Το διάστημα 2-9 Νοεμβρίου 2014 τρεις Θεσσαλοί ορειβάτες οι Ηλίας και Στέλιος Τσίκας από την Αγχίαλο Μαγνησίας και ο Τόλιας Πέτρος από την Οξυά Καρδίτσας πραγματοποίησαν επιτυχή ανάβαση στα όρη Tatras και τη κορυφή Rysy που είναι και η ψηλότερη της Πολωνίας.

Τα όρη Tatras είναι η υψηλότερη οροσειρά στα Καρπάθια όρη και σχηματίζουν τα φυσικά σύνορα ανάμεσα στη Σλοβακία και Πολωνία, δεν είναι τόσο γνωστά για το υψόμετρό τους αλλά κυρίως για το κυματοειδές αλπικό σχήμα τους, κάθετοι βράχοι σχηματίζουν την οροσειρά και ανάμεσά τους υπάρχουν διάσπαρτες φυσικές λίμνες. Το ψηλότερο σημείο είναι η κορυφή Gerlach στα 2655 μέτρα και βρίσκεται εντός της Σλοβακίας ενώ από τη Πολωνική πλευρά η κορυφή Rysy στα 2499 μέτρα η ψηλότερη της χώρας και στόχος της ομάδας.

Από την Βαρσοβία (πρωτεύουσα της Πολωνίας) η ομάδα οδικώς κατευθύνθηκε νότια και μέσω Κρακοβίας έφτασε στο Ζακοπάνε, τουριστικό θέρετρο και χειμερινή πρωτεύουσα της Πολωνίας όπως λέγεται. Από το Ζακοπάνε ξεκινάει η πρόσβαση προς το Εθνικό Πάρκο Τάτρα (Tatra National Park) και στη θέση Palenica είναι η αφετηρία ανάβασης προς τη λίμνη Morskie oko (το μάτι της θάλασσας) σε υψόμετρο 1405 μέτρων, όπου βρίσκεται και το ομώνυμο καταφύγιο. H εικόνα της περιοχής είναι μαγευτική, η λίμνη βρίσκεται ανάμεσα σε πελώριους βράχους που τη περιβάλουν.

Από το καταφύγιο ξεκινάνε οι περισσότερες διαδρομές προς τα γύρω βουνά, έτσι και η ομάδα μετά από διανυκτέρευση στο καταφύγιο ξεκίνησε ξημερώματα της 6 Νοεμβρίου με στόχο τη κορυφή Rysy. Επιλέχθηκε η κλασική διαδρομή ακολουθώντας το μονοπάτι στο πλάι της λίμνης. Ανεβαίνοντας 200 μέτρα υψομετρικά το μονοπάτι συναντά τη δεύτερη (νότια) στη σειρά λίμνη Czarny Staw (μαύρη λίμνη) από όπου ξεκινά το πολύ ανηφορικό και απόκρημνο τμήμα της διαδρομής. Η κλίση του βουνού είναι συνεχώς πολύ μεγάλη, ενώ σε υψόμετρο 1800 μέτρα και πάνω το χιόνι έχει ήδη καλύψει το βουνό. Σε ορισμένα σημεία το χιόνι ήταν πολύ παγωμένο καθώς όλη η ορθοπλαγιά είναι εκτεθειμένη στο βοριά. Οι μικτές συνθήκες βράχου και πάγου σε επικίνδυνα σημεία της διαδρομής ανάγκασε την ομάδα να χρησιμοποιήσει τα κραμπόν για μεγαλύτερη ασφάλεια. Χαρακτηριστικό της διαδρομής είναι οι αλυσίδες που είναι τοποθετημένες στους βράχους και βοηθούνε στην ανάβαση του βουνού (via ferrata). Oι καιρικές συνθήκες την ημέρα της ανάβασης δεν ήταν και τόσο καλές, ισχυροί βόρειοι άνεμοι και πυκνή ομίχλη, δυσκόλεψαν τη προσπάθεια, παρόλο αυτά όμως η ομάδα κατάφερε και έφτασε στη κορυφή Rysy στα 2499 μέτρα το ψηλότερο σημείο της Πολωνίας! Η χαρά της ομάδας ήταν τεράστια καθώς βρέθηκε στα βουνά που αποτέλεσαν την αφετηρία της πορείας των μεγαλύτερων ορειβατών του κόσμου. Οι Πολωνοί ορειβάτες έχουν γράψει τα μεγαλύτερα επιτεύγματα στην παγκόσμια ορειβατική ιστορία, με αφετηρία αυτά τα βουνά μέχρι τους άθλους τους στα Ιμαλάϊα.

Η ομάδα εκτός από το βουνό περιηγήθηκε και στις μεγάλες ιστορικές πόλεις της Πολωνίας γνωρίζοντας καλύτερα το πολιτισμό της χώρας.

Αποστολή στα Όρη Τάτρας