Εκδήλωση 11 τοπικών πολιτιστικών συλλόγων με θέμα «Το ’21 μέσα από το λόγο και το χορό»

Ένδεκα (11) τοπικοί Πολιτιστικοί Σύλλογοι του Βόλου και της ευρύτερης περιοχής, σε συνεργασία με τον Φορέα Πολιτισμού της τοπικής μας Εκκλησίας «ΜΑΓΝΗΤΩΝ ΚΙΒΩΤΟ για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος» συναντώνται και διοργανώνουν από κοινού εκδήλωση με θέμα «Το ’21 μέσα από το λόγο και το χορό», την Κυριακή, 26 Απριλίου 2015 και ώρα 18.30, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Συνεδριακού Κέντρου Θεσσαλίας, στα Μελισσάτικα

Η εκδήλωση είναι πολιτιστικού-ιστορικού ενδιαφέροντος και στόχο έχει να αναδείξει τη ζύμωση και τη συμμετοχή σύμπαντος του Ελληνισμού στην Επανάσταση και την Παλιγγενεσία του Ελληνικού Έθνους με τους γνωστούς αλλά πολύ περισσότερο τους άγνωστους ήρωες και πρωτοστάτες, πριν και κατά τον ξεσηκωμό για την αποτίναξη της επί 400 χρόνια σκλαβιάς και καταδυνάστευσης ενός υπερήφανου και ελεύθερου λαού. Σκοπός είναι να αναδειχθεί η μεγαλοσύνη του Έλληνα, ο οποίος οποιοδήποτε γεγονός χαράς ή λύπης το ψάλλει, το τραγουδά και το μελοποιεί για να το κληροδοτήσει ζωντανό και γλαφυρό στις επόμενες γενιές. Για να μη χαθεί!

ekdilosi vlaxoi2

Στην περίπου 200 λ. παράσταση ο θεατής θα απολαύσει 180 χορευτές με τις παραδοσιακές φορεσιές κάθε περιοχής της Ελλάδας και εκτός των σημερινών της συνόρων, την βυζαντινή χορωδία του Συλλόγου Ιεροψαλτών Βόλου «Ιωάννης ο Κουκουζέλης» και ολιγομελείς χορωδίες Πολιτιστικών Συλλόγων.

Ο λόγος θα τιμήσει τα πρόσωπα (γνωστά ή λιγότερο γνωστά) κάθε περιοχής, ενώ τα επιλεγμένα τραγούδια, που συνοδεύονται και με χορούς, αναφέρονται σε ήρωες ή γεγονότα που σχετίζονται με τις μάχες και τον αγώνα του εξεγερμένου Ελληνισμού, όπου κι αν αυτός υπήρχε, αφού ο απελευθερωτικός αγώνας του 1821 υπήρξε καθολικό γεγονός που συντάραξε πολιτικά και στρατιωτικά όλα τα Βαλκάνια .

ekdilosi vlaxoi3

Συμμετέχουν :
Σύλλογος Βλατσιωτών Βόλου « Ο Άγιος Μάρκος» –
Λαογραφικός Σύλλογος Βλάχων Βόλου
Σύλλογος Διατήρησης και Προβολής της Παράδοσης της Αν. Ρωμυλίας Βόλου
Πολιτιστική Εστία Μικρασιατών & Ποντίων Βελεστίνου
Εκπολιτιστικός Σύλλογος Θρακών Ν. Μαγνησίας
Κρητική Αδελφότητα Βόλου «Το Αρκάδι»
Σύλλογος των Εν Βόλω Μακεδόνων «Μ. Αλέξανδρος»
Μικρασιατικός Σύλλογος Ν. Ιωνίας Μαγνησίας «Μνήμες Προσφύγων»
Σύλλογος Πελοποννησίων Ν. Μαγνησίας «Ο Μωριάς»
Πολιτιστικός – Αθλητικός Σύλλογος Ριζόμυλου « Η Διάπλαση»
Σύλλογος Σαρακατσαναίων Ν. Μαγνησίας

Την εκδήλωση θα τιμήσει ο Σύλλογος Ιεροψαλτών Βόλου «Ιωάννης ο Κουκουζέλης».
Μουσική : Ορχήστρα «ΕΔΡΑΜΕ»
Συντονιστής της εκδήλωσης : Βίκη Καποτά
Η εκδήλωση θα καλυφθεί ζωντανά και διαδικτυακά σε ολόκληρο τον κόσμο μέσα από την συχνότητα του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Ι. Μητρόπολης Δημητριάδος και Αλμυρού «Ορθόδοξη Μαρτυρία» 104FM STEREO

Μετά τιμής,
Ο Εξουσιοδοτούμενος από τα Προεδρεία των 11 Συλλόγων
Σπύρος Τσιανάκας
Πρόεδρος Λ.Σ.ΒΛΑΧΩΝ ΒΟΛΟΥ

Εκδήλωση 11 τοπικών πολιτιστικών συλλόγων με θέμα «Το ’21 μέσα από το λόγο και το χορό»