Οριστικά το 2021 το Euro, από 11/6 μέχρι 11/7

Το Euro 2020 θα γίνει οριστικά το 2021 και από 11/6 μέχρι 11/7 όπως προέκυψε από την τηλεδιάσκεψη που είχαν ομοσπονδίες και ευρωπαϊκές λίγκες με την UEFA
Κάποιες ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες έκαναν γνωστό μεμονωμένα αλλά επίσημα γνωστό πως το Euro μετατίθεται για το 2021 προσθέτοντας μάλιστα πως θα διεξαχθεί από τις 11 Ιουνίου μέχρι της 11 Ιουλίου τον επόμενο χρόνο.
Η εξέλιξη αυτή προσφέρει χρόνο στις εγχώριες διοργανώσεις αλλά και τις διασυλλογικές (Champions League και Europa League) να ολοκληρωθούν, εφόσον η κατάσταση με την πανδημία τεθεί υπό έλεγχο.
Πάντως η UEFA έχει ζητήσει να ολοκληρωθεί η σεζόν μέχρι το τέλος Ιουνίου και όχι αργότερα, καθώς τότε θα τεθεί σε κίνδυνο η επόμενη σεζόν.

Η ποδοσφαιρική σεζόν στην Ευρώπη τελειώνει και επίσημα στις 30 Ιουνίου, αν το επιτρέψει ο κορωνοϊός

Η παράταση της ποδοσφαιρικής σεζόν για τις συλλογικές διοργανώσεις έως τις 30 Ιουνίου επισημοποιήθηκε ύστερα από την τηλεδιάσκεψη που είχαν την Τρίτη (17/3) η ΟΥΕΦΑ, η ομοσπονδία ευρωπαϊκών συλλόγων, οι ευρωπαϊκές λίγκες και η FIFPro.
Επίσης, επιβεβαιώθηκε ότι είναι πολύ πιθανό τα ματς των εγχώριων διοργανώσεων να διεξάγονται μεσοβδόμαδα και αυτά των Τσάμπιονς Λιγκ και Γιουρόπα Λιγκ τα Σαββατοκύριακα
.
Όλα αυτά, βέβαια, θα λάβουν χώρα, εφόσον μέχρι τα μέσα του επόμενου μήνα έχουν προκύψει θετικά νέα από το μέτωπο του κορωνοϊού, γιατί σε διαφορετική περίπτωση μάλλον θα τελειώσει άδοξα η σεζόν.
Αναλυτικά, το κείμενο που ψηφίστηκε:
«Ψήφισμα της ευρωπαϊκής ποδοσφαιρικής οικογένειας ως συντονισμένη απάντηση στις επιπτώσεις του ιού Covid-10 στις διοργανώσεις
Η ΟΥΕΦΑ, η ομοσπονδία ευρωπαϊκών συλλόγων, οι ευρωπαϊκές λίγκες και η FIFPro υπέγραψαν από κοινού ένα ψήφισμα με τους τρόπους που το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο θα αντιδράσεις στις προκλήσεις που θέτει η πανδημία από τον ιό Covid-10.
1. H ΟΥΕΦΑ διοργάνωσε σήμερα μία επείγουσα τηλεδιάσκεψη με εκπροσώπους από την ομοσπονδία ευρωπαϊκών συλλόγων (ECA), τις ευρωπαϊκές λίγκες (EL) και την FIFPro Europe σχετικά με το σύνολο των δράσεων που απαιτούνται από το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο ως αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης παγκόσμιας κρίσης για την υγεία που δημιουργήθηκε από την πανδημία από τον ιό Covid-10, αναζητώντας λογικές λύσεις για την ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική οικογένεια, που οφείλει να αντιμετωπίσει αυτή την ανησυχητική, προκλητική και άνευ προηγουμένου κατάσταση.
2. Ως εκπρόσωπο των σημαντικότερων επαγγελματικών ποδοσφαιρικών οργανώσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο “τα συμβαλόμενα μέρη” θεωρούν ότι είναι καθήκον τους να αναλάβουν υπεύθυνη πρωτοβουλία για την ανάπτυξη μιας ενωμένης ευρωπαϊκής προσέγγισης ως απάντηση στην παγκόσμια πανδημία που οδήγησε στη αναστολή της συντριπτικής πλειονότητας των διοργανώσεων στην ήπειρο.
3. Με αυτό κατά νου και επαναλαμβάνοντας την θεμελιώδη δέσμευση τους για την προστασία της υγείας, της ασφάλειας και της ευημερίας των παικτών, των συλλόγων, των οπαδών, των υπαλλήλων, του προσωπικού και της ευρύτερης ποδοσφαιρικής κοινότητας “τα συμβαλόμενα μέρη” συζήτησαν και συμφώνησαν ομόφωνα για τις αρχές ενός έκτακτου σχεδίου ανάγκης σχετικά με την αθλητική περίοδο 2019-20.
4. Αυτές οι αρχές περιλαμβάνουν τα κάτωθι

Διοργανώσεις εθνικών ομάδων
Τα πλέι οφ της προκριματικής φάσης του Euro 2020 που αρχικά είχαν προγραμματιστεί να διεξαχθούν τον Μάρτιο του 2020, αναβάλλονται μέχρι τα διεθνή παράθυρα του Ιουνίου 2020, υπό την επιφύλαξη της επανεξέτασης της κατάστασης.
Η τελική φάση του UEFA EURO 2020, η οποία είχε προγραμματιστεί να διεξαχθεί από τις 12 Ιουνίου ως τις 12 Ιουλίου του 2020, μετατίθεται για να διεξαχθεί από τις 11 Ιουνίου ως τις 11 Ιουλίου του 2021. Αυτό θα συμβάλλει ώστε να διασφαλιστεί πως το UEFA EURO 2020 μπορεί να αποτελέσει μία μεγάλη γιορτή του ποδοσφαίρου για τους οπαδούς σε όλη την ήπειρο.
Η 3η και η 4η αγωνιστική για τα προκριματικά της ευρωπαϊκής ζώνης που ήταν αρχικά προγραμματισμένα για να γίνουν τον Ιούνιο του 2021 θα προγραμματιστούν ξανά.
Οι τελικοί του UEFA Nations League, η τελική φάση του UEFA U21 EURO και το EURO γυναικών που ήταν προγραμματισμένα να διεξαχθούν μεταξύ του Ιουνίου και του Ιουλίου 2020 θα προγραμματιστούν εκ νέου αναλόγως.
Οι σύλλογοι είναι υποχρεωμένοι να απελευθερώσουν τους παίκτες τους για όλες τις προγραμματισμένες διοργανώσεις.

Συλλογικές διοργανώσεις
Δέσμευση για την ολοκλήρωση όλων των εθνικών και ευρωπαϊκών διοργανώσεων μέχρι το τέλος της τρέχουσας αθλητικής σεζόν, δηλαδή μέχρι τις 30 Ιουνίου του 2020 το αργότερο
, αν η κατάσταση βελτιωθεί και η επανέναρξη της αθλητικής δράσης είναι κάτι εφικτό και συνετό.
Πιθανοί περιορισμοί ή μειώσεις των σημερινών αποκλειστικών ημερομηνιών που πιθανότατα να επιφέρουν τον προγραμματισμό των εγχώριων αναμετρήσεων μεσούσης της εβδομάδας και των παιχνιδιών των διοργανώσεων της ΟΥΕΦΑ τα Σαββατοκύριακα.
Πιθανές προσαρμογές των προκριματικών γύρων του Champions League και Europa League 2020-21 σε περίπτωση καθυστερημένης ολοκλήρωσης της αθλητικής σεζόν 2019-20, για παράδειγμα μετά την 30ή Ιουνίου του 2020.
Ομάδες εργασίας
Μια ομάδα εργασίας αποτελούμενη από εκπροσώπους της UEFA, πρωταθλήματα και συλλόγους θα συσταθεί αμέσως για να εξετάσει τα σχετικά ημερολογιακά θέματα και να σχεδιάσει λύσεις που να επιτρέπουν την επανέναρξη ή / και την ολοκλήρωση της τρέχουσας σεζόν με ένα συνεκτικό τρόπο.
Μια δεύτερη ομάδα εργασίας που θα απαρτίζεται από εκπροσώπους της UEFA, πρωταθλημάτων, συλλόγων και παικτών θα συγκροτηθεί σε μεταγενέστερο στάδιο προκειμένου να αξιολογηθεί ο οικονομικός, χρηματοδοτικός και οργανωτικός αντίκτυπος της επιδημίας COVID-19 και να προτείνει μέτρα για να βοηθήσει να μετριαστούν οι συνέπειες της πανδημίας.
5. Τα συμβαλλόμενα μέρη είναι πεπεισμένα ότι το σχέδιο έκτακτης ανάγκης είναι το καλύτερο δυνατό μέσο δράσης αυτή τη στιγμή. Λαμβάνει υπόψη τις συμβουλές διεθνών εμπειρογνωμόνων στον τομέα της υγείας καθώς και τις περιοριστικές εντολές που εκδίδουν οι εθνικές κυβερνήσεις και οι τοπικές αρχές. Επίσης επιτρέπει την ευελιξία, όπως δικαιολογείται από τα γεγονότα, με την ελπίδα να επαναληφθεί το παιχνίδι μπροστά στους οπαδούς παντού σε όλη την ευρωπαϊκή επικράτεια, όσο το δυνατόν συντομότερο και συνετό, έτσι ώστε η τρέχουσα αθλητική περίοδος να μπορέσει να ολοκληρωθεί.
6. Τα συμβαλλόμενα μέρη θα συνεχίσουν να παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς την κατάσταση σε καθημερινή βάση και εν τω μεταξύ θα ενθαρρύνουν την ευρύτερη κοινότητα ποδοσφαίρου να λάβει όλες τις εύλογες προφυλάξεις.
7. Τέλος, τα συμβαλλόμενα μέρη επιθυμούν να τονίσουν ότι οι σκέψεις τους είναι με όλα τα άτομα και τις κοινότητες που έχουν επηρεαστεί από τον COVID-19».

Οριστικά το 2021 το Euro, από 11/6 μέχρι 11/7