Αποζημίωση 800 ευρώ στους εργαζόμενους επιχειρήσεων που κλείνουν λόγω κορωνοϊού

Δεύτερο πακέτο μέτρων στήριξης επιχειρήσεων, εργαζομένων και νοικοκυριών ανακοίνωσε την Τετάρτη (18/3) η κυβέρνηση.
Συγκεκριμένα, ο Χρήστος Σταϊκούρας ανακοίνωσε:
– Αναστολές φόρων και εισφορών για όλες τις επιχειρήσεις που πλήττονται από την κρίση του κορονοϊού. Τα μέτρα είναι οριζόντια για συγκεκριμένους κωδικούς δραστηριότητας (ΚΑΔ) είτε είναι ανοικτές, είτε όχι. Αφορά στον Μάρτιο και αν απαιτείται θα δοθεί παράταση.
Για όλες αυτές τις επιχειρήσεις αναστέλλονται χωρίς τόκους: οφειλές από ΦΠΑ Μαρτίου, η καταβολή βεβαιωμένων οφειλών σε ΔΟΥ και η καταβολή ρυθμίσεων, υπό τη βασική προϋπόθεση πως θα διατηρηθούν οι υφιστάμενες θέσεις εργασίας.
– Χρηματοδότηση επιχειρήσεων. Θα υπάρξει διευρυμένο πλαίσιο χρηματοδότησης για τις επιχειρήσεις, με βασική όμως προϋπόθεση και εδώ τη διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας. Το ύψος της χρηματοδότησης θα λαμβάνει υπόψη τη μείωση του τζίρου και το μη μισθολογικό κόστος. Προϋπόθεση και εδώ η διατήρηση των θέσεων εργασίας.
– Αποζημίωση για όσους εργαζομένους αναστέλλεται η σύμβαση εργασίας λόγω κλεισίματος των επιχειρήσεων που εργάζονται, θα λάβουν αποζημίωση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Το επίδομα θα είναι 800 ευρώ και θα δοθεί στις αρχές Απριλίου.
Το μέτρο αφορά σε περίπου 500.000 εργαζόμενους και κοστίζει 400 εκατ. ευρώ. Το κράτος καλύπτει τα ασφαλιστικά δικαιώματα και εισφορές επί του ονομαστικού μισθού. Για τους εργαζομένους αυτούς, αναστέλλεται για αυτούς η πληρωμή φορολογικών υποχρεώσεων για τέσσερις μήνες.
– Για τους αυτοαπασχολούμενους σε κλάδους με κρίση αναβάλλονται οι φορολογικές υποχρεώσεις για τέσσερις μήνες.
– Θα υπάρξει επιπλέον ενίσχυση των επιχειρήσεων από ΕΣΠΑ και ΕΤΕΠ.
– Μειώνεται στο 6% από 24% ο ΦΠΑ στα είδη ατομικής υγιεινής
, όπως μάσκες, γάντια, μαντηλάκια, σαπούνι, αντισηπτικά, αλλά και η αιθυλική αλκοόλη αν χρησιμοποιείται για παραγωγή των παραπάνω. Ο συντελεστής θα ισχύει μέχρι το τέλος του έτους.
– Δεν θα ισχύσουν οι νέες αντικειμενικές αξίες. O EΝΦΙΑ του 2020 θα παραμείνει ως έχει και οι νέες αντικειμενικές θα ισχύσουν την επόμενη χρονιά.
– Στην αγορά ακινήτων, για τις επιχειρήσεις που διακόπτουν τη δραστηριότητά τους, προβλέπεται ότι θα πληρώσουν το 60% του μισθώματος για Μάρτιο και Απρίλιο. Το ίδιο ισχύει και για τους εργαζόμενους που αναστέλλεται η σύμβαση εργασίας τους. Για τους ιδιοκτήτες των ακινήτων προβλέπεται αναστολή των φορολογικών υποχρεώσεων για τέσσερις μήνες.
– Επιστροφή ποσών από την ΑΑΔΕ. Πρόκειται για ποσά από αμφισβητούμενες υποθέσεις έως 30.000 ευρώ.
– Ζητήθηκε από τις τράπεζες παρέμβαση και για τα φυσικά πρόσωπα, ώστε να στηριχθούν μέσω χρηματοδοτικών εργαλείων.
– Μείωση στο 6% από 24% στον ΦΠΑ σε προϊόντα που είναι απαραίτητα για την αποφυγή μετάδοσης του κορωνοϊού, μάσκες, γάντια, αντισηπτικά κλπ. Η μείωση αυτή αποσκοπεί στη μείωση του κόστους των προϊόντων.
Όπως σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών «η μάχη της κυβέρνησης ξεκίνησε έγκαιρα και είναι πολυεπίπεδη. Καλούμε μέλη κυβέρνησης και πολίτες να επιδείξουν ατομική ευθύνη.
Προτεραιότητά μας η προστασία της ανθρώπινης ζωής και μετά η οικονομία. Απαιτείται ψυχραιμία. Στην οικονομία, ενεργούμε μεθοδικά, όπως επιβεβαιώθηκε και στο Eurogroup. Δεν υφίσταται ο στόχος για πλεόνασμα 3,5% φέτος».

Αποζημίωση 800 ευρώ στους εργαζόμενους επιχειρήσεων που κλείνουν λόγω κορωνοϊού

Ελλάδα, Θεσσαλία, Μαγνησία |