Με χιόνια και πολύ χαμηλές θερμοκρασίες έρχεται η «Σοφία»

Για το δεύτερο κύμα κακοκαιρίας του 2019 ετοιμάζεται η Μαγνησία η Θεσσαλία και η Ελλάδα, καθώς μετά τον «Ραφαήλ» η «Σοφία» αναμένεται να επηρεάσει το Ιόνιο Πέλαγος το σημερινό βράδυ και θα επεκταθεί στα υπόλοιπα ηπειρωτικά κατά την διάρκεια της νύχτας.
Η «Σοφία» φέρνει βροχές και χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά, που θα πλήξουν σταδιακά την Ήπειρο, την Μακεδονία, την Θεσσαλία και την Κεντρική Στερεά Ελλάδα, σύμφωνα με το σύστημα meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου.
Το κύριο χαρακτηριστικό της κακοκαιρίας «Σοφία», θα είναι το δριμύ ψύχος, οι χιονοπτώσεις και ο κίνδυνος παγετού, καθώς αέριες μάζες πολικής προέλευσης θα σαρώσουν τη χώρα από βορρά προς νότο.
Οι θερμοκρασίες θα είναι πολύ χαμηλές, και θα πέσουν κάτω του μηδενός σε πολλές περιοχές στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα.

Θα υπάρξουν επίσης «πυκνές χιονοπτώσεις» (σε Πήλιο και λίμνη Πλαστήρα) κατά τόπους ισχυρές, που θα εκδηλωθούν ακόμα και σε χαμηλά υψόμετρα, με συνέπεια να υπάρχει κίνδυνος και για σχηματισμό πάγου. Στις περιοχές που θα «ντυθούν» στα λευκά περιλαμβάνονται η Εύβοια και η Στερεά Ελλάδα. Χιόνι αναμένεται να πέσει στο Βόλο αύριο Πέμπτη.

Βασικοί κανόνες προστασίας από τον παγετό:
Να γνωρίζουμε πού βρίσκεται ο υδρομετρητής
Να κλείσουμε την παροχή νερού προς τον ηλιακό θερμοσίφωνα
Να αδειάζουμε το νερό από το θερμοσίφωνα, ιδιαίτερα το βράδυ
Να μην σπαταλούμε αλόγιστα το νερό και να ελέγξουμε εάν υπάρχουν διαρροές στις βρύσες ή στα καζανάκια

Αν βρίσκεστε στο αυτοκίνητο:
Αποφύγετε την οδήγηση σε δύσβατες περιοχές.
Αλλάξτε πορεία αν βρίσκεστε σε δύσβατο δρόμο και υπάρχει έντονη χιονόπτωση.
Τηρείτε τις αποστάσεις ασφαλείας από τα προπορευόμενα οχήματα.
Παραμείνετε στο αυτοκίνητο αν αυτό ακινητοποιηθεί. Ανάβετε τη μηχανή για 10 λεπτά ανά ώρα και διατηρείτε την εξάτμιση του οχήματος καθαρή από το χιόνι.

Αν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο:
Πηγαίνετε σε ασφαλές μέρος χωρίς να εκτεθείτε στη χιονοθύελλα.
Ντυθείτε με πολλά στρώματα από ελαφριά και ζεστά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και φορέστε ζεστές αδιάβροχες μπότες. Προτιμήστε ένα αδιάβροχο εξωτερικό ρούχο.
Προσέξτε τις μετακινήσεις σας σε περιοχές όπου προβλέπονται χιονοπτώσεις.
Χρησιμοποιείστε αντιολισθητικές αλυσίδες αν είναι απολύτως απαραίτητο να μετακινηθείτε με αυτοκίνητο. Είναι προτιμότερο να ταξιδέψετε κατά τη διάρκεια της ημέρας χρησιμοποιώντας κεντρικούς δρόμους. Ενημερώστε τους οικείους σας για τη διαδρομή που θα ακολουθήσετε.
Προτιμήστε τα μέσα μαζικής μεταφοράς για μετακινήσεις στην πόλη.
Πηγή: skai.gr

Με χιόνια και πολύ χαμηλές θερμοκρασίες έρχεται η «Σοφία»

Ελλάδα, Θεσσαλία, Μαγνησία |