Νέος κίνδυνος Grexit των ελληνικών πτυχίων από το εκπαιδευτικό οικοδόμημα;

Οι αλλαγές που προωθεί το υπουργείο Παιδείας στο σύστημα μέτρησης των πιστωτικών μονάδων για την απονομή ενός πτυχίου ΑΕΙ, δημιουργεί ανησυχία για ανάπτυξη συνθηκών Grexit των ελληνικών πτυχίων από το ευρωπαϊκό εκπαιδευτικό οικοδόμημα!

Το υπουργείο Παιδείας αλλάζει το σύστημα μέτρησης των πιστωτικών μονάδων που ισχύει σήμερα για την απονομή ενός πτυχίου από ελληνικό ΑΕΙ, καθιερώνοντας όχι πιστωτικές, αλλά διδακτικές μονάδες.

Οι προωθούμενες αλλαγές φαίνεται να κλονίζουν το σύστημα αναγνώρισης των ελληνικών πτυχίων από την Ευρώπη, σύμφωνα με την Καθημερινή.

Με την αλλαγή αυτή κλονίζεται το σύστημα αναγνώρισης των ελληνικών πτυχίων από την Ευρώπη και οι όροι κινητικότητας των Ελλήνων φοιτητών προς τα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια, κυρίως μέσω του προγράμματος Erasmus που συγκεντρώνει κάθε χρόνο υψηλότατο ενδιαφέρον από τους Έλληνες φοιτητές.

Σύμφωνα με τον Γεράσιμο Σπαθή, νέο γενικό γραμματέα Διά Βίου Μάθησης και εκ των συγγραφέων της διάταξης, οι διδακτικές μονάδες αποτυπώνουν καλύτερα τον φόρτο εργασίας των φοιτητών, ενώ αντιμετωπίζονται διαγκωνισμοί των πανεπιστημιακών για τον υψηλότερο αριθμό πιστωτικών μονάδων και μετριάζονται και οι αντιδράσεις φοιτητών της Αριστεράς.

Άλλωστε, η αλλαγή συστήματος θεωρείται «κλειδί» για να αμφισβητηθεί η Διακήρυξη της Μπολώνιας, στην οποία βασίζεται το ευρωπαϊκό οικοδόμημα για τον ενιαίο χώροι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, κατά της οποίας τάσσεται ο ΣΥΡΙΖΑ

πηγή: madata.gr

Νέος κίνδυνος Grexit των ελληνικών πτυχίων από το εκπαιδευτικό οικοδόμημα;

Ελλάδα, Πρώτο Θέμα |