Έρχεται 14/10 …το 3rd GORITSA XCO MTB RACE 2018

Η ερασιτεχνική ομάδα ορεινής ποδηλασίας του Βόλου, MTB4FUN VOLOS, διοργανώνει για τρίτη συνεχή χρονιά αγώνα ορεινής ποδηλασίας ΜΤΒ την Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2018. Ο αγώνας θα είναι μορφής Ολυμπιακού XCO ανοικτής κατηγορίας ΟΡΕΝ και θα διεξαχθεί στο λόφο της Γορίτσας, ο οποίος απέχει μόλις 1χλμ από το κέντρο της πόλης.
Η εκκίνηση και ο τερματισμός θα δοθούν στην πλατεία του λόφου στις 11:00.
Δικαίωμα συμμετοχής έχουν σύλλογοι, ομάδες, και όσοι γνωρίζουν το άθλημα της ορεινής ποδηλασίας ή ανεξάρτητοι αθλητές.
Θα πραγματοποιηθεί προ-εκκίνηση 1 χλμ και 4 στροφές των περίπου 6χλμ με κατανομή: 11% μονοπάτι ROCK GARDEN
60% μονοπάτι ROCK GRAVEL
16% δασικός δρόμος.
13% άσφαλτος
ΧΟΡΗΓΟΙ ΤΗΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ
• ΛΕΣΧΗ ΕΙΔΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΝΟΜΟΥ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ. ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΔΙΑΣΩΣΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΝΟΜΟΥ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ.
• Pharmnet.gr ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ/ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΒΟΛΟΣ.
• Dr. Bike ΠΟΔΗΛΑΤΑ. ΙΩΛΚΟΥ – Λ. ΒΥΡΩΝΟΣ ΒΟΛΟΣ.
• Mount Pelion ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΕΛΙ ΠΡΟΙΟΝ ΟΙΚΟΤΕΧΝΙΑΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΣΤΑΜΑΤΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟ 1953 ΖΩΟΔΟΧΟΥ ΠΗΓΗΣ 67 ΒΟΛΟΣ 2421055414.
• ARABATZIS BIKES ΠΟΔΗΛΑΤΑ. ΑΝΑΛΗΨΕΩΣ 250 ΒΟΛΟΣ.
• MARKET ΦΑΣΟΥΛΑ από το 1987. ΑΝΑΛΗΨΕΩΣ – ΒΛΑΧΑΒΑ 2421055225 ΒΟΛΟΣ
• RIDE MY BIKE Ποδηλατοδράσεις
• BIKE OR HIKE PELION BIKE TOURS – RENTAL
ΓΕΝΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ
• Κάθε αθλητής συμμετέχει αποκλειστικά και μόνο με δική του ευθύνη και φέρει την απόλυτη ευθύνη της υγείας και ασφάλειάς του ή τυχόν ζημιές επί του εξοπλισμού του.
• Υποχρεωτικός (με ποινή αποκλεισμού) είναι ο βασικός προστατευτικός εξοπλισμός (κράνος, γάντια, γυαλιά)!!!
• Δεν θα απαιτηθεί καμία αποζημίωση από τυχόν δημοσιοποίηση προσωπικών του στοιχείων.
• Οι ημερομηνίες μπορεί να αλλάξουν, με έγκαιρη ενημέρωση τουλάχιστον μιας εβδομάδας πριν.
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ-ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
• ΓΥΝΑΙΚΩΝ
• ΕΦΗΒΩΝ ΕΩΣ 18 ΕΤΩΝ
• ΑΝΔΡΩΝ 18 – 29 ΕΤΩΝ
• ΑΝΔΡΩΝ 30 – 39 ΕΤΩΝ
• ΑΝΔΡΩΝ 40 – 49 ΕΤΩΝ
• ΑΝΔΡΩΝ 50 – 59 ΕΤΩΝ
• ΑΝΔΡΩΝ 60 + ΕΤΩΝ
ΕΠΑΘΛΑ
Κύπελλο, χρυσό μετάλλιο και δίπλωμα στον πρώτο αθλητή κάθε κατηγορίας.
Μετάλλιο αργυρό και δίπλωμα στον δεύτερο αθλητή κάθε κατηγορίας.
Μετάλλιο χάλκινο και δίπλωμα στον τρίτο αθλητή κάθε κατηγορίας.
Δίπλωμα στον τέταρτο, πέμπτο και έκτο αθλητή κάθε κατηγορίας.
Η συμμετοχή ορίζεται στο ποσό των 10 ευρώ, το οποίο μπορεί να καταβληθεί στα καταστήματα :
ΑΡΑΜΠΑΤΖΗΣ ΠΟΔΗΛΑΤΑ Αναλήψεως 250-Βλαχάβα,
Dr BIKE ποδήλατα Ιωλκού Λ.Βύρωνος
Στη γραμματεία την ημέρα του αγώνα.
Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλέφωνο: 2421040380 και 2421056957 τις ώρες καταστημάτων.
ΛΗΞΗ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ: ΠΕΜΠΤΗ 11-10-2017 στις 21:00!!!
ΠΑΡΟΧΕΣ
Νερό, ενεργειακή μπάρα, ενεργειακό GEL, ιατρική κάλυψη.
Οι απονομές για όλα τα αγωνίσματα και τις κατηγορίες θα γίνουν την ίδια μέρα και ώρα στις 14:00.
Όλοι οι συμμετέχοντες θα πρέπει πριν τον αγώνα να υπογράψουν ειδική δήλωση ότι είναι απόλυτα υγιείς και ότι τρέχουν με δική τους ευθύνη. Κατά τη διάρκεια του αγώνα θα υπάρχουν σταθμοί υδροδοσίας στην αφετηρία και στο 3,6 ΚΜ, ιατρική κάλυψη και βοήθεια σε περίπτωση ανάγκης από εθελοντές ιατρούς, και πιστοποιημένους εθελοντές διασώστες!
Η δήλωση συμμετοχής είναι δυνατή έως και 2 ώρες πριν την εκκίνηση.
Όλοι οι συμμετέχοντες οφείλουν να παρευρίσκονται στο χώρο διεξαγωγής του αγώνα τουλάχιστον 1 ώρα πριν!!!
Τυχόν δυσμενή καιρικά φαινόμενα δεν επηρεάζουν τη διεξαγωγή του αγώνα.
Οι συμμετέχοντες και οι τυχόν συνοδοί και θεατές οφείλουν να διατηρούν τους χώρους καθαρούς.
Όσοι ενδιαφέρονται να περάσουν μια Κυριακή όμορφα και ευχάριστα στον αγαπημένο μας λόφο της Γορίτσας παρακολουθώντας από κοντά για τρίτη φορά στην περιοχή μας ένα τέτοιο γεγονός, τους περιμένουμε ως θεατές αλλά και ως εθελοντές, επικοινωνώντας στη σελίδα μας στο fb και στα τηλέφωνα: 2421040380 , 2421056957.
ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ (ΑΝΗΛΙΚΩΝ) ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ
Οι ανήλικοι για να λάβουν μέρος θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 13 ετών και να συνοδεύονται από έναν τουλάχιστον γονέα. Η δήλωση αποποίησης ευθυνών από ανηλίκους θα πρέπει να φέρει, ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΓΟΝΕΑ.
Όλοι οι ανήλικοι θα πρέπει να διαθέτουν καλή φυσική κατάσταση και να γνωρίζουν καλά το άθλημα.

ΙΣΤΟΡΙΑ ΛΟΦΟΥ ΓΟΡΙΤΣΑΣ
Στα Νοτιοανατολικά της πόλης του Βόλου βρίσκεται ο λόφος της Γορίτσας, ένα φυσικό μικρό ύψωμα περίπου 200 μ. πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και αποτελεί ένα «κόσμημα» που δεσπόζει στην πόλη του Βόλου. Ο λόφος ανήκει ιδιοκτησιακά στους πρώην δήμους Ιωλκού (77%) και Πορταριάς (23%). Στην κορυφή του λόφου, όπου οδη-γεί ασφαλτοστρωμένος δρόμος, υπάρχει ο παλιός ναός της Ζωοδόχου Πηγής και ανή-κει στην ενορία των Εισοδίων της Θεοτόκου του Άνω Βόλου. Είναι χτισμένος στη θέση παλαιότερου Χριστιανικού ναού του 18ου αι., ενώ υπάρχουν ενδείξεις για την ύπαρ-ξη αρχαίου ιερού στην ίδια θέση. Το βόρειο άκρο του λόφου ενώνεται με ένα στενό διάσελο με τον κύριο όγκο του Πηλίου. Στα ανατολικά του απλώνεται η πεδιάδα της Αγριάς και πιο πέρα των Λεχωνίων. Αυτός ο λόφος, που για πολλά χρόνια τροφοδότησε την οικοδομική ανάπτυξη του Βόλου (κι αυτό φαίνεται από το εγκαταλειμμένο νταμάρι στην νοτιοδυτική παρυφή του) έχει αρχαία ιστορία αλλά σλάβικο, κατά πάσα πιθανότητα, όνομα που πρέπει να προήλθε από το gor, που σημαίνει «βουνό», με την προσθήκη της ελληνικής υποκοριστικής κατάληξης -ίτσα.
Η στρατηγική θέση του λόφου που επόπτευε την περιοχή ήταν ο λόγος ίδρυσης σ’ αυ-τόν τον 4ο αι. π. Χ. μιας πόλης, πιθανότατα από τον Φίλιππο ο Β’, προς οχύρωση στρα-τηγικών θέσεων της Μαγνησίας. Αργότερα (316-298 π. Χ.) η πόλη ενισχύθηκε οχυρωμα-τικά από τον Κάσσανδρο με τείχος 2.850 μ. μήκος. Τριαντατρείς πύργοι τοποθετήθηκαν σε άνισα διαστήματα, καθώς το γεωγραφικό ανάγλυφο πρόσφερε σε μερικά σημεία φυσική οχύρωση. Η πόλη αυτή κατοικήθηκε για μικρό χρονικό διάστημα. Όταν το 294 π.Χ. κτίστηκε από τον Δημήτριο Πολιορκητή η αρχαία Δημητριάδα, η πόλη της Γορίτσας συνοικίστηκε σταδιακά έως το 250 π. Χ. στην πόλη της Δημητριάδας και ο λόφος δεν κατοικήθηκε ξανά. Το όνομα της αρχαίας πόλης μας είναι άγνωστο. Κατά καιρούς διάφοροι ερευνητές έχουν προτείνει την ταύτισή της με την Ιωλκό, τη Νηλεία, τη Δημητριάδα. Αλλά μετά τον ακριβή εντοπισμό της τελευταίας, πιθανολογείται πως ίσως εκεί ήταν το Ορμίνιο. Η πόλη είναι κτισμένη στις ΝΑ κορυφές του λόφου σε έκταση 400 περίπου στρεμμάτων. Είναι σχεδιασμένη με βάση ένα συμπαγή πολεοδομικό ιστό και είναι οργανωμένη σε οικοδομικά τετράγωνα.
Οι αρχαιολόγοι υποθέτουν ότι στην πόλη υπήρχαν 400-500 σπίτια συνήθως τετράγωνα και κατοικούσαν εκεί 3.000-3.500 κάτοικοι. Ήταν διαιρεμένη σε οικοδομικά τετράγωνα σύμφωνα με το Ιπποδάμειο σύστημα (κάθετοι και οριζόντιοι δόμοι, που απέ-χουν μεταξύ τους 32μ. και έχουν πλάτος 4,5μ.). Στη βόρεια πλευρά των σπιτιών αναπτύσσονταν τα δωμάτια και στα νότια η αυλή. Ανάμεσα από τα οικοδομικά τετράγωνα υπήρχαν ανοιχτοί χώροι-πλατείες. Στην τριγωνική πλατεία ΙΙΙ, όπου εντοπίστηκε η αρ-χαία Αγορά, υπάρχει μια κυκλική και μια τετράγωνη κατασκευή, πιθανότατα δημοσίου χαρακτήρα. Έχει εντοπιστεί τμήμα του συστήματος ύδρευσης και αποχέτευσης.
Η πεδιάδα της Αγριάς όπως φαίνεται από την κορυφή του λόφου. Πύλες κατασκευάστηκαν στα βόρεια και ανατολικά, για να ελέγχεται η διέλευση αν-θρώπων και εμπορευμάτων∙ στα δυτικά, για να υπάρχει πρόσβαση στη θάλασσα, και στα νότια, για να εξυπηρετούνται στρατιωτικοί σκοποί. Στο ψηλότερο σημείο του λόφου το τείχος περικλείει την Ακρόπολη, όπου σήμερα είναι χτισμένη η εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής. Η πύλη της αρχαίας Ακρόπολης, εντοπίζεται στο σημείο όπου ο σύγ-χρονος δρόμο τέμνει την πορεία του τείχους. Έξω από το τείχος, σε φυσικό σπήλαιο, έχει βρεθεί η επιγραφή στο βράχο «ΔΙΟΣ ΜΙΛΙΧΙΟΥ», που αποδεικνύει τη λατρεία του Δία στην περιοχή. Αποτελεί ένα από τα ελάχιστα αυθεντικά παραδείγματα ελληνιστικής πόλης που έμεινε ανοιχτό μνημείο στο χρόνο, χωρίς μεταγενέστερες παρεμβάσεις.

Γορίτσα: ένας λόφος εμπειριών

Σε ένα λόφο εμπειριών μετατρέπεται ο λόφος της Γορίτσας, μέσα από την αρχιτεκτονική ματιά της απόφοιτης του Τμήματος Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Μαρίας Κωτούλα.

«Ο λόφος της Γορίτσας παραμένει ένας λόφος για ποδηλάτες, χαλαρών περιπατητών, οικογενειακών βολτών με σκύλους, βοσκοτόπι προβάτων και αλόγων, παρατηρητήριο Πυροσβεστών, πιστών του θρησκευτικού μονοπατιού, παρατηρητών των πολυβολεία του β’ παγκοσμίου πολέμου, ξυπόλυτων περιηγητών, αρχαιόφιλων επισκεπτών, γεωλόγων αναρριχητών. Όλοι ακολουθούν πορείες πάνω στο γεωγραφικό ανάγλυφο, παρατηρούν τις σχέσεις στο τοπίο, έρχονται σε επαφή με το βράχο ακούν το βηματισμό τους, το θρόισμα των φύλλων, το κελάηδισμα των πτηνών, το βουητό του εργοστάσιου, τους μακρινούς ήχους της πόλης, τις συνομιλίες των κολυμβητών στις Πλάκες», αναφέρει η κ. Κωτούλα.

Πολυβολεία – παρατηρητήρια

Τα τέσσερα πολυβολεία είναι οχυρωματικά έργα που κτίστηκαν από τα στρατεύματα κατοχής με σκοπό την φύλαξη του συγκοινωνιακού δικτύου της χώρας και την προστασία των κατακτημένων περιοχών από πιθανή απόβαση των συμμάχων. Είναι τοποθετημένα στην κορυφογραμμή της Γορίτσας, με πανοραμική θέαση της ευρύτερης περιοχής και του Παγασητικού.
Ενας σωρός από λίθους τοποθετείται με τρόπο που να δημιουργεί μία τύπου γέφυρα ράμπα, ώστε ο επισκέπτης να έχει πρόσβαση στην οροφή του πολυβολείου. Αυτοί οι χώροι, από την προηγούμενη έντονη οχυρωματική δραστηριότητα τους, μετά από κάποιες δεκαετίες ανάπαυσης, μεταμορφώνονται σε παρατηρητήρια ρεμβασμού.

Αρχαιολογικός περίπατος

Ο λόφος της Γορίτσας, αποκτά και αρχαιολογικό ενδιαφέρον, ακολουθώντας έναν οχυρωμένο οικισμό αστικού χαρακτήρα, κτισμένο από το Φίλιππο Β’ στο πρώτο μισό του 4ου αιώνα και εν συνεχεία από τον Κάσσανδρο. Η πόλη χτίστηκε Νοτιοανατολικά του λόφου. Η οχύρωση έχει συνολικό μήκος 2.850 χμ. και μεγάλος μέρος της είναι ορατό στο τοπίο σήμερα. Το τείχος και η πόλη χτίστηκαν με το ασβεστολιθικό πέτρωμα του λόφου, κάνοντας εξορύξεις σε 33 διαφορετικά σημεία που έχουν εντοπιστεί, τα αρχαία λατομεία. Ανά άνισα διαστήματα πάνω στο τείχος υπήρχαν πύργοι, τετραγωνικής κάτοψης καθώς και σημεία με φυσική οχύρωση. Η πόλη είχε τρεις Πύλες, τη Δυτική, την Ανατολική και την πιο ευάλωτη τη Βόρεια, καθώς είναι τοποθετημένη σε χαμηλό υψόμετρο σε σχέση με τις άλλες και από εκεί ξεκινά μία ρεματιά. Η Ακρόπολη περικλείει τρεις στέρνες νερού και ένα αρχαίο ιερό στη θέση όπου τώρα βρίσκεται η εκκλησία της Ζωοδόχου πηγής. Πριν την εκκλησία υπήρχε ένας παλαιότερος χριστιανικός ναός του 18ου αι. Η εκκλησία έχει κτιστεί με επανάχρηση των αρχαίων οικοδομικών υλικών καθώς και με κιβωτιόσχημους πωρόλιθους φερτούς πιθανόν από την Μακρινίτσα.
Η πόλη έχει έκταση περί τα 400 στρέμματα. Η θέση της είναι στρατηγικά επιλεγμένη. Σχεδιάστηκε και οικοδομήθηκε έχοντας κάθετους άξονες με Βόρειο Νότιο προσανατολισμό και πιθανόν να είχε 450 – 500 κατοικίες που υπολογίζεται σε μία πόλη με 3.000 – 3.500 πληθυσμό. Τα σπίτια ήταν σχεδόν τετράγωνα. Υπήρχαν τρεις πλατείες. Σε ένα σημείο έχει διασωθεί τμήμα του αγωγού αποχέτευσης, το οποίο είναι λαξευμένο στο βράχο, και είναι καλυμμένο με σχιστόπλακες. Νερό στο λόφο δεν υπήρχε, οπότε και λαξεύτηκε ένα αυλάκι που έφερνε το νερό από τη θέση Ανεμούτσα Βόρειο-ανατολικά του λόφου. Ο αγωγός ύδρευσης ακολουθούσε το γεωγραφικό ανάγλυφο και ίχνη του έχουν βρεθεί και σήμερα.
Στην πόλη εντοπίστηκαν δύο θέσεις νεκροταφείων. Το δυτικό νεκροταφείο, που λογικά ανήκει σε επιφανείς νεκρούς του οικισμού και το νεκροταφείο στη βορινή πλευρά.

Ρεφλεξολογικός περίπατος

Πρόταση αποτελεί και ο ρεφλεξολογικός περίπατος. Είναι η σχεδίαση μονοπατιών, στα οποία ο περιπατητής μπορεί να είναι με πόδια γυμνά. Το ξυπόλητο περπάτημα ως μία νέα μορφή άσκησης και δραστηριότητας στη φύση είναι ευεργετικό για την υγεία. Πρακτικά δεν διαφέρει σε κάτι από τις υπόλοιπες φυσικές διαδρομές, μόνο που όντας ξυπόλυτος η επαφή με τη χώμα τις πέτρες, τα φύλλα, τα κλαδιά είναι άμεση. Η αίσθηση της αφής είναι πια ενεργή. Τα ερεθίσματα που προσλαμβάνονται από τον περιπατητή, είναι οπτικά, ηχητικά, όσφρησης και αφής.

Εκκλησιαστικός περίπατος
Το εκκλησιαστικό μονοπάτι λειτουργεί ήδη. Μέσα από την κ. Κωτούλα, αποτυπώνεται και στο χάρτη, παίρνοντας επίσημη μορφή. Η Ζωοδόχος Πηγή γιορτάζει πέντε μέρες μετά την Κυριακή του Πάσχα. Κάθε χρόνο την παραμονή της γιορτής μεταφέρεται η εικόνα της εκκλησίας από το λόφο της Επισκοπής όπου φυλάσσεται στο ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, ως την εκκλησία της Γορίτσας, μέσω ενός μονοπατιού το αποκαλούμενο θρησκευτικό μονοπάτι. Οι πιστοί μεταφέρουν στα χέρια τους την εικόνα περπατώντας τη διαδρομή αυτή. Είναι ένα είδος πομπής. Η επισκεψιμότητα του λόφου εκείνες τις μέρες ανεβαίνει κυριολεκτικά στα ύψη.
Το κτιστό λεγόμενο αντίρροπο ƎΕ στην Γορίτσα.
Κάποιοι λένε ότι είναι του 9.500 πκε. Υπάρχει σχέση με τα «ισόφωτα» του μεγίστου Έλληνα αστρονόμου Κ. Χασάπη όπως αναφέρει ο ίδιος. Επίσης το βλέπουμε σε πολλά συγγράμματα επιστημόνων ερευνητών.

Έρχεται 14/10 …το 3rd GORITSA XCO MTB RACE 2018