Εκατοντάδες οι αιτήσεις για συμβολαιακή γεωργία

Μεγάλο είναι το ενδιαφέρον απ’ όλη τη Θεσσαλία, για τη συμβολαιακή γεωργία που έχει ξεκινήσει ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Βόλου. Όπως είπε ο Πρόεδρος του Συνεταιρισμού Νικ. Πρίντζος «Είναι μεγάλο το ενδιαφέρον από όλη τη Θεσσαλία, και υπογράφουμε συνεχώς συμβόλαια. Τέλος του μήνα θα κλείσει ο φάκελος με τις αιτήσεις».
Μάλιστα ο πρόεδρος επεσήμανε ότι ήδη ο Συνεταιρισμός ανακοίνωσε από τώρα την τιμή που θα πουλήσουν οι αγρότες και πόσο θα αγοράσουν οι κτηνοτρόφοι. Ειδικότερα 0,18 ευρώ θα πουλήσουν οι αγρότες για κριθάρι και καλαμπόκι και οι κτηνοτρόφοι θα αγοράζουν 0,21 ευρώ.
Ευνοϊκές είναι και οι νέες τιμές που θα πληρώνει η ΕΒΟΛ για το γάλα τους κτηνοτρόφους. Όπως είπε ο κ. Πρίντζος «ενώ η τιμή του αγελαδινού γάλακτος ήταν 0,40-0,42ευρώ η ΕΒΟΛ πληρώνει τους κτηνοτρόφους 0,45 ευρώ. Για το πρόβειο άλα πληρώναμε 0,99ευρώ και από 1η Δεκεμβρίου θα πληρώνουμε 1,02 ευρώ. Για το βιολογικό πρόβειο γάλα από 1,20ευρώ που πληρώναμε τώρα πάει στο 1,23ευρώ. Για το γίδινο από 0,58ευρώ από τον επόμενο μήνα θα πληρώνουμε 0,61 ευρώ και για το βιολογικό γίδινο θα το αγοράζουμε από 0,75 – 0,80 ευρώ.
«Προσπαθούμε και βοηθάμε τους κτηνοτρόφους της περιοχής» δήλωσε ο Πρόεδρος και συνέχισε «Οι κτηνοτρόφοι πληρώνονται συγκεκριμένη μέρα κάθε μήνα από την παράδοση χωρίς ούτε μια ημέρα καθυστέρηση, κάτι που είναι σημαντικό λόγω έλλειψης και ρευστότητας».

Εξισωτική αποζημίωση – Επιδοτήσεις βοσκοτόπια
Παράλληλα ανέφερε ότι υπάρχει υψηλό κόστος στις δηλώσεις καλλιέργειας (ΟΣΔΕ), που το υπουργείο έκανε διαγωνισμό που ανέλαβε η εταιρία ΓΑΙΑ. Στη χθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ. του Συνεταιρισμού αποφασίστηκε να μειωθεί η τιμή για τη νέα χρονιά και συγκεκριμένα κατά 50% την τιμή (έκπτωση) σε όσους κάνουν δήλωση μέχρι 20 στρ., 30% μείωση μέχρι 70στρ., 20% μέχρι 100στρ. και 10% για πάνω από 100 στρ.
Όσον αφορά στο γεγονός ότι πολλοί δεν πήραν επιδοτήσεις για τα βοσκοτόπια, ο Πρόεδρος, διευκρίνισε ότι η οργάνωση δεν έχει καμία ευθύνη, καθώς όπως ανέφερε «Εμείς κάνουμε τη δήλωση καλλιέργειας, βάσει του σημειώματος των Δήμων, αλλά δεν φταίει και ο Δήμος. Υπάρχουν περιοχές με επιλέξιμες εκτάσεις 30.000 αλλά η Ε.Ε. είπε ότι τα 25.000 είναι δάση και δεν μπορούμε να δώσουμε επιδότηση. Αυτό δεν ήταν γνωστό στους Δήμους. Φταίει η Πολιτεία που δεν φρόντισε να ξεκαθαρίσει το τοπίο». Από την πλευρά του ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με το Υπουργείο προκειμένου να βοηθήσει την κατάσταση, και πρόσθεσε ότι αναμένονται εξελίξεις από τις Βρυξέλες, ενώ τη Δευτέρα θα συμμετέχει σε σύσκεψη στο υπουργείο για να δοθεί πολιτική λύση.

 

Sia

Εκατοντάδες οι αιτήσεις για συμβολαιακή γεωργία

Μαγνησία, Πρώτο Θέμα |