ΤΑΙΠΕΔ: Προς αξιοποίηση το λιμάνι Βόλου και αλλά 9 λιμάνια της χώρας

Μετά από την πώληση του Οργανισμών Λιμένων Πειραιά και Θεσσαλονίκης σειρά παίρνουν τα 10 μικρότερα λιμάνια της χώρας που βρίσκονται υπό την διαχείριση του ΤΑΙΠΕΔ. Στα γραφεία του Ταμείου βρίσκεται έτοιμη ειδική μελέτη για τις δυνατότητες αξιοποίησης τους και το πρόγραμμα αναμένεται να ξεκινήσει από τα λιμάνια της Αττικής (Λαύριο, Ελευσίνα και Ραφήνα) καθώς όπως εκτιμάται η αύξηση των εργασιών στον Πειραιά θα ανεβάσει την κίνηση και στο υπόλοιπο Αττικό Λιμενικό Σύστημα.

Για την αξιοποίηση των εν λόγω 10 λιμένων (Βόλου, Ραφήνας, Ηγουμενίτσας, Πάτρας, Αλεξανδρούπολης, Ηρακλείου, Ελευσίνας, Λαυρίου, Κέρκυρας και Καβάλας) ενημερώθηκε από την διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Άρης Ξενόφος κατά την παρουσίαση της πορεία των 10 λιμένων σημείωσε ότι όλοι οι Οργανισμοί παρουσιάζουν κερδοφορία, έχουν μηδενικό τραπεζικό δανεισμό και παρουσιάζουν αύξηση τζίρου και κερδών.

Όμως, τα στελέχη του Ταμείου εκτιμούν για να υπάρξει περαιτέρω ανάπτυξη των λιμένων θα πρέπει να βρεθούν νέα κεφάλαια για επενδύσεις που θα διευρύνουν μεταξύ άλλων και τις υποδομές τους. Έτσι το ΤΑΙΠΕΔ έχοντας στην διάθεση του την μελέτη που έχουν εκπονήσει ανεξάρτητοι σύμβουλοι θα καθορίσει καθορίσει την στρατηγική και τις προτεραιότητες στην αξιοποίηση των 10 Οργανισμών Λιμένων.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ιδιαίτερη προσοχή δίνεται στον κλάδο της κρουαζιέρας με το ΤΑΙΠΕΔ να συντονίζει κοινές  ενέργειες και δράσεις μεταξύ των Οργανισμών Λιμένων, για την δημιουργία clustering κρουαζιέρας και την κοινή κάθοδο τους σε προγράμματα ΕΣΠΑ-χρηματοδότησης Ευρωπαϊκών κονδυλίων, με αποτέλεσμα την καλύτερη απορρόφηση τους.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ θα επικοινωνήσει το επόμενο διάστημα τα ευρήματα της μελέτης σε καθένα από τα … λιμάνια ξεχωριστά, ενώ θα συνεχιστεί ο κύκλος επαφών και επισκέψεων, με την Ηγουμενίτσα και την Κέρκυρα να είναι οι επόμενοι σταθμοί. Αξίζει να σημειωθεί ότι όσα Λιμάνια δεν ιδιωτικοποιηθούν ή μισθωθούν θα περάσουν στην κυριότητα της ΕΔΗΣ, της εταιρείας συμμετοχών του Υπερταμείου Αποκρατικοποιήσεων.

ΤΑΙΠΕΔ: Προς αξιοποίηση το λιμάνι Βόλου και αλλά 9 λιμάνια της χώρας

Ελλάδα, Μαγνησία, Πρώτο Θέμα |