Εκδήλωση από το «ΑΣΥΛΟ ΠΟΙΗΤΩΝ» : «Jack Kerouac και η γενιά των Beat» Η ποίηση της παρακμής και όχι μόνο ……

Εκδήλωση την Δευτέρα 27-4 στο CAFÉ SANTAN από το «ΑΣΥΛΟ ΠΟΙΗΤΩΝ»

«Jack Kerouac και η γενιά των Beat»
Η ποίηση της παρακμής και όχι μόνο ……

Εκδήλωση την Δευτέρα 27-4 στο CAFÉ SANTAN από το «ΑΣΥΛΟ ΠΟΙΗΤΩΝ»

Foto:Τζακ Κέρουακ

Σειρά εκδηλώσεων για την αμερικανική ποίηση εγκαινιάζει από την προσεχή Δευτέρα 27-4 στις 8,30 το βράδυ το «Άσυλο των Ποιητών», στο γνωστό σε όλους ροκ μπαρ το CAFÉ SANTAN (Εργατικό Κέντρο 12)

Η ποιητικές εκδηλώσεις είναι αφιερωμένες στο κίνημα των των μπίτνικ, αλλιώς η γενιά των μπιτ. Πρόκειται για ένα σπουδαίο ποιητικό και λογοτεχνικό κίνημα το οποίο ξεκίνησε τη δεκαετία του1950 και επικεντρωνόταν στις μποέμ καλλιτεχνικές κοινότητες της ανατολική και δυτικής ακτής των ΗΠΑ, (Νορθ Μπιτς του Σαν Φρανσίσκο, Βένις Γουέστ του Λος Άντζελες, και Γκρίνουιτς Βίλατζ της Νέας Υόρκης.

Οι οπαδοί του εξέφρασαν την απομάκρυνσή τους από τη συμβατική, συντηρητική κοινωνία υιοθετώντας ένα πανομοιότυπο ατημέλητο στιλ ντυσίματος, τρόπους και «μοδάτο» λεξιλόγιο που δανείζονταν στοιχεία
από τους μουσικούς της τζαζ. Σε γενικές γραμμές επιφανειακά μόνο εμφανίζονται δήθεν απολιτικοί και αδιάφοροι για τα κοινωνικά προβλήματα. Κατά βάθος όμως πρέσβευαν την προσωπική απελευθέρωση, τον εξαγνισμό και τη φώτιση μέσω μιας υψηλής αισθητηριακής γνώσης.
Το κίνημα των μπιτ παρά τις πρώτες αρνητικές εκδηλώσεις καθιερώθηκε με την πάροδο του χρόνου όχι μόνο την αμερικανική νεολαία αλλά έγινε εξαπλώθηκε παγκόσμια βάζοντας ανεξίτηλα την σφραγίδα στην παγκόσμια ποίηση και την λογοτεχνία, οι δε πρωταγωνιστές του έτυχαν ιδιαίτερης αναγνώρισης και αποδοχής.

Στην πρώτη εκδήλωση για στον Jack Kerouac.
Η κοινωνιολογική προσέγγιση θα γίνει από το Νίκο Βαρσάμη, ενώ κείμενα θα διαβάσουν κείμενα οι:
-Γιάννης Τράντας
– Κατερίνα Τράντου
– Φίλιππος Τσούφης
-Αστέρης Γκέκας
-Γιάννης Μπαλαμούσης
– Έλενα Ψαραλίδου
Την ευθύνη και επιμέλεια θα έχει ο Κώστας Γκόγκας.
Η εκδήλωση θα συνοδεύεται από ανάλογη μουσική υπόκρουση.

Εκδήλωση από το «ΑΣΥΛΟ ΠΟΙΗΤΩΝ» : «Jack Kerouac και η γενιά των Beat» Η ποίηση της παρακμής και όχι μόνο ……

Magazine, Εκδηλώσεις, Πολιτισμός |