Εκδήλωση για τον Σταύρο Παντελίδη – Αφιέρωμα στο Ρεμπέτικο τραγούδι

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΕΣΤΙΑ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ

ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ «ΙΩΝΕΣ»

 

 

Δελτίο Τύπου

 

 

Σταύρος Παντελίδης

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ ΡΕΜΠΕΤΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ

Τετάρτη 25 Απριλίου 2018 στις 7 μ. μ.

ΘΕΑΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ Ν. ΙΩΝΙΑΣ

 

 

Τον άγνωστο, μοναχικό αλλά εξαίρετο Σμυρνιό συνθέτη Σταύρο Παντελίδη τιμά η Πολιτιστική Εστία Μικρασιατών Νέας Ιωνίας Μαγνησία «ΙΩΝΕΣ» με αφιέρωμα στο Ρεμπέτικο τραγούδι. Η εκδήλωση διοργανώνεται την Τετάρτη 25 Απριλίου στις 7 το βράδυ στο Θέατρο του Πολιτιστικού Κέντρου Νέας Ιωνίας σε συνεργασία με την Διεύθυνση Πολιτισμού Δ.Ο.Ε.Π.Α.Μ. – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βόλου.

 

Για το έργο  του τροβαδούρου και τον ρόλο του στην διαμόρφωση του Ρεμπέτικου θα μιλήσει ο συγγραφέας – δημοσιογράφος Ηλίας Βολιότης – Καπετανάκης. Στην συναυλία, που θα ακολουθήσει, παίζουν και τραγουδούν:

 

  • Βούλα Μπαντελά (τραγούδι και κρουστά)
  • Σωτήρης Ζιργάνος (τραγούδι)
  • Ζήσης Γεωργαλιός (κανονάκι)
  • Κώστας Παπάς (κιθάρα)
  • Ντόβας Περικλής (ούτι)
  • Τάσος Λιλής (βιολί και μπουζούκι)

 

Συμμετέχει η Χορευτική Ομάδα της Εστίας «ΙΩΝΕΣ» με υπεύθυνη την Μαρία Κατσιαρδάνη. Συντονίζει ο ταμίας της Εστίας Πασχάλης Δήμου.

 

Αστείρευτη η προίκα της Ιωνίας, που μετά την Μεγάλη Καταστροφή αναγεννά την καθυστερημένη Ελλάδα. Παιδί της Σμύρνης και ο Σταύρος Παντελίδης δουλεύει την παράδοση στο έργο του, την παντρεύει με σύγχρόνες του αναζητήσεις κι εμπνεύσεις, παίζει στα πάλκα, δισκογραφεί όχι πολλά, αλλά πανέμορφα τραγούδια, που σήμερα, σχεδόν 80 χρόνια μετά, τα τραγουδάμε, μολονότι συνήθως δεν βάζουμε στο μυαλό  τον δημιουργό τους. Ο Σταύρος βλέπει το φως της ζωής το 1891 στην λαϊκή συνοικία του Αγίου Τρύφωνα και αργότερα μετακομίζει στο αρχοντόσπιτο της παντρεμένης αδελφής του, στην Μπέλα Βίστα. Σπουδάζει  βυζαντινή και δυτική μουσική γεγονός, που πιστοποιείται από το ότι γράφει παρτιτούρες. Ο ευτυχισμένος βίος δεν κρατά πολύ, διακόπτεται βίαια και παίρνουν το δρόμο της προσφυγιάς.

 

Η οικογένεια του Παντελίδη έρχεται στην Αθήνα και μένει στον Βύρωνα και στον Υμηττό. Ο Σταύρος, πριν εγκατασταθεί μόνιμα στην πρωτεύουσα, ζει για δυο χρόνια στον Βόλο, όπου ανοίγει κουρείο (1926 – 1927).  Επιστρέφοντας στην Αθήνα βρίσκει ξανά τις παλιές παρέες των φίλων μουσικών, που γλίτωσαν την ζωή από την φωτιά και συνεχίζουν να διασκεδάζουν τον κόσμο των προσφυγικών συνοικιών. Γύρω στα 1932 περνά στην δισκογραφία «γράφοντας» σημαντικά τραγούδια, που ερμηνεύουν οι δημοφιλέστεροι τραγουδιστές της εποχής. Πεθαίνει τον Ιανουάριο του 1956. Ο Σταύρος Παντελίδης είναι από τους τροβαδούρους, που διακριτικά και χαμηλότονα προσθέτουν αισθητική αξία στο Ρεμπέτικο τραγούδι και στην κατοπινή λαϊκή μας μουσική, που ακολουθεί την πορεία και μετουσιώνει την παράδοσή του.

 

Η τιμητική μελωδική βραδιά, που ετοιμάζουν οι «ΙΩΝΕΣ» για τον μοναχικό Σμυρνιό τροβαδούρο, όχι μόνο ξυπνά νοσταλγία αλλά και πυροδοτεί εμπνεύσεις δημιουργικής ψυχαγωγίας.

 

* * *

 

 

Εκδήλωση για τον Σταύρο Παντελίδη – Αφιέρωμα στο Ρεμπέτικο τραγούδι