FIFA και UEFA εκταμιεύουν χρήματα για την ΕΠΟ

Αναβαθμισμένο ρόλο θα έχει ο ειδικός εμπειρογνώμονας της ΕΠΟ, Πετρ Φούσεκ, καθώς όπως ανακοινώθηκε στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ομοσπονδίας θα παρακολουθεί τη νέα μορφή λειτουργίας των οικονομικών υπηρεσιών της. Επίσης, είναι εκείνος που θα δώσει την έγκριση, ή όχι για την εκταμίευση των χρημάτων προς την ΕΠΟ από FIFA και UEFA.
Η Εκτελεστική Επιτροπή ενέκρινε τόσο τις οικονομικές κατευθυντήριες γραμμές, όσο και το αναθεωρημένο οικονομικό σχέδιο δράσης 2019-2021.
Τα μέλη της Ε.Ε. ενημερώθηκαν για το περιεχόμενο επιστολών των FIFA και UEFA, οι οποίες ανακοίνωσαν την απόφασή τους να απελευθερώσουν κεφάλαια για τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης του Ελληνικού Ποδοσφαίρου μέσω των προγραμμάτων Forward και Hat Trick, καθώς και για τις προϋποθέσεις που πρέπει να εκπληρωθούν εφεξής, ώστε να υλοποιηθεί η εκταμίευση των χρημάτων.
Στο πλαίσιο αυτό οι οικονομικές υπηρεσίες της ΕΠΟ θα αναδιαρθρωθούν και θα προχωρήσουν σε άμεσο εκσυγχρονισμό και αυτοματοποίηση των λειτουργιών και πληρωμών, καθώς και προσαρμογής σε νέα λογιστικά πρότυπα και πολιτικές, σε απόλυτη εναρμόνιση με τις διεθνείς ομοσπονδίες. Το σχετικό σχέδιο δράσης θα υποβληθεί έως τις 15 Δεκεμβρίου 2019.
Ο ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας των FIFA και UEFA, Πετρ Φούσεκ, θα παρακολουθεί την υλοποίηση των προϋποθέσεων και θα εγκρίνει τις σχετικές διαδικασίες και εκταμιεύσεις, σε συνεργασία με Έλληνα ειδικό επί οικονομικών θεμάτων, που θα επιλέξουν οι διεθνείς φορείς.
Η χρηματοδότηση της ΕΠΟ από το πρόγραμμα Forward της FIFA επαναρχίζει μετά από διακοπή 3 ετών και αφορά σε προγράμματα διοίκησης και ανάπτυξης.

Τα μέτρα που ζητούν FIFA – UEFA για τη χρηματοδότηση της ΕΠΟ
Στη χθεσινή Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΠΟ διαβάστηκαν δύο επιστολές, μία από τη FIFA και η άλλη από την UEFA.
Σε αυτές οι δύο υπερκείμενες ποδοσφαιρικές αρχές προτείνουν μέτρα και κάνουν υποδείξεις στην Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία για την οικονομική διαχείρισή της.
Η FIFA υπογραμμίζει ότι η χρηματοδότηση προς την ΕΠΟ είναι υπό περιορισμό και διευκρινίζει θέτει συγκεκριμένες προϋποθέσεις για να απελευθερωθεί από το πρόγραμμα FIFA Forward του 2016.
Επίσης, εξουσιοδοτεί τον ειδικό εμπειρογνώμονα Πετρ Φούσεκ για να επιβλέπει τα οικονομικά θέματα της ΕΠΟ και προτείνει την πρόσληψη ειδικού βοηθού του για το οικονομικό μέρος.
Μεταξύ άλλων, ζητεί τη δημιουργία e-banking, επικαιροποίηση του ισολογισμού, μηνιαία έκθεση δαπανών, διορισμό αναπληρωτή γενικού γραμματέα, αλλαγή στον τρόπο έγκρισης των δαπανών, περικοπές δαπανών ως το τέλος του 2021, αναθεώρηση του οικονομικού κανονισμού και πρόγραμμα αποπληρωμής οφειλών.
Να σημειωθεί ότι ενώ η επιτροπεία των FIFA – UEFA στην ΕΠΟ περατώνεται το καλοκαίρι του 2020, το οικονομικό πρόγραμμα ολοκληρώνεται στο τέλος του 2021.
Αναφορικά με την επιστολή της UEFA, η Ευρωπαϊκή Ποδοσφαιρική Συνομοσπονδία εκφράζει ανησυχία για την κακή οικονομική κατάσταση της ΕΠΟ και τη διαχείριση που γίνεται.
Όπως σημειώνει, θα παρακρατηθούν τα χρήματα της σεζόν 2019-20 από το πρόγραμμα hat trick και προτείνει μέτρα τα οποία είναι σχεδόν παρόμοια με αυτά της FIFA για να καταστεί δυνατή η εκταμίευση των ποσών.

Ακόμη, η Ε.Ε. της ΕΠΟ έλαβε τις ακόλουθες αποφάσεις:
Θα υποβληθεί στην UEFA εκδήλωση ενδιαφέροντος για την διοργάνωση του τελικού του UEFA Europe Conference League του 2022 ή του 2023, στο Ηράκλειο Κρήτης (Παγκρήτιο Στάδιο).
Ενέκρινε τον Κανονισμό Αδειοδότησης της περιόδου 2020-21, βάσει της εισήγησης της Επιτροπής Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου.
Ενέκρινε το επικαιροποιημένο στρατηγικό πλάνο αντιμετώπισης των προσυνεννοημένων αγώνων.
Ενέκρινε τη δημιουργία σώματος παρατηρητών της ΕΠΟ, κατόπιν πρότασης της Επιτροπής Ασφάλειας και Γηπέδων και μετά από συνεργασία της με την Super League, προκειμένου να αποφασιστούν τα κριτήρια επιλογής τους. Με τη δημιουργία του σώματος, θα λειτουργήσει και αντίστοιχο μητρώο παρατηρητών.

FIFA και UEFA εκταμιεύουν χρήματα για την ΕΠΟ

Αθλητισμός, Ποδόσφαιρο |