«Γυναικείες Παραδοσιακές Ενδυμασίες»

«Γυναικείες Παραδοσιακές Ενδυμασίες»

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ – ΟΜΙΛΙΕΣ

 

Σήμερα Σάββατο 10 Μαρτίου 2018, ώρα 19:00

Πολιτιστικό Κέντρο νέας Ιωνίας Δήμου Βόλου

 

Άρχισε, με την παρουσίαση του επετειακού τόμου – ημερολογίου 2018, και συνεχίζεται για  τη φετινή χρονιά ο νέος κύκλος εκδηλώσεων και δράσεων  της «Μαγνήτων Κιβωτού, για τη διάσωση του Πολιτιστικού Αποθέματος»,                   με αντικείμενο τις Λαϊκές Τέχνες, που έχει ως τίτλο:

«Μαγνήτων Τέχνες Λαϊκές».

 

Η Βυζαντινή εκκλησιαστική και κοσμική παράδοση της πολυτελούς αμφίεσης, επηρεασμένη και από την κλασσική αρχαιοελληνική, αποτέλεσε την βάση δημιουργίας της νεότερης ενδυμασίας θέτοντας τα πρώτα ενδυματολογικά πρότυπα των ελληνικών ενδυμασιών της μεταβυζαντινής περιόδου. Οι Έλληνες λαϊκοί τεχνίτες έδιναν τα καλύτερα δείγματα της δουλειάς τους στις φορεσιές, που έβρισκαν εφαρμογή και πολλές ακόμη τέχνες όπως: υφαντική, βαφική, κεντητική, χρυσοκεντητική, πλεκτική, αργυροχρυσοχοΐα, δερματοτεχνική.

Οι Ελληνικές παραδοσιακές γυναικείες ενδυμασίες αποτελούν για όλους μας ένα αψεγάδιαστο ενδυματολογικό σύνολο. Μοιάζει να φαίνεται ότι έχουν φτιαχτεί περισσότερο για να εντυπωσιάζουν παρά για να καλύψουν το γυναικείο κορμί.

Οι πολλές και ποικίλες επιδράσεις, εκτός της αρχαιοελληνικής και της Βυζαντινής επιρροής, δημιούργησαν κομψότατες και στολισμένες με φαντασία φορεσιές, που προέκυψαν από το συνταίριασμα του ωφέλιμου και του ωραίου, προσφέροντας, με την τεχνική την διακοσμητική την μορφολογική και την συμβολική τους διάσταση, πολύμορφες εκφράσεις προσέγγισης για την κοινωνική την ατομική και την εθνική αυτογνωσία.

Γεωργικές ή κτηνοτροφικές κοινωνίες φτωχών περιοχών, εξελίσσουν τοπικές φορεσιές εντυπωσιακής αισθητικής και πολυτέλειας, δυσανάλογης του τρόπου ζωής τους.

Το φαινόμενο αυτό εντυπωσιάζει ιδιαίτερα στον καιρό μας, όπου Πολιτιστικοί φορείς και ερευνητές ασχολούνται με την προέλευσή τους, τη μελέτη, την αντιγραφή τους και τη χρήση σε ανάλογες περιπτώσεις.

 

Στα πλαίσια των εκδηλώσεων για την ανάδειξη του πολιτιστικού αποθέματος της περιοχής μας, ο φορέας πολιτισμού της Ι. Μητρόπολης Δημητριάδος & Αλμυρού, «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού Αποθέματος», διοργανώνει το Σάββατο 10 Μαρτίου 2018, στις 7.00 το απόγευμα, στο Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Ιωνίας, με την ευγενική συμπαράσταση του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π. – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Δήμου Βόλου, εκδήλωση, με ομιλίες και παρουσίαση

 

«Γυναικείων Παραδοσιακών Ενδυμασιών».

 

Στην  εκδήλωση αυτή θα παρουσιασθούν τοπικές Γυναικείες Παραδοσιακές Φορεσιές, αλλά και άλλων περιοχών του Ελληνισμού, που οι απόγονοί τους έχουν πλέον εγκατασταθεί και  διαμένουν στην  Μαγνησία.

Θα διοργανωθούν δύο εκδηλώσεις. Η αναφερόμενη θα είναι η πρώτη και εστιάζεται στις φορεσιές των χερσαίων περιοχών, ενώ η επόμενη με τις Νησιώτικες Γυναικείες Παραδοσιακές Φορεσιές θα γίνει το Σεπτέμβριο στην Σκιάθο σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Η Σκιάθος».

Όσοι παρακολουθήσουν, τις εκδηλώσεις αυτές, θα έχουν την ευκαιρία να δουν και θαυμάσουν από κοντά αυθεντικές φορεσιές ή πιστά αντίγραφα μιας άλλης εποχής που έχουν γίνει με μεράκι, υπομονή, επιμονή και θέληση από απλές γυναίκες του λαού μας με πενιχρά μέσα.

Δημιουργούσαν μοτίβα και σχέδια, με κοσμικά και θρησκευτικά σύμβολα, που τελικά εμφάνιζαν πανέμορφες κεντητικές συνθέσεις. Τα κεντήματα που τις στολίζουν έχουν εξαιρετικά μεγάλη ποικιλία στην τεχνική και στα σχέδια, όπου αντικατοπτρίζονται οι ιδιαιτερότητες των περιοχών και του τρόπου ζωής.

 

Στην εκδήλωση αυτή, που θα γίνει με την επιμέλεια του μέλους του Δ.Σ. της «Μαγνήτων Κιβωτού» και προέδρου του Χορευτικού Ομίλου Αλμυρού, Κώστα Γκουντάρα, ο οποίος θα κάνει και την εισαγωγική τοποθέτηση, εκπρόσωποι πολιτιστικών φορέων, εκλεκτοί συμπολίτες μας και συμπολίτισσες, θα παρουσιάσουν τις τοπικές φορεσιές.

 

 

Την Παραδοσιακή Φορεσιά της περιοχής Αλμυρού θα παρουσιάσει ο Κώστας Γκουντάρας, των παραλίων της Μικράς Ασίας, η Αργυρώ Μάμαλη-Κοπάνου, τη Βλάχικη φορεσιά, η Αθηνά Καπουράνη, της Καππαδοκίας ο Ευθύμιος Ζιγγιρίδης, την Ποντιακή , η Τζένη Παναγιωτίδου, της Ανατολικής Ρωμυλίας η  Γεωργία Μποντού-Τοκαλή και την Σαρακατσάνικη φορεσιά ο  Αθανάσιος Τακμάκης.

 

Στην  εκδήλωση αυτή, όπου οι παρευρισκόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να προμηθευτούν  τον επετειακό τόμο – ημερολόγιο 2018, τον καταληκτικό λόγο θα έχει  ο Σεβ. Μητροπολίτη Δημητριάδος & Αλμυρού και Πρόεδρο της «Μαγνήτων Κιβωτού» κ. Ιγνάτιος, ενώ τον συντονισμό της παρουσίασης θα κάνει η  Κατερίνα Γκανέτσα, Υπεύθυνη του Γυναικείου Χορευτικού Συγκροτήματος της Ι.Μ.Δ.

 

 

«Γυναικείες Παραδοσιακές Ενδυμασίες»