Ο διακεκριμένος Ρώσος σκηνοθέτης  Leonid Anisimov στον Βόλο. Με επιτυχία συνεχίζονται τα σεμινάρια υποκριτικής τέχνης

Ο διακεκριμένος Ρώσος σκηνοθέτης Leonid Anisimov στον Βόλο σε δεκαήμερο σεμινάριο υποκριτικής τέχνης με το Σύστημα Στανισλάβσκι.
Ο διεθνώς αναγνωρισμένος Ρώσος θεατρικός σκηνοθέτης Leonid Anisimov βρίσκεται στον Βόλο από την περασμένη Δευτέρα, μετά από πρόσκληση του Ελληνο-Ρωσικού Πολιτιστικού Συλλόγου Φιλίας και Συνεργασίας του Νομού Μαγνησίας.

Σκοπός της επίσκεψής του είναι η διδασκαλία του Συστήματος Στανισλάβσκι στο πλαίσιο ενός δεκαήμερου σεμιναρίου που διοργανώνει ο Ελληνο-Ρωσικός Σύλλογος. Πρόκειται για ένα διαδραστικό σεμινάριο υποκριτικής τέχνης με τίτλο «Master Class» που απευθύνεται σε σπουδαστές θεάτρου, ηθοποιούς, σκηνοθέτες, αλλά και σε άτομα που ενδιαφέρονται να ερευνήσουν θεωρητικά και βιωματικά την επικρατέστερη τεχνική υποκριτικής στον κόσμο.

Το Σύστημα Στανισλάβσκι αναλύει με ουσιώδη και πρακτικό τρόπο την τεχνική που σηματοδότησε την μεθοδολογία πάνω στη διερεύνηση του χαρακτήρα της υποκριτικής τέχνης.
Ο δημιουργός του Συστήματος Κονσταντίν Σεργκέγεβιτς Στανισλάβσκι (1863 – 1938) ήταν σκηνοθέτης και υπήρξε πρωτοπόρος της υποκριτικής του ρωσικού θεάτρου. Ήταν δημιουργός μιας μεγάλης καινοτομίας στην υποκριτική τέχνη, η οποία από τα μέσα του 20ου αιώνα μέχρι σήμερα διδάσκεται διεθνώς στις μεγαλύτερες ακαδημίες θεάτρου και κινηματογράφου.

Το σεμινάριο «Master Class», που αυτές τις μέρες πραγματοποιείται στον Βόλο, στοχεύει, μέσα από μία σειρά καλά μελετημένων και προσεκτικά επιλεγμένων ασκήσεων και αυτοσχεδιασμών, να εισχωρήσει καταλυτικά και να φέρει στην επιφάνεια λεπτομερώς τις θεωρητικές απόψεις, τις βασικές αρχές και τα συμπεράσματα του μεγάλου αυτού δασκάλου της τέχνης του ηθοποιού.
Η σειρά των μαθημάτων του σεμιναρίου-εργαστηρίου ξεκίνησε την Δευτέρα 18 Μαΐου και θα διαρκέσει δέκα ημέρες έως την Τετάρτη 27 Μαΐου. Η τρίωρη καθημερινή διδασκαλία διεξάγεται στο Πολιτιστικό Κέντρο Ν. Ιωνίας Βόλου, στο ισόγειο, από τις 6 μ.μ. έως τις 9 μ.μ., ενώ το Σάββατο 24 και την Κυριακή 25 Μαΐου το σεμινάριο θα φιλοξενηθεί σ’ έναν φιλικό χώρο, στο Εργαστήρι Μελισσοκέρι και Δημιουργίας του Κώστα και της Μάρως Υφαντή (Κροκίου 29) στα Παλαιά του Βόλου.

Το κόστος παρακολούθησης του σεμιναρίου είναι 20 €, και στο τέλος θα δοθούν στους συμμετέχοντες βεβαιώσεις συμμετοχής. Κατά την διεξαγωγή της διδασκαλίας θα υπάρχει μετάφραση στα ελληνικά.
Στον πλαίσιο της υλοποίησης του σεμιναρίου θεατρικής υποκριτικής «Master Class», έχει κληθεί να διδάξει ο διακεκριμένος Ρώσος σκηνοθέτης Leonid Anisimov.
Ποιός είναι ο Leonid Anisimov

Leonid Anisimov 2

Ο Leonid Anisimov γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Αικατερίνινμπουργκ, στα Ουράλια, όπου σπούδασε αρχικά τέσσερα χρόνια υποκριτική και συνέχισε με σπουδές σκηνοθεσίας στη Μόσχα.
Για δύο χρόνια εργάστηκε ως σκηνοθέτης στο δραματικό θέατρο του Γκόργκι στο Βλαντιβοστόκ, στο οποίο υπήρξε στη συνέχεια καλλιτεχνικός διευθυντής και σκηνοθέτης για 16 χρόνια.
Παράλληλα προσκαλείται στην Αμερική, στο Σηάτλ, όπου για πέντε χρόνια διδάσκει σε δύο εκπαιδευτικά ιδρύματα το Σύστημα Στανισλάβσκι, με το οποίο ασχολείται αποκλειστικά από την αρχή της θεατρικής του πορείας και εκεί στο Σηάτλ ιδρύει δύο θέατρα.
Το 2000 τον καλούν στην Ιαπωνία όπου ιδρύει τρία θέατρα, στα οποία εφαρμόζεται το Σύστημα Στανισλάβσκι, ενώ στη Νότια Κορέα μαθητής του ιδρύει και εκεί ένα θέατρο για το ίδιο Σύστημα.
Το 2012 βρίσκεται και πάλι στην Ιαπωνία όπου ιδρύει την Διεθνή Ακαδημία Στανισλάβσκι της οποίας είναι πρόεδρος. Όλα αυτά τα χρόνια υπήρξε διευθυντής σε πολλά διεθνή φεστιβάλ.
Περισσότερα από 20 χρόνια διδάσκει το Σύστημα Στανισλάβσκι, σε σεμινάρια για την τέχνη του ηθοποιού «Master Class», που έγιναν στη Ρωσία, την Αμερική, τη Νότια Κορέα, την Ιαπωνία, την Πολωνία και την Γαλλία.
Η προσφορά του Leonid Anisimov στη διδασκαλία της υποκριτικής και της σκηνοθεσίας έχει αναγνωριστεί διεθνώς με μία σειρά από τιμητικές διακρίσεις, τόσο στην πατρίδα του τη Ρωσία, όσο και σε άλλες χώρες.
Από τις πιο σημαντικές διακρίσεις του είναι όταν τιμήθηκε από τον πρόεδρο της Ρωσίας ως διακεκριμένος καλλιτέχνης και από την Ρωσική Εκκλησία με το μετάλλιο του Αγίου Σεραφείμ του Σαρόφσκι, καθώς και όταν πήρε στο Τόκιο της Ιαπωνίας το Κρατικό Βραβείο Τέχνης και Πολιτισμού.
Στην Ελλάδα ο Leonid Anisimov έρχεται για πρώτη φορά. Όπως ο ίδιος λέει, θέλοντας να παντρέψει τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό με τον αρχαίο πολιτισμό της ανατολής στην ελληνική γη, κοιτίδα του ευρωπαϊκού πνεύματος έχει πρόθεση να ιδρύσει και στη Ελλάδα ένα θέατρο όπου θα εφαρμόζεται το Σύστημα Στανισλάβσκι.
Παράλληλα διερευνά τις προϋποθέσεις για την πραγματοποίηση στη χώρα μας ενός διεθνούς φεστιβάλ θεάτρου που διοργανώνει η Διεθνής Ακαδημία Στανισλάβσκι κάθε δύο χρόνια σε διαφορετική χώρα. Και είναι έτοιμος να συζητήσει την υλοποίηση αυτών των σχεδίων με όποια πόλη της Ελλάδας ανταποκριθεί στις προθέσεις του.
Για κάθε πληροφορία επικοινωνήστε στο mail [email protected]
και στα τηλέφωνα 6980640567, 6945770108 για δήλωση συμμετοχής στο σεμινάριο.
Υπεύθυνος επικοινωνίας: Μάκης Εξαρχόπουλος (Δημοσιογράφος-Ερευνητής σε θέματα πολιτισμού) τηλ. 6974 045860

Ο διακεκριμένος Ρώσος σκηνοθέτης Leonid Anisimov στον Βόλο. Με επιτυχία συνεχίζονται τα σεμινάρια υποκριτικής τέχνης

Πολιτισμός, Πρώτο Θέμα |