Ολοκληρώθηκαν οι ”Αυγουστιάτικες Παρακλήσεις΄΄

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

«ΑΥΓΟΥΣΤΙΑΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΚΛΗΣΕΙΣ 2018»

 

Δύο ήταν τα σημαντικά στοιχεία που ανέδειξε ο φετινός κύκλος των εκδηλώσεων «ΑΥΓΟΥΣΤΙΑΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΚΛΗΣΕΙΣ 2018», που καθιέρωσε και συνεχίζει να διοργανώνει για πέμπτη χρονιά, ο Φορέας Πολιτισμού της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού,

«ΜΑΓΝΗΤΩΝ ΚΙΒΩΤΟΣ, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος».

Η Μαγνησία και η περιοχή της Αγιάς, ίσως είναι η περιοχή της χώρας μας που εξέπεμψε την πλέον παρατεταμένη δέηση, καθόλη τη διάρκεια των δεκαπέντε ημερών, για τα αθώα θύματα των καταστροφικών πυρκαγιών του περασμένου μήνα. Οι δεήσεις του Σεβ. Μητροπολίτη μας κ. Ιγνατίου και των  ιερέων των Ναών γινόταν σε κάθε παράκληση προς την Παναγιά μας, ευαισθητοποιώντας ταυτόχρονα τους πολίτες σε θέματα συνεργασίας και αλληλεγγύης. Τούτο είναι το πρώτο αξιοσημείωτο γεγονός των εκδηλώσεων και το δεύτερο είναι η περαιτέρω ανάδειξη σημαντικών μνημείων, η προστασία και η προσπάθεια αναζωογόνησής τους.

Οι φετινές δράσεις των «ΑΥΓΟΥΣΤΙΑΤΙΚΩΝ ΠΑΡΑΚΛΗΣΕΩΝ 2018»  πραγματοποιήθηκαν στο διάστημα από 1 έως 13 Αυγούστου  διατηρώντας σταθερό τον αρχικό τους οραματισμό:

  • Να δημιουργηθεί ένας νέος θεσμός μέσω του οποίου θα υποστηρίζει θερμά την Παναγία μας ως Πλατυτέρα των ουρανών και Κυρία των Αγγέλων, αλλά και ως προστάτη του Γένους μας και καταφυγή του λαού μας, με τη συμμετοχή των πιστών στις Παρακλήσεις.
  • Μετά την Ακολουθία των Παρακλήσεων από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας, να γίνονται σε προαύλιους  χώρους Ιερών  Ναών και Μοναστηριών  της Μητροπόλεως, υψηλού επιπέδου εκδηλώσεις πολιτισμού, παρουσιάζοντας μουσικές, παραδοσιακούς χορούς και  τραγούδια του λαού μας αφιερωμένα στην Παναγιά, συνδυασμένα με λόγο και εικόνα, με σκοπό να ελαφρύνει κάπως  το έντονα θρησκευτικό συναίσθημα, να αγαλλιάσει και να ψυχαγωγήσει τους κατοίκους και τους επισκέπτες, που αυτές τις ημέρες επισκέπτονται  τις πατρογονικές τους εστίες. 
  • Επιπλέον, να αναδεικνύονται «κρυμμένοι» εξαιρετικοί θρησκευτικοί και πολιτισμικοί χώροι της περιοχής μας, που ο επισκέπτης μπορεί να γνωρίσει καλύτερα τη θρησκευτικότητά τους, και να συμβάλει στην αναβάθμισή τους.

Οι Ιερές Παρακλήσεις αποτελούν κορυφαίο λατρευτικό γεγονός του εορταστικού και λατρευτικού κύκλου της Εκκλησίας μας και συγκροτούν αναντικατάστατο μέσον προσέγγισης του μυστηρίου της Κοιμήσεως και Μεταστάσεως της Θεοτόκου.

Έτσι και φέτος, στη διάρκεια των «ΑΥΓΟΥΣΤΙΑΤΙΚΩΝ ΠΑΡΑΚΛΗΣΕΩΝ 2018», μέσα από το έντονο θρησκευτικό συναίσθημα έγινε προσπάθεια να απαλύνει  το «μαύρο» εθνικό συναίσθημα που δημιούργησαν οι ανεπανόρθωτες συνέπειες των πυρκαγιών, προσανατολίζοντας τον νου και την ψυχή των πιστών σε κατεύθυνση αισιοδοξίας, πνευματικής παραμυθίας και ιστορικού αναστοχασμού. Το «Υπεραγία Θεοτόκε σώσον ημάς» μεταφέρθηκε εκτός ιερού ναού και ακούστηκε ως «Παναγιά μου, Παναγιά μου παρηγόρα την καρδιά μου», επιβεβαιώνοντας τη δύναμη της Ορθόδοξης λατρείας να υπερβαίνει τα όρια ενός ναού και να διαποτίζει την καθημερινότητα των απλών ανθρώπων, που επί αιώνες καταθέτουν στο υποπόδιο του «ηλιοστάλακτου θρόνου» Της τους καημούς και τους πόθους τους.

Η συμμετοχή των πιστών υπήρξε και φέτος εντυπωσιακή και μάλιστα παρέμεινε σε όλες τις συναυλίες αμείωτη μέχρι τέλους. Τα υψηλής αισθητικής παραδοσιακά συγκροτήματα και ο βαθυστόχαστος λόγος των δύο αφηγητών, του διδάκτορα Θεολογίας, συγγραφέα και μουσικολόγου Ηλία Λιαμή και του Θεολόγου, συγγραφέα και Διευθυντή Γυμνασίου της Ελληνογαλλικής Σχολής «Άγιος Ιωσήφ» Αθηνών Δημήτρη Καραβασίλη, ανανεούμενος κατά περίστασιν και αναλόγως του κάθε τόπου και του κάθε ακροατηρίου, απέδειξαν πως η Ελληνορθόδοξη παράδοσή μας δεν αποτελεί μόνον οδό σωτηρίας, αλλά και παράγοντα υψηλής πνευματικής και καλλιτεχνικής καλλιέργειας.

Μεγάλη σημασία επίσης είχε η διοργάνωση των «ΑΥΓΟΥΣΤΙΑΤΙΚΩΝ ΠΑΡΑΚΛΗΣΕΩΝ» και σε απομακρυσμένους τόπους και χωριά της Ιεράς Μητροπόλεως, με αποτέλεσμα να ενισχυθούν οι δεσμοί μεταξύ των πιστών της τοπικής Εκκλησίας αλλά και να νιώσουν το ενδιαφέρον του τοπικού Επισκόπου προσωπικώς. Αξιοσημείωτο γεγονός αποτελεί η διοργάνωση δραστηριοτήτων σε δύο ξεχωριστούς τόπους και Εκκλησιές.

Στον Ιστορικό Τόπο της Άνω Κερασιάς, καμένη από τους Γερμανούς και έκτοτε ακατοίκητη, και στην Ιερά Μονή Ταξιαρχών στην Ζαγορά, ένα παλιό και πολύ αξιόλογο Μοναστήρι, που θα γίνει προσπάθεια κτιριακής και πνευματικής ανακαίνισης.

Το πρόγραμμα που ακολούθησε τις Παρακλήσεις, πρέπει να  αναφερθεί, πως εκτός από τις συναυλίες, όπου συμμετείχαν τρία μουσικά σύνολα: Η Παραδοσιακή Ορχήστρα του Αντιπεριφερειάρχη Γιώργου Κίτσιου, το μουσικό σύνολο «ΡΑΣΤΩΔΙΑ», καθώς και το Παραδοσιακό σχήμα του Κώστα Μούτου, περιελάβανε και την παρουσίαση των χορευτικών του Υδραϊκού Ναυτικού ομίλου και της «ΔΩΔΩΝΗΣ» του Πειραιά, πού ήλθαν στην περιοχή μας για τις «ΑΥΓΟΥΣΤΙΑΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΚΛΗΣΕΙΣ 2018». Για πρώτη φορά μάλιστα, όλες οι συναυλίες  μεταδόθηκαν απευθείας από διαδικτυακό κανάλι.

Με την πεποίθηση πως οι «ΑΥΓΟΥΣΤΙΑΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΚΛΗΣΕΙΣ» αποδεικνύουν πως η Ορθόδοξη λατρευτική παράδοση αποτελεί ένα ζωντανό κομμάτι της θρησκευτικής, πνευματικής, εθνικής και καλλιτεχνικής διαδρομής του Ορθόδοξου λαού μας προς ένα καλύτερο μέλλον, αρχίζουν από τώρα οι προετοιμασίες του προγράμματος «ΑΥΓΟΥΣΤΙΑΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΚΛΗΣΕΙΣ 2019». Ανεξαρτήτως των περιοχών που θα επιλεγούν, ο σκοπός παραμένει ίδιος: Το Ορθόδοξο θρησκευτικό και λατρευτικό συναίσθημα των ημερών του Δεκαπενταύγουστου να εναρμονιστεί με τον λόγο και τις μελωδίες της Ελληνορθόδοξης παράδοσής μας, με αποδέκτη το Ορθόδοξο πλήρωμα της Εκκλησίας μας και κυρίως τους νέους, οι οποίοι, μέσω τέτοιων ερεθισμάτων, εξοπλίζονται με πνευματικά ερεθίσματα και αγαθές αναμνήσεις. Αυτά θα αποτελέσουν τον σπόρο που θα δώσει νέους καρπούς και θα μεταβάλλουν την παράδοση, από καρπό του παρελθόντος σε εφαλτήριο του μέλλοντος.

Αξίζει η καταγραφή ενός μικρού οδοιπορικού από την  1η Αυγούστου που ξεκίνησαν  και φέτος οι «Αυγουστιάτικες Παρακλήσεις 2018».

Την Τετάρτη 1 Αυγούστου, στον Άγιο Γεώργιο ξεκίνησε αυτή η πορεία με την φροντίδα και τις ευλογίες του πατρός Βαρνάβα και για πρώτη φορά την συμμετοχή της Παραδοσιακής Ορχήστρας του Αντιπεριφερειάρχη Γιώργου Κίτσιου, για να ακολουθήσει την αμέσως επόμενη μέρα στον Άγιο Δημήτριο Αλμυρού, με την ίδια ορχήστρα, και με πολύ καλή, επίσης, οργάνωση από τον Κώστα Γκουντάρα.

Η συνέχεια ήταν στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, και στο Ανοιχτό Θέατρο της Βελίκας Αγιάς, όπου εντυπωσίασε και καταχειροκροτήθηκε το χορευτικό συγκρότημα του Κέντρου Ελληνικών Χορών Πειραιά,  «ΔΩΔΩΝΗ» και ο χοροδιδάσκαλος Γιώργος Γκολέμης. Ακόμη μια εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε με την συνεργασία  της προέδρου του Πολιτιστικού Συλλόγου Βελίκας Αγιάς «ΦΙΛΟΚΤΗΤΗΣ», Αντωνίας Χατζοπούλου.

Στον πανηγυρίζοντα όμως Ι.Ν. της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, στον Βόλο, την Δευτέρα 6 Αυγούστου, η συμμετοχή ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Ο Ηλίας Λιαμής, συνεπικουρούμενος από τον Δημήτρη Καραβασίλη, συνέχισαν να εντυπωσιάζουν με τον τεκμηριωμένο, εύστοχο περιεκτικό τους λόγο,  αναφέροντας ότι η ζωή μας συνεχίζεται και η ελπίδα υπάρχει μέσα από την πίστη μας που ταυτίζεται με τη λαϊκή μουσική παράδοση.

Για λόγους ανεξάρτητους της θέλησής μας, περιορίστηκε η εκδήλωση στον Ιερό ναό των Αγίων Αποστόλων, στην πάνω Κερασιά. Ο Δήμος Ρήγα Φεραίου και οι φορείς του χωριού, είχαν φροντίσει να ετοιμαστεί μια ολοκληρωμένη θρησκευτική, φωτογραφική, μουσική και εκδήλωση λόγου. Εντύπωση έκανε η έκθεση φωτογραφιών από τον Εκκλησιαστικό πλούτο της Κερασιάς, που επιμελήθηκε ο πρόεδρος του Κ.Ι.ΠΟ.ΚΕ. Χαράλαμπος Κων. Αλεξάνδρου.

Με σταθμό το κεφαλοχώρι του Πηλίου, τη Ζαγορά, συνεχίστηκε το ταξίδι της «Μαγνήτων Κιβωτού» με τις «Αυγουστιάτικες Παρακλήσεις 2018», την Τετάρτη 8 Αυγούστου, όπου με την επιμονή του παπαΓιώργη και την οργανωτική δεινότητα του Αντώνη Πολίτη, η παράκληση έγινε στο ιστορικό, σχεδόν εγκαταλειμμένο,  Μοναστήρι των Ταξιαρχών. Ζαγοριανοί από το χωρίο, αλλά και από τα γύρω χωριά που γνωρίζουν το Μοναστήρι, ο Γιάννης Ατζακάς ήλθε από το Χορευτό με τα πόδια, και πολλοί Βολιώτες, έφτασαν με κάθε μέσο στον Ιερό τόπο για να παρακολουθήσουν την Ακολουθία από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας.

Σίγουρα η βραδιά ήταν μνήμη ζωής. Βεβαίως ακούστηκαν τόσο κατά τη διάρκεια της παράκλησης, όσο και στον τοπικό τύπο την άλλη ημέρα, προτάσεις ανασύστασης του μνημείου. Στο χώρο βρέθηκαν και τίμησαν με τη παρουσία τους, ο Δήμαρχος Ζαγοράς – Μουρεσίου, Παναγιώτης Κουτσάφτης, Δημοτικοί Σύμβουλοι, ο Πρόεδρος και η Αντιπρόεδρος του Συνεταιρισμού Ζαγοράς, Αντώνης Λάσκος και Δέσποινα Βαρούτα.

Η ορχήστρα «ΡΑΣΤΩΔΙΑ», που αποτελείτε από τους Ζήση Γεωργαλιό, Θανάση Δραγάνη,  Στράτο Μεγκέ, Αχιλλέα Τίγκα και Βασίλη Λεμονιά, κάλυψε το μουσικό μέρος, παρουσιάζοντας παραδοσιακά μας τραγούδια αφιερωμένα στην Παναγιά και σκοπούς από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, στον αύλειο χώρο του Ιερού ναού των Αγίων Αποστόλων της Αργαλαστής, όπου προηγούμενα προηγήθηκε η παράκληση.

-« ΠΙΣΤΕΥΩ, Σεβασμιώτατε, να συμφωνείτε μαζί μου, πως  απ’ όλα τα καλά του Αυγούστου το πιο τρυφερό, το πιο λαχταριστό  και λατρεμένο, είναι για τον ελληνικό λαό ο παραδοσιακός Δεκαπενταύγουστος, το «Πάσχα του καλοκαιριού», όπως το ονομάζει ο λαός μας,  με τη γιορτή της Παναγιάς κορώνα του. Παντού στην Ελλάδα, στη στεριά και στα νησιά, στα βουνά και στ’ ακρογιάλια, τούτο το «χαροποιόν πένθος», όπως ονομάζει ο Φώτης Κόντογλου την Κοίμηση της Παναγίας, είναι ένα αυγουστιάτικο λαϊκό πανηγύρι, μια ξεχωριστή χαρά κι ευφροσύνη για όλους τους Έλληνες, καθώς συνδυάζει τη θρησκευτική κατάνυξη με το πάνδημο γιορτάσι». Με τούτον τον ποιητικό λόγο ξεκίνησε τον αφιερωμένο στην «AMΩΜΗ MANA ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ – την  Παναγιά με τα χίλια πρόσωπα», λόγο του στο Λιμανάκι της Κάτω Γατζέας, ο Κώστας Λιάπης, όπου με τον ακάματο πάτερ Δημήτριο και τον Σύλλογο Ερασιτεχνών Αλιέων Γατζέας, είχαν την φροντίδα της όλης εκδήλωσης, που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 12 Αυγούστου.

Και όπως συνηθίζεται τα τελευταία χρόνια, ο κύκλος των «ΑΥΓΟΥΣΤΙΑΤΙΚΩΝ ΠΑΡΑΚΛΗΣΕΩΝ 2018», έκλεισε στον πανηγυρίζοντα Ναό της Ευαγγελιστρίας, με την ευγενή φροντίδα του Δήμου Βόλου, την υπέροχη «ΡΑΣΤΩΔΙΑ», όπου τούτη τη φορά πλαισιώθηκε από την Χορωδία Ιεροψαλτών Ι.Μ. Δημητριάδος «Ιωάννης Κουκουζέλης».

Η χάρη της Παναγιάς μας που κατακλύζει τον κόσμο, κατέκλεισε και φέτος, για 5η συνεχόμενη χρονιά,  της καταπράσινες πλαγιές του Πηλίου και της Όσσας, τα εξωκλήσια και τις αυλές των Ιερών Ναών της Μαγνησίας με ύμνους αλλά και όμορφο λόγο, παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια γεμάτα πίστη στο πρόσωπό Της, που συμβάλλουν από κοινού στο πλημμύρισμα του νου και της καρδιάς από την χαρά και του φετινού Πάσχα του καλοκαιριού.

 

Ολοκληρώθηκαν οι ”Αυγουστιάτικες Παρακλήσεις΄΄

Μαγνησία, Πολιτισμός, Πρώτο Θέμα |