Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις του Μαρτίου για κυβέρνηση και ΝΔ

Μπαίνοντας σιγά – σιγά στην τελική ευθεία για τις εκλογές, ο προβληματισμός που επικρατεί στο επικοινωνιακό επιτελείο του Μαξίμου είναι έντονος καθώς ακόμα και στις κυλιόμενες μετρήσεις που πραγματοποιούνται για λογαριασμό της κυβέρνησης, τα στοιχεία δεν είναι ιδιαιτέρως ικανοποιητικά.

Την στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ άρχισε να ψαλιδίζει την διαφορά του με την ΝΔ, η στάση της κυβέρνησης στο Σκοπιανό άλλαξε εκ νέου το κλίμα υπέρ της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το αρνητικό κλίμα για τον ΣΥΡΙΖΑ ήρθαν να επιτείνουν η εμπλοκή και οι παραιτήσεις υπουργών στα επιδόματα ενοικίου, όπως βεβαίως και η σύλληψη των δύο στρατιωτικών.
Στον αντίποδα οι αποκαλύψεις στην υπόθεση της Novartis και το κλίμα σκανδαλολογίας που καλλιεργεί η κυβέρνηση δεν φέρνουν τα δημοσκοπικά αποτελέσματα που επιθυμούσε να έχει το Μαξίμου. Εκείνο που ανησυχεί το επικοινωνιακό επιτελείο αλλά και τους συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα είναι το γεγονός πως παραμένει σε ιδιαιτέρως χαμηλά ποσοστά η συσπείρωση των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ.
Η διαφορά και στις τρεις δημοσκοπήσεις που διενεργήθηκαν τον Μάρτιο δείχνει να έχει παγιωθεί σε διψήφια ποσοστά. Σύμφωνα με την εταιρεία Marc για το «Πρώτο Θέμα» η απόσταση μεταξύ ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στο 10,3%, η εταιρεία Pulse για τον ΣΚΑΙ δίνει διαφορά 10 μονάδες και η εταιρεία Rass για το Action24, δίνει στη ΝΔ προβάδισμα 10,2 % έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.

Σκοπιανό και ελληνοτουρκικά κρίνουν την διαφορά
Οι χειρισμοί της κυβέρνησης τα δύο εθνικά ζητήματα και κυρίως σε αυτό της ονομασίας των Σκοπίων έχουν προκαλέσει αντιδράσεις όχι μόνο στον κυβερνητικό εταίρο αλλά και στους πολίτες καθώς διαφωνούν να εμπεριέχεται ο όρος «Μακεδονία» σε οποιαδήποτε συμφωνία και αν υπάρξει με την γειτονική χώρα. Η κυβέρνηση που δεν είχε «μετρήσει» καλά το συγκεκριμένο θέμα, τώρα ελπίζει να μην βρεθεί η χρυσή τομή με ευθύνη των Σκοπιανών.
Ο πρωθυπουργός στην συνέντευξη τύπου που παραχώρησε αμέσως μετά το τέλος της συνόδου κορυφής υποστηρίξει ότι «Για την Ελλάδα το ζήτημα αυτό δεν είναι υπαρξιακό, εμείς μπορούμε και χωρίς να υπάρξει λύση. Δεν ξέρω αν το ίδιο ισχύει και για την άλλη πλευρά» είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας. Στο Μαξίμου βλέπουν εκτός από την μαζική συμμετοχή που υπήρχαν στα συλλαλητήρια ότι και στις δημοσκοπήσεις 7 στους 10 δεν συμφωνούν με το κυβερνητικό σχέδιο για σύνθετη ονομασία η οποία θα περιλαμβάνει και τον όρο Μακεδονία.
Παράλληλα καταλογίζουν λάθος χειρισμούς και στην υπόθεση της σύλληψης των δύο στρατιωτικών σε ποσοστό 60,1 για την Marc και το «Πρώτο Θέμα» και σε ποσοστό 51% για την Pulse και τον ΣΚΑΙ.

Κερδίζουν η αποχή και η αδιευκρίνιστη ψήφος
Ωστόσο εκείνο που ανησυχεί ιδιαίτερα τα επιτελεία όλων των κομμάτων είναι η αποστροφή των πολιτών στο πολιτικό σύστημα, καθώς σε όλες τις μετρήσεις καταγράφεται αύξηση του ποσοστού της αδιευκρίνιστης ψήφου. Η Novartis, τα επιδοτούμενα ενοίκια, τα πλούσια πόθεν έσχες, οι προσλήψεις ημετέρων, οι πλειστηριασμοί έχουν ενισχύσει την ήδη κλονισμένη εμπιστοσύνη της κοινωνίας απέναντι στα κόμματα, με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Είναι ενδεικτικό πως και οι τρεις δημοσκοπήσεις που διενεργήθηκαν τον Μάρτιο τα ποσοστά των αναποφάσιστων και της αποχής κυμάνθηκαν συνολικά σε πολύ υψηλά επίπεδα, από 21,5% έως και 28,5%, επιβεβαιώνοντας τον έντονο προβληματισμό που επικρατεί στους πολίτες.
Εκλογικοί αναλυτές εκτιμούν πως όσο θα πλησιάζουμε στις εκλογές η πόλωση θα αυξηθεί και αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα την μείωση του συγκεκριμένου ποσοστού.
Η «γαλάζια» διεύρυνση που δεν έρχεται
Προβληματισμός επικρατεί και στο στρατόπεδο της αξιωματικής αντιπολίτευσης καθώς βλέπουν ότι δεν κερδίζουν από την δημοσκοπική φθορά του ΣΥΡΙΖΑ. Η ΝΔ παραμένει κολλημένη εδώ και περίπου ένα χρόνο γύρω στο 30%. Από 25% έως 31% τις δίνουν οι τρεις τελευταίες δημοσκοπήσεις του Μαρτίου, με την συσπείρωση να έχει χτυπήσει «ταβάνι» αγγίζοντας το 80% και τον Κυριάκο Μητσοτάκη να παραμένει από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τα ηνία του κόμματος, καταλληλότερος του Αλέξη Τσίπρα στο ερώτημα για την ικανότητα στην πρωθυπουργία.
Ωστόσο στην κεντροδεξιά παράταξη δεν έχουν μπορέσει ακόμα να διευρύνουν την εκλογική τους βάση. Η στήριξη των συλλαλητηρίων για το Σκοπιανό, η θετική της στάση απέναντι στην εκκλησία και το ζήτημα των θρησκευτικών, η ατιμωρησία του Θανάση Δαβάκη για το παραλήρημά του εναντίον των Ρομά είναι αποτρεπτικοί παράγοντες για τους παραδοσιακούς ψηφοφόρους του κέντρου να στηρίξουν την ΝΔ.

Ο φόβος για την ακροδεξιά
Εκείνο που φοβίζει τα πολιτικά κόμματα μετά και από τα όσα πρωτοφανή έγιναν την προηγούμενη Πέμπτη στην βουλή είναι μία ενδεχόμενη αύξηση των ποσοστών της Χρυσής Αυγής, λόγω των ανοιχτών εθνικών θεμάτων. Για τους δημοσκόπους αυτή η κατηγορία ίσως είναι και η πιο δύσκολη καθώς ελάχιστοι είναι εκείνοι που απαντούν πως θα ψηφίσουν το ακροδεξιό κόμμα. Μέχρι στιγμής πάντως τα ποσοστά της δεν δείχνουν να έχουν διαφοροποιηθεί ιδιαίτερα και μάχεται για την τρίτη θέση μαζί με το Κίνημα Αλλαγής.
Πηγή: Thetoc.gr

Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις του Μαρτίου για κυβέρνηση και ΝΔ

Ελλάδα, Θεσσαλία, Πρώτο Θέμα |