Συντάξεις: «Πράσινο φως» από το Euro Working Group για να μην περικοπούν

Θετική ήταν η ανταπόκριση του Euroworking Group σχετικά με τη μη περικοπή των συντάξεων.
Συγκεκριμένα, στη συνεδρίαση δεν υπήρξαν ενστάσεις απέναντι στην εισήγηση ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να πετύχει τον δημοσιονομικό της στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ ακόμα και χωρίς την περικοπή των συντάξεων το 2019.
Επομένως, το Euroworking Group δίνει το «πράσινο φως» για τη μη εφαρμογή του μέτρου. Η τελική απόφαση αναμένεται να ληφθεί τη Δευτέρα, 19 Νοεμβρίου. Αυτό που απομένει να διευκρινιστεί είναι αν έγκριση αφορά την ακύρωση ή αναβολή του μέτρου.
Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν πριν από λίγο ότι “το Euro Working Group, αφού εξέτασε την εισήγηση της ελληνικής πλευράς και τη θετική αποτίμηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δεν προέβαλε ενστάσεις στο σχέδιο προϋπολογισμού του 2019”. Οι ίδιες πηγές διευκρίνισαν ότι η ελληνική εισήγηση προέβλεπε ακύρωση του μέτρου της περικοπής των συντάξεων. Όσον αφορά στο συνολικό ύψος του πακέτου θετικών μέτρων, παρέπεμψαν στις πρόσφατες δηλώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος είχε ανεβάσει το ύψος του πακέτου στα 900 εκατ. ευρώ.
Όσον αφορά στα θετικά μέτρα που επιδιώκει η κυβέρνηση να εφαρμοστούν το 2019, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το EWG προχώρησε σε μικρές περικοπές των κονδυλίων που θα διατεθούν για ορισμένα μέτρα.
Οι ανεπιβεβαίωτες ακόμη πληροφορίες κάνουν λόγο για κάποια περικοπή στα κονδύλια για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, ενώ φαίνεται να προχώρησε το θέμα της μείωσης του ΕΝΦΙΑ.
Για να βγει ο τελικός λογαριασμός, σύμφωνα με πληροφορίες, το EWG αποδέχτηκε η εθνική χρηματοδότηση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, η οποία είχε προβλεφθεί στο προσχέδιο προϋπολογισμού που κατατέθηκε στις Βρυξέλλες, να αυξηθεί στο 1,5 δισ. ευρώ το 2019, από 1 δισ. φέτος.
Πηγή: protothema.gr

Συντάξεις: «Πράσινο φως» από το Euro Working Group για να μην περικοπούν

Ελλάδα |