Επικουρικές συντάξεις: Αύξηση 52,5 ευρώ τον μήνα για 465.112 συνταξιούχους

Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης ξεκαθάρισε ότι «πάνω από το 1/3 των επικουρικών θα δει θετική αλλαγή και θα υπάρξει αύξηση περίπου 630€ το χρόνο». Οι αυξήσεις αυτές, που αφορούν 465.112 επικουρικές συντάξεις, αναμένεται να καταβληθούν τον ερχόμενο Ιανουάριο με βάση τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Οι αυξήσεις θα ανέρχονται μεσοσταθμικά σε 52,5 ευρώ το μήνα, δηλαδή +30% και θα καταβληθούν αναδρομικά από τις 4 Οκτωβρίου που δημοσιεύτηκε η απόφαση του ΣτΕ. Δηλαδή αν το σχετικό νομοσχέδιο που θα προβλέπει αλλαγές στο ασφαλιστικό με βάση τις αποφάσεις του ΣτΕ προωθηθεί στη Βουλή στα τέλη Ιανουαρίου, θα δοθούν αναδρομικά 3-4 μηνών. Το κόστος των αυξήσεων θα καλυφθεί από την περιουσία του ΕΤΕΑΕΠ, που ανέρχεται σε 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ καθώς οι δανειστές ζήτησαν οι όποιες αλλαγές στο ασφαλιστικό να έχουν δημοσιονομικά ουδέτερο αποτέλεσμα.
Οι αυξήσεις αφορούν 260.000 επικουρικές που υπέστησαν βαριές απώλειες το 2016 καθώς και άλλες 100.000 επικουρικές που είχαν οριακές μειώσεις λίγων ευρώ.
Ένας από τους βασικούς λόγους της καθυστέρησης των νομοθετικών ρυθμίσεων συνδέεται με την απόφαση του ΣτΕ που ορίζει ότι ο επανυπολογισμός των επικουρικών, όπως και κάθε αλλαγή στο ασφαλιστικό, θα πρέπει να συνοδεύεται από αναλογιστική μελέτη που θα έχει συνταχθεί από την αρμόδια Εθνική Αναλογιστική Αρχή. Σύμφωνα με πληροφορίες η μελέτη για τη βιωσιμότητα του υπερταμείου ΕΤΕΑΕΠ δεν θα είναι έτοιμη πριν από τον Ιανουάριο.
«Με τα τωρινά δεδομένα και αυτές τις αποφάσεις του ΣτΕ, δεν φαίνεται ότι υπάρχουν αναδρομικά. Αναδρομικά θα υπάρξουν για όλους μετά το ’19. Υπάρχουν και άλλες δίκες, που είναι ανοιχτές, θα πάνε ενδεχομένως και στο Ελεγκτικό Συνέδριο και θα δούμε αν θα βγουν κάποια ποσά. Καθαρό τοπίο δεν έχουμε. Το ΣτΕ απεφάνθη και δεν υπάρχουν αναδρομικά» τόνισε ο ΓΙάννης Βρούτσης αναφορικά με τα αναδρομικά παρελθοντικών ετών.


Έτσι θα μπείτε στις 24 δόσεις για πληρωμή των χρεών στην εφορία

Νέο σχέδιο για τα χρέη των φορολογούμενων στην εφορία εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με αυτό, οι φορολογούμενοι. που θα δυσκολεύονται από το 2020 να πληρώσουν στην Εφορία τον φόρο εισοδήματος, τον ΕΝΦΙΑ ή τον ΦΠΑ. θα μπορούν χωρίς εισοδηματικά κριτήρια να ρυθμίσουν σε 24 δόσεις τα χρέη, αλλά θα έχουν επιβάρυνση σε μορφή τόκου.
Πιο συγκεκριμένα, όσο μεγαλύτερος θα είναι ο αριθμός των δόσεων που θα επιλέγουν οι οφειλέτες για να ρυθμίσουν τα χρέη τους τόσο πιο μεγάλο θα είναι το επιτόκιο με το οποίο θα επιβαρύνεται η ρυθμισμένη οφειλή. Σύμφωνα με το in.gr, αυτό σημαίνει ότι η ρύθμιση θα κοστίζει ακριβότερα για όσους αποφασίσουν να τακτοποιήσουν τις τακτικές οφειλές τους με το μάξιμουμ των δόσεων που θα προβλέπει η ρύθμιση.
Σε αντίθεση με τις τακτικές οφειλές, οι έκτακτες όπως ο φόρος κληρονομιάς θα μπορούν να ρυθμιστούν από τους φορολογουμένους σε έως 48 μηνιαίες δόσεις, αλλά με την εφαρμογή εισοδηματικών κριτηρίων. Το ύψος δηλαδή του ετήσιου εισοδήματος που δηλώνουν οι φορολογούμενοι θα αποτελεί το κλειδί που θα ανοίγει την πόρτα των 48 μηνιαίων δόσεων.
Οι 24 δόσεις
Το νέο σχήμα των πάγιων ρυθμίσεων εξόφλησης των οφειλών που ετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο και αναμένεται να περιληφθεί στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο θα προβλέπει διπλασιασμό του αριθμού των δόσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι 12 μηνιαίες δόσεις που παρέχει σήμερα η πάγια ρύθμιση για τις τακτικές οφειλές (ΕΝΦΙΑ, φόρο εισοδήματος, ΦΠΑ κ.ά.) θα μπορούν να γίνουν 24 χωρίς το κριτήριο του εισοδήματος, αλλά με την επιβολή υψηλότερου επιτοκίου για όσους επιλέξουν την αποπληρωμή της οφειλής τους σε περισσότερες από 12 μηνιαίες δόσεις.
Για τις έκτακτες οφειλές όπως είναι ο φόρος κληρονομιάς θα είναι δυνατή η αποπληρωμή τους σε 48 μηνιαίες δόσεις από 24 δόσεις που προβλέπεται σήμερα, αλλά όπως και στις 120 δόσεις θα τεθούν εισοδηματικά κριτήρια.
Το ύψος του εισοδήματος του οφειλέτη θα καθορίζει τον αριθμό των δόσεων εξόφλησης της έκτακτης οφειλής.
Η νέα πάγια ρύθμιση για τις οφειλές προς την Εφορία θα ενεργοποιηθεί στις αρχές του επόμενου έτους για να εφαρμοστεί στις οφειλές που θα βεβαιωθούν το 2020. Αυτό σημαίνει ότι οι φόροι που έμειναν απλήρωτοι το 2019 ή οι ληξιπρόθεσμες οφειλές που δημιουργήθηκαν μέχρι το τέλος του 2018 και δεν εντάχθηκαν στις 120 δόσεις μπορούν να εξοφληθούν μόνο με τη σημερινή πάγια ρύθμιση των 12 ή 24 μηνιαίων δόσεων. Με την εφαρμογή της νέας πάγιας ρύθμισης θα ενεργοποιηθεί και το σχέδιο της σταδιακής αποδέσμευσης των τραπεζικών λογαριασμών για τους συνεπείς οφειλέτες.

Το νέο σύστημα

Σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο σύστημα της πάγιας ρύθμισης που ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει μεταξύ άλλων τα εξής:
1. Διπλάσιο αριθμό δόσεων. Για τις τακτικές οφειλές, όπως φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ κ.λπ., ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων από 12 που είναι σήμερα θα αυξάνεται σε έως και 24. Για τις έκτακτες οφειλές, όπως ο φόρος κληρονομιάς, οι φορολογούμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να τις εξοφλήσουν σε έως 48 μηνιαίες δόσεις.
2. Τακτικές οφειλές: Οι φορολογούμενοι που χρωστούν ΕΝΦΙΑ, φόρο εισοδήματος, ΦΠΑ θα έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν τις τακτικές οφειλές τους σε έως 24 μηνιαίες δόσεις με την ίδια διαδικασία που προβλέπεται και σήμερα, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια. Οσοι όμως θα επιλέξουν να ρυθμίσουν τα χρέη τους σε περισσότερες από 12 μηνιαίες δόσεις θα επιβαρύνονται με μεγαλύτερο επιτόκιο. Θα κληθούν δηλαδή να πληρώσουν περισσότερα από αυτά που χρωστούν λόγω υψηλότερου τόκου. Το ύψος του επιτοκίου θα διαμορφώνεται ανάλογα με τον αριθμό των μηνιαίων δόσεων. Σύμφωνα με παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών η επιβολή υψηλότερου επιτοκίου «θα λειτουργήσει ως αντικίνητρο στους φορολογουμένους για να ρυθμίσουν τις οφειλές τους σε περισσότερες από 12 δόσεις».

Επικουρικές συντάξεις: Αύξηση 52,5 ευρώ τον μήνα για 465.112 συνταξιούχους

Ελλάδα, Μαγνησία |