλων μειοψηφιών πλην Λαϊκής Συσπείρωσης του ΚΚΕ, όσο και αν το επιδιώκουν, δεν μπορούν να συσκοτίσουν την πολιτική συμφωνία στα ζητήματα διαχείρισης του δήμου, δηλαδή την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών, την ανταποδοτικότητα στις παρεχόμενες υπηρεσίες και τη μετατροπή της τοπικής διοίκησης σε Α.Ε., όπως ακριβώς έχει δρομολογηθεί από τις αστικές κυβερνήσεις, με το πρόγραμμα «Καλλικράτης». Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η στάση τους για την ΑΝΕΒΟ, όχι για την ύπαρξή της και το χαρακτήρα της λειτουργίας της, που την έχουν αποδεχτεί, και που ήταν η απογραφή, η προβολή με σκοπό την παραχώρηση προς εκμετάλλευση της περιουσίας του Δήμου Βόλου από ιδιώτες». Ο κ. Νάνος εκτίμησε ότι η κίνηση του Δημάρχου Βόλου κ. Μπέου σχετικά με το πεδίο οικονομικής δραστηριότητας της ΑΝΕΒΟ έχει να κάνει με την εξυπηρέτηση οικονομικών συμφερόντων και σε αυτή τη βασική κατεύθυνση λειτουργίας του Δήμου δεν έχουν εκφράσει την κατηγορηματική τους αντίθεση οι υπόλοιπες παρατάξεις πλην ΚΚΕ.

Για ΔΕΥΑΜΒ και κανονισμό άρδευσης
Όσον αφορά στο θέμα της ΔΕΥΑΜΒ, ο επικεφαλής της ΛΑΣ, μεταξύ άλλων ανέφερε ότι με τον Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας (Ο.Ε.Υ.) δεν πρόκειται να λυθεί κανένα απολύτως πρόβλημα στη διαχείριση των υδάτινων πόρων. Αντίθετα στη ΔΕΥΑΜΒ θα συνεχίσει να απασχολεί η έντονη δυσοσμία από τις σκανδαλώδεις συμβάσεις, που είναι αποτέλεσμα του τρόπου λειτουργίας, της παραχώρησης των έργων σε εργολαβικές εταιρείες και της σταδιακής ιδιωτικοποίησης της υπηρεσίας. Ο κ. Νάνος συνέχισε υποστηρίζοντας ότι, ο νέος ΟΕΥ να διαπνέεται από αυταρχισμό και αντιδραστικότητα αφού την απόλυτη εξουσία για τη λειτουργία της επιχείρησης, την παρακολούθηση και των έλεγχο των εργαζομένων, έχουν ο γενικός διευθυντής και οι προϊστάμενοι, οι δε εργαζόμενοι δεν έχουν σχεδόν κανένα λόγο, ακόμη και για ζητήματα που τους αφορούν άμεσα κι επιπλέον αρμόζει στη λειτουργία μιας ιδιωτικής παρά μιας δημόσιας επιχείρησης. Όπως είπε «Οι ευθύνες της νέας δημοτικής αρχής είναι τεράστιες. Η αντιπαράθεση της με τους προηγούμενους διαχειριστές συγκαλύπτει τις πραγματικές αιτίες των προβλημάτων, ενώ ούτε μια κουβέντα για διεκδικήσεις χρηματοδότησης των έργων από τον κρατικό προϋπολογισμό. Στο ίδιο μήκος κύματος και οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ στο δήμο, που υπερασπίζονται τη λειτουργία της επιχείρησης με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια».
Το ΚΚΕ καλεί τα λαϊκά στρώματα της πόλης να υπερασπιστούν το δικαίωμα στο φθηνό, επαρκές και ποιοτικό νερό, το δικαίωμα στην προστασία του περιβάλλοντος και της φύσης.
Τέλος για τον κανονισμό άρδευσης της ΔΕΥΑΜΒ, δήλωσε ότι σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ξεκομμένα από τη συνολική διαχείριση των υδάτινων πόρων της ευρύτερης περιοχής της Μαγνησίας και της Θεσσαλίας, κατηγορώντας τη Δημοτική Αρχή ότι η πρόταση της, δεν ξεφεύγει από μια εισπρακτική αντίληψη, από μια διαχειριστική λογική ανταποδοτικού χαρακτήρα των ελάχιστων και συνεχώς μειούμενων υδάτινων πόρων.
Όπως είπε «Η Λαϊκή Συσπείρωση Βόλου είναι ενάντια σε οποιαδήποτε ανατίμηση του τιμολογίου άρδευσης. Έχει ξεκάθαρη θέση για την ανάπτυξη όλων των αναγκαίων έργων και υποδομών που θα εξασφαλίζουν αρκετό, φθηνό και ποιοτικό νερό και για την άρδευση. Διαφωνεί με τη λεγόμενη αυτοδιαχείριση από τις τοπικές κοινότητες του νερού άρδευσης, γιατί αυτό δεν μπορεί, σε έκταση διαχείρισης μικρής κλίμακας, να διασφαλίσει στοιχειωδώς τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την δημιουργία των κατάλληλων υποδομών, την επάρκεια και τον έλεγχο των υδάτινων πόρων. Είμαστε υπέρ μιας διακύμανσης της τιμής του νερού, με συνολική ρύθμιση των τιμολογίων ύδρευσης – αποχέτευσης – άρδευσης που θα εξασφαλίζει φθηνό νερό στις λαϊκές οικογένειες, στους μικρούς και μεσαίους καλλιεργητές και κτηνοτρόφους, ενώ θα επιβαρύνει τις μεγάλες επιχειρήσεις και τις μεγάλες εκμεταλλεύσεις. Είναι ακόμη ευνόητο ότι διεκδικούμε τη γενναία χρηματοδότηση για τα έργα υποδομών άρδευσης από τον κρατικό προϋπολογισμό, ενώ είμαστε ενάντια στην ΚΑΠ της Ε.Ε, που βάζει φραγμό στην ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας, εμποδίζοντας τη ολοκλήρωση σημαντικών έργων για την αξιοποίηση των υδάτινων πόρων στη Μαγνησία και γενικά στη Θεσσαλία».

 

Sia

ΛΑΣ «Οι παιδαριώδεις «κόντρες» μεταξύ Δημάρχου και μειοψηφιών δεν μπορούν να συσκοτίσουν την πολιτική συμφωνία στα ζητήματα διαχείρισης του δήμου»

Μαγνησία, Πρώτο Θέμα |