Γιορτή της μητέρας: Χρόνια πολλά μαμά…

Μάνα, μητέρα, μαμά. Τρεις λέξεις που κλείνουν μέσα τους ομορφιά, τρυφερότητα, και αγάπη. Τι γιορτάζουμε σήμερα στην γιορτή της Μητέρας;

Εκτός από την γιορτή της γυναίκας, έχουμε και την γιορτή της μητέρας. Η μητέρα ήταν, είναι και θα είναι ξεχωριστή για το παιδί, τον έφηβο, τον ενήλικα. Και η μέρα της γιορτής της δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια ευκαιρία για να την τιμήσουμε και να της δείξουμε πόσο πολύ την αγαπάμε.

Η Γιορτή της Μητέρας, παγκόσμια γιορτή, έχει τις ρίζες της στην αρχαία Ελλάδα. Στην αρχαιότητα ήταν γιορτή της άνοιξης όπου λατρευόταν η Γαία, η μητέρα Γη, μητέρα όλων των θεών και των ανθρώπων. Αργότερα την αντικατέστησε η κόρη της, η Ρέα, σύζυγος του Κρόνου, μητέρα του Δία και όλων των ολύμπιων θεών και που ήταν η θεά της γονιμότητας.

Στη Ρωμαϊκή αυτοκρατορία συναντάμε τη Γιορτή της Μητέρας ως γιορτή αφιερωμένη στη Θεά Κυβέλη. Γιορτή που γινόταν κάθε Μάρτιο. Συνεχίζοντας το ταξίδι μας στο χρόνο, θα φτάσουμε στην Αγγλία του 15ου – 16ου αιώνα μ.Χ. όπου η τέταρτη Κυριακή της Σαρακοστής είναι αφιερωμένη στις μητέρες και ονομάζεται Κυριακή της Μητέρας. Εκείνη τη μέρα όλοι οι υπηρέτες έπαιρναν από τα αφεντικά τους μία μέρα άδεια, για να επισκεφτούν τα σπίτια τους και να περάσουν τη μέρα τους μαζί με τις μητέρες τους.

Η δεύτερη Κυριακή του Μάη που καθιερώθηκε σαν εθνική γιορτή της μητέρας στις ΗΠΑ οφείλεται στην έμπνευση μιας γυναίκας από την Φιλαδέλφεια της Ana Jarvis. Η Ana Jarvis θέλοντας να τιμήσει τη μνήμη της μητέρας της ξεκίνησε το 1907 μια εκστρατεία για να καθιερωθεί μια επίσημη γιορτή της μητέρας. Η προσπάθειά της είχε απήχηση και η γιορτή της μητέρας έγινε επίσημα εθνική γιορτή των ΗΠΑ το 1914 με προεδρικό διάταγμα που όριζε τη δεύτερη Κυριακή του Μάη σαν Ημέρα της Μητέρας.

Αν και πολλές χώρες έχουν δικές τους ημερομηνίες για τη γιορτή της μητέρας, όπως και δικούς τους λόγους για να γιορτάζουν μια τέτοια μέρα, η δεύτερη Κυριακή του Μάη έχει επικρατήσει διεθνώς. Έτσι πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα γιορτάζει τη γιορτή της μητέρας τη δεύτερη Κυριακή του Μάη.

πηγή fimes.gr

…………………………………………………………………………………………………………………………………………….

Όλες οι μαμάδες θα συμφωνήσουν ότι η μητρότητα είναι ένα ασταμάτητο πάρτι. Εμείς σας δίνουμε 20 λόγους για να γιορτάσουμε και πάλι την Γιορτή της Μητέρας
1. Γιατί όταν η κόρη μου, μου κρατάει το χέρι αποκοιμισμένη στην αγκαλιά μου, μου θυμίζει πως δεν υπάρχουν πιο σημαντικά πράγματα στη ζωή!
2. Γιατί η μέρα αυτή μου θυμίζει ότι έχω (και) υπομονή, γεγονός για το οποίο είμαι πλέον πολύ υπερήφανη, μια που πριν κάνω παιδί νόμιζα ότι αυτή η λέξη απλώς δεν υπήρχε. Πόσες φορές ακριβώς στη ζωή σου μπορείς να επαναλάβεις τη φράση: «τράβηξε το καζανάκι»
3. Γιατί τα παιδιά μου, μου θυμίζουν πως ήμουν κι εγώ μικρή. Γεγονός πολύ συγκινητικό αλλά και διδακτικό, μια που θυμάμαι να τα συγχωρήσω για όλες τις σαχλαμαρίτσες που κατά καιρούς κάνουν.
4. Γιατί κατάφερα να αναβαθμίσω το ψήσιμο ενός κοτόπουλου σε γαστριμαργικό γεγονός.
5. Γιατί κατάφερα να αναβαθμίσω και να πλουτίσω το λεξιλόγιο μου μια που με τα παιδιά έμαθα εκατοντάδες καινούριες λέξεις όπως: Γιούγκι-ο, Πόκεμον, Λαλαλούψι, Μονσούνο, Μπάκουγκαν. Επίσης έμαθα γιατί η απώλεια ενός τέτοιου πράγματος μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα πολύωρα κλάματα και τσιρίδες.
6. Ότι οι βρισιές όταν βγαίνουν από το στόμα ενός τετράχρονου μπορεί απλώς να μοιάζουν αστείες. Πράγμα που σαφώς και δεν προμοτάρουμε, εννοείται… (αλλά είναι πολύ αστείες)
7. Το ότι συνειδητοποιείς ότι (ευτυχώς) δεν είσαι και τόσο μεγάλη ώστε να μην μπορείς να παίξεις μαζί τους.

8. Μια μικρή αγκαλιά και λίγα φιλάκια από ένα τόσο μικρό ανθρωπάκι είναι το καλύτερο αντικαταθλιπτικό.

9. Η χαρά που δείχνουν όταν πηγαίνω να τα πάρω από το σχολείο, κι εκείνα φωνάζουν: «η μαμάαααααα μας ήρθε. Σ΄αγαπάμεεεε». Δυστυχώς δε μπορώ να πως το ίδιο και για την ώρα που τα πηγαίνω στο σχολείο και μου φέρονται εντελώς αντίστροφα: «αφού σου λέω πως μισούμε το σχολείο, είσαι κακιά, δε σ’ αγαπάμε».
10. Η στιγμή εκείνη που τελειώνω έναν καβγά με την τρίχρονη κόρη μου λέγοντας απλώς: «Γιατί έτσι θέλω. Είμαι η μαμά σου και θα γίνει αυτό που θέλω εγώ!»
11. Το ότι για τα παιδιά μου είμαι μια κινητή εγκυκλοπαίδεια. Δεν εξηγείται που μου κάνουν συνεχώς καινούριες δεκάδες ερωτήσεις!
12. Οι φανταστικές χειροποίητες ζωγραφιές τους που μου φέρνουν δώρο, κάθε Χριστούγεννά, Πάσχα, 25η Μαρτίου και 28η Οκτωβρίου.
13. Οι αγκαλιές και τα φιλιά τους πριν πάνε για ύπνο κάθε βράδυ. Και η στιγμή που πάνε για ύπνο κάθε βράδυ.
14. Όταν κάθομαι ξαπλωτή στο κρεβάτι μαζί τους διαβάζοντας βιβλία.
15. Όταν βλέπω και πάλι Tom και Jerry. Και μετά από 35 χρόνια συνεχίζω να το απολαμβάνω.
16. Η χαρά που βλέπω στα μάτια τους όταν καταφέρνουν να καταφέρουν κάτι χωρίς βοήθεια για πρώτη φορά. Νιώθω τουλάχιστον όπως ένας παίκτης βάζει γκολ και καταφέρνει να ανεβάσει την ομάδα του στην Α’ Εθνική.
17. Το ότι έχω πάντα κάποιον να κατηγορήσω όταν οι συνάδελφοι μου δείχνουν ένα λεκέ στη μπλούζα μου: «Ωχ το μωρό με έπιασε πάλι με λερωμένα χέρια»
18. Γιατί ανακάλυψα μια νέα μου ιδιότητα: Να εναλλάσσω τις διαθέσεις μου στο λεπτό. Από τα νεύρα περνάω στην ευτυχία, από την τρέλα στο φόβο και…πίσω στην ευτυχία ξανά.
19. Το ότι «χάνω» κάτι από τους φόβους μου, τις φιλοδοξίες μου, τις υπερβολικές μου προσδοκίες.
20. Το ότι «κερδίζω» σε κουράγιο, εμπιστοσύνη και συμπόνια προς τους άλλους.

πηγή : imommy.gr

Γιορτή της μητέρας: Χρόνια πολλά μαμά…