Ξεκινά η κατασκευή του δρόμου Λιβάδι – Σαραντάπορο που συνδέει τρεις νομούς

Έργο προϋπολογισμού 11,5 εκ. ευρώ που συμβάλλει στην ανάπτυξη της περιοχής και διευκολύνει την καθημερινότητα των κατοίκων

Κώστας Αγοραστός: «Έργο στο οποίο διεισδύουν οι ανθρώπινες επιθυμίες των ανθρώπων της υπαίθρου»

Νέα πρόσβαση προς την Εθνική Οδό Λάρισας-Κοζάνης, την Εγνατία οδό και την Πιερία αποκτούν οι κάτοικοι του Λιβαδίου, του Σαρανταπόρου και της ευρύτερης περιοχής της επαρχίας Ελασσόνας, καθώς ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός υπέγραψε την σύμβαση κατασκευής του δρόμου Λιβάδι-Σαραντάπορο με προϋπολογισμό 11,5 εκατ. ευρώ και ποσό σύμβασης 4,7 εκατ. ευρώ. Το έργο συμβάλλει τόσο στην ενδοεπικοινωνία της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας, όσο και στην διαπεριφερειακή επικοινωνία και εξυπηρετεί τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους στις καθημερινές τους επιχειρηματικές δραστηριότητες και υλοποιείται με πόρους του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας.

Όπως ανέφερε ο κ. Κώστας Αγοραστός: «Ένα σημαντικό έργο παίρνει πλέον τον δρόμο της υλοποίησης. Πρόκειται για το δρόμο Λιβάδι – Σαραντάπορο μήκους 16 περίπου χιλιομέτρων, προϋπολογισμού 11.500.000 € και ποσού σύμβασης 4.700.000 €. Ένας δρόμος που ενώνει τρεις περιφέρειες, της κεντρικής Μακεδονίας, δηλαδή μέσω της Πιερίας και της δυτικής Μακεδονίας, μέσω της Κοζάνης. Ένας δρόμος, στον οποίο διεισδύουν οι ανθρώπινες επιθυμίες των ανθρώπων της υπαίθρου και ο οποίος καθίσταται ιδιαίτερα χρήσιμος, διότι συντομεύει την απόσταση μεταξύ Κοζάνης – Πιερίας και Λάρισας. Ένας δρόμος, ο οποίος δημιουργεί ασφάλεια στην μετακίνηση των ανθρωπίνων κοινοτήτων, των επιχειρήσεων αλλά και των επιχειρηματιών της περιοχής. Το έργο αυτό ρίχνει χρήματα στην τοπική οικονομία, και στηρίζει θέσεις εργασίας. Ευελπιστούμε και αισιοδοξούμε, με τη συνεργασία που υπάρχει να μπορέσουμε να το ολοκληρώσουμε μέχρι τα τέλη του 2015».

Το έργο αφορά στη βελτίωση των γεωμετρικών χαρακτηριστικών της υφιστάμενης χωμάτινης επαρχιακής οδού, σε συνολικό μήκος 15,9 χλμ. και στην ασφαλτόστρωση της, μαζί με το πρώτο τμήμα της οδού, ξεκινώντας από το Λιβάδι, που χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα «ΠΙΝΔΟΣ». Με το έργο που ξεκινά, ολοκληρώνεται η άμεση σύνδεση του οικισμού του Λιβαδίου Δήμου Ελασσόνας με την Εθνική Οδό Λάρισας-Κοζάνης, στην περιοχή του Σαρανταπόρου και πλησίον στο Χάνι Χατζηγώγου. Η οδός που θα κατασκευαστεί θα έχει μία λωρίδα κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση και διατομή 7,00/9,00 (ασφαλτοτάπητας πλάτους 7,00 μέτρων με εκατέρωθεν έρεισμα 1,00 μέτρο), τα απαραίτητα τεχνικά έργα και έργα σήμανσης και ασφάλειας.

Με την κατασκευή της οδού ενισχύεται η οικονομική ανάπτυξη της περιοχής, καθώς πέριξ της εν λόγω οδού, είναι εγκατεστημένες πολλές κτηνοτροφικές μονάδες – εκτρέφονται στην περιοχή 55.000 αιγοπρόβατα – και επίσης πολλές γεωργικές επιχειρήσεις. Η οδός μπορεί να εξυπηρετήσει την κίνηση βαρέων οχημάτων και την ανάπτυξη του εμπορίου λόγω της εύκολης πρόσβασης με τις εθνικές οδούς Λάρισας –Κοζάνης και προς ΕΓΝΑΤΙΑ αλλά και προς ΠΑΘΕ.

Επίσης, προκύπτουν δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης εναλλακτικών τουριστικών δραστηριοτήτων στην περιοχή, καθώς με τη διευκόλυνση της πρόσβασης στους άξονες Λάρισας – Κοζάνης και Εγνατίας οδού, ενισχύεται η επισκεψιμότητα της, τόσο λόγω της ύπαρξης των παραδοσιακών οικισμών, λόγω και του ιδιαίτερου φυσικού κάλλους που παρουσιάζουν οι γύρω ορεινοί όγκοι.
Τέλος, μειώνεται ο χρόνος απόστασης στη διαδρομή προς Λιβάδι για τους μετακινούμενους από και προς την περιοχή της Κοζάνης, αλλά και τους μετακινούμενους από την περιοχή της Πιερίας προς Λιβάδι και Κοζάνη, σε σχέση με την σημερινή σύνδεση και αυξάνεται η ασφάλεια μετακίνησης.

Παρόντες κατά την υπογραφή της σύμβασης ήταν ακόμη η αντιπεριφερειάρχης κα Μαρία Μαμάρα, οι περιφερειακοί σύμβουλοι κ.κ. Γιώργος Σάκκας και Θανάσης Παιδής, ο γενικός διευθυντής της Περιφέρειας κ. Κώστας Μέγας και ο διευθυντής Τεχνικών Έργων κ. Χρήστος Λυτροκάπης.

Ξεκινά η κατασκευή του δρόμου Λιβάδι – Σαραντάπορο που συνδέει τρεις νομούς

Θεσσαλία, Πρώτο Θέμα |