«Άγριος σκυλοκαυγάς» στο Δημοτικό Συμβούλιο για τα αδέσποτα(+photos)

Μόνο με τις ψήφους της πλειοψηφίας κι εν μέσω έντονων συγκρούσεων εγκρίθηκε στη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου η ανάκληση προηγούμενης απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου κι εκκίνηση πρόχειρου μειοδοτικού διαγωνισμού κι έγκριση τεχνικών προδιαγραφών ανάθεσης εργασιών περισυλλογής, φροντίδας -φιλοξενίας αδέσποτων ζώων Δ.Ε. Βόλου. διάρκειας έξι μηνών, συνολικού προϋπολογισμού 29.977,56ευρώ.
Στην συνεδρίαση παρευρέθηκαν και φιλόζωοι οι οποίοι σήκωσαν πανό, το οποίο αρχικά ζήτησε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου να κατεβάσουν, ενώ μετά από αντίδραση του κ. Μολοχίδη, που τον χαρακτήρισε για ακόμη μία φορά «φασίστα», οι πολίτες το ξανασήκωσαν. Παράλληλα ο Δήμαρχος ζήτησε από μία νεαρή δεσποινίδα που βιντεοσκοπούσε με το τάμπλετ της να το κατεβάσει και να μην τραβά τον ίδιον, για να του απαντήσει η ίδια ότι δεν τραβά τον ίδιο αλλά τους συμβούλους. Μάλιστα τα πνεύματα οξύνθηκαν για λίγη ώρα με τους παρευρισκομένους να λογομαχούν με συμβούλους για το θέμα αυτό και τον Δήμαρχο να προσπαθεί να κατευνάσει τα πνεύματα και να τους εξηγεί ποια διαδικασία θα ακολουθηθεί για να τοποθετηθούν και οι ίδιοι.
Εισήγηση
Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος κ. Μπατζιάκας, επεσήμανε ότι ο Δήμος δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις τεράστιες ανάγκες που έχουν προκύψει. Και αυτό επειδή το δημοτικό καταφύγιο που υπάρχει στη θέση «Μαραθάς» στις Γλαφυρές που ανήκε στον πρ. Δήμο Ν. Ιωνίας, δεν επαρκεί για να καλύψει τις τεράστιες ανάγκες του ενιαίου Δήμου Βόλου, καθώς η αύξηση του αριθμού των αδέσποτων ζώων είναι ραγδαία και η έλλειψη έμπειρου ανθρώπινου δυναμικού που διαθέτει ο Δήμος δεν επαρκεί. Και γι’ αυτό το λόγο η εργασία περισυλλογής αδέσποτων ζώων δεν μπορεί να γίνει από το προσωπικό του Δήμου και πρέπει να ανατεθεί σε ειδικό συνεργείο κατάλληλα εκπαιδευμένο και έμπειρο στην αιχμαλωσία ζώων συντροφιάς, που θα καθοδηγούνται και θα ελέγχονται στο έργο τους από τον αρμόδιο κτηνίατρο, σύμφωνα με το άρθρο 9 του Ν. 4039/2012 και που θα διαθέτει όχημα κατάλληλο για την ασφαλή μεταφορά των ζώων.
Ο κ. Μπατζιάκας πρόσθεσε ότι ο ανάδοχος που θα αναδειχθεί από τον πρόχειρο διαγωνισμό, σύμφωνα με τις τεχνικές προδιαγραφές της μελέτης θα είναι υποχρεωμένος να προσφέρει τις εργασίες ρητά σε δύο χώρους που αναφέρονται στην προσφορά του, στο Δημοτικό καταφύγιο και όταν αυτό δεν διαθέτει επαρκή χώρο λόγω υφιστάμενης πληρότητας στο ιδιωτικό ενδιαίτημα που θα διαθέτει το οποίο θα καλύπτει πλήρως τις τεχνικές προδιαγραφές, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.
Επισημαίνεται ότι από στοιχεία των Συλλόγων Προστασίας Αδέσποτων Ζώων και του Δήμου και από αυτοψίες που διενεργήθηκαν σε περιοχές του Δήμου Βόλου, οι ανάγκες για περισυλλογή φιλοξενία αδέσποτων σκύλων των Δημοτικών Ενοτήτων Δήμου Βόλου διάρκειας ενός εξαμήνου , προεκτιμήθηκαν ως εξής : Περισυλλογή αδέσποτων ζώων – μεταφορά 400αδέσποτα και Φιλοξενία αδέσποτων ζώων/24ωρο 1062 αδέσποτα.
Σε ερωτήσεις για το που θα μεταφερθούν τα αδέσποτα ο κ. Μπατζιάκας ανέφερε ότι γίνονται προσπάθειες για γίνει επέκταση του καταφυγιου

Πολίτες
Η κ. Ελένη Κυπρισλή φιλόζωη και ζωόφιλη πολίτης, λαμβάνοντας το λόγο, πρότεινε από το κονδύλι που θα διατεθεί στον ιδιώτη, να καλύψει ο Δήμος με τροφές κάθε μέρα και να τα περιποιούνται οι εθελοντές πολίτες. Παράλληλα ζήτησε να δοθεί στους εθελοντές αυτούς, χώρος προσβάσιμος κι όπως είπε «θέλουμε την αγάπη σας να τα θεραπεύσουμε. Η νομοθεσία λέει ότι τα ζώα πρέπει να μείνουν 10ημ. κλειστά σε ένα χώρο και μετά να επιστρέψουν στο φυσικό περιβάλλον. Εμείς δε θεωρούμε το Μαυρόλοφο το φυσικό τους περιβάλλοντος. Θέλουμε χώρο που μπορεί να είναι δίπλα μας»
Στη συνέχεια λαμβάνοντας το λόγο ο κ. Γ. Πανάγος, δήλωσε ότι η νέα Δημοτική Αρχή θα μπορούσε να βελτιώσει τις συνθήκες στο δημοτικό καταφύγιο, ζητώντας η Δημοτική Αρχή να δείξει ζεστασιά στα ζώα, επισημαίνοντας ότι στον Μαυρόλοφο που διαθέτει καταφύγιο ο ανάδοχος που περισυλλέγει τώρα τα αδέσποτα, υπάρχει χώρος μόνο για 40 σκυλιά.
Ο κ. Νικ. Καμηλούδης από τον Δ. Φερρών, άσκησε κριτική στον ιδιώτη που συγκεντρώνει τώρα τα αδέσποτα, καταγγέλλοντας ότι τα μαζεύει με μίσος, ενώ αναρωτήθηκε που πήγαν όλα τα ήσυχα στειρωμένα ζώα που υπήρχαν στην πόλη

Σύμβουλοι
Ο σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Αλ. Δούρας, κατήγγειλε τον Δήμαρχο ότι επιχειρεί να νομιμοποιήσει τις έκνομες ενέργειες του ιδιώτη που περισυλλέγει τώρα τα αδέσποτα, προσθέτοντας ότι ο Δήμαρχος παρανομεί όσον αφορά στο νόμο της υπόθεσης, περί συγκρότησης συνεργείου περισυλλογής, γιατί όπως υποστήριξε «ο Δήμαρχος επικαλείται νόμο του Καλλικράτη που δε δύναται να αποφασίσει ο Δήμαρχος και θα κινηθούμε εναντίον αυτής της απόφασης. Ο Νόμος αναγκάζει τον Δήμαρχο, να ορίσει δύο μέλη φιλοζωικών οργανώσεων στην επιτροπή συλλογής. Ο κ. Μπέος, έχει στόχο να εξαφανίσει τα αδέσποτα» και χαρακτήρισε την πρόταση ανεφάρμοστη κι ότι φωτογραφίζει ιδιωτικά συμφέροντα.
Ο επικεφαλής της α’ ελάσσονος μειοψηφίας Π. Σκοτινιώτης, χαρακτήρισε το πρόβλημα δύσκολο και επανέλαβε ότι δε γίνονταν αυτά, αν δεν επέμενε η Δημοτική Αρχή να παρακάμπτει την υπηρεσιακή δομή του Δήμου που όπως είπε «οδηγεί από το ένα λάθος στο άλλο. Η Δ.Α. δεν μερίμνησε να δει ότι υπάρχει ενεργή σύμβαση με κτηνίατρο κι έφερε μια εισήγηση του ποδαριού την προηγούμενη φορά (23 Σεπτεμβρίου), όπως και σήμερα και η απόφαση δεν έχει θεωρηθεί από συγκεκριμένη Διεύθυνση. Αλλά η εμμονή να αξιοποιήσει συγκεκριμένο ιδιώτη που ήταν στην πανηγυρική έναρξη περισυλλογής δημιουργεί σειρά προβλημάτων», για να του απαντήσει ο κ. Μπατζιάκας ότι οι υπάλληλοι δε θέλησαν να φτιάξουν την τεχνική μελέτη

Ο σύμβουλος της β’ ελάσσονος μειοψηφίας κ. Θεολ. Διαμαντένιας, τόνισε ότι το πρόβλημα είναι πολύ έντονο, ο Νόμος «δένει» τα χέρια στους Δήμους και όπως είπε «Καταλαβαίνω τον κ. Μπατζιάκα αλλά φοβόμαστε μην τα δούμε σε καμία χωματερή και θέλουμε να υπάρχουν οι καλύτερες συνθήκες διαβίωσης των ζώων». Ο κ. Διαμαντένιας, πρότεινε να βρεθεί νομότυπη λύση και να σταλεί ένα ψήφισμα προς την κυβέρνηση για να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση που θα διευκρινίζει τι εννοείται να επιστραφούν τα αδέσποτα στο φυσικό τους περιβάλλον.

Ο επικεφαλής της ΛΑΣ Απ. Νάνος, επεσήμανε ότι το πρόβλημα είναι σοβαρό και θα οξύνεται ακόμη περισσότερο αν δεν ληφθούν συγκεκριμένες αποφάσεις, προσθέτοντας ότι το δημοτικό καταφύγιο έγινε για συγκεκριμένο αριθμό αδέσποτων και δεν μπορεί να αντέξει το οξυμένο πρόβλημα, τονίζοντας ότι χρειάζεται επέκταση και χρήμα και να εκδοθεί κανονιστική απόφαση. Όπως δήλωσε «Δεν μπορεί να μην μπορούν να παίξουν τα παιδιά μας στις πλατείες από τις ακαθαρσίες τόσο από τα αδέσποτα όσο και από τα δεσποζόμενα».

Λαμβάνοντας το λόγο ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας Δ. Καντόλας, κατήγγειλε ότι στο Πεδίον Άρεως υπάρχουν 70 σκυλιά και ο χώρος βρωμάει κι υπάρχουν παντού περιττώματα, τονίζοντας ότι αυτό το χάλι εκεί δεν πρέπει να υπάρχει. Αυτή η δήλωση προκάλεσε την οργή των παρευρισκομένων, φωνάζοντας ότι ο κ. Καντόλας λέει ψέματα. Στη συνέχεια η Αντιδήμαρχος Παιδείας κ. Γεωργία Μποντού, μετέφερε καθημερινές καταγγελίες γονέων και μαθητών γα τα αδέσποτα, ενώ αναφέρθηκε και στο περιστατικό καννιβαλισμού που παρατηρήθηκε στο 8ο Γυμνάσιο, όπου σκυλιά κατασπάραξαν άλλο σκυλί.

Αχ. Μπέος «Σας υπόσχομαι στα πέντε μου παιδιά ούτε θα θανατωθεί ή θα κακοποιηθεί κανένα σκυλί αλλά τα αδέσποτα θα μαζευτούν από την πόλη»
Κλείνοντας ο Δήμαρχος, εκνευρισμένος απ’ όσα ακούστηκαν από τις μειοψηφίες απευθυνόμενος προς αυτές είπε «Πόσα χρόνια έχετε αυτό το χάλι σε αυτή την πόλη? Εμείς θα τη δώσουμε τη λύση. Αυτό το χάλι δε θα υπάρχει στην πόλη αρκετά. Αυτή την ύστατη στιγμή έχετε προτάσεις. Ρε έχετε προτάσεις? Πολιτικοί του κώλου», με τον σύμβουλο της μείζονος μειοψηφίας Κ. Γαργάλα να αποχωρεί δηλώνοντας ότι αυτή η έκφραση είναι ιδιαίτερη προσβλητική.
Συνεχίζοντας ο κ. Μπέος, ανέφερε ότι στο κυνοκομείο του ιδιώτη που έγινε αναφορά υπάρχουν 35 σκυλιά καθώς οκτώ έχουν δοθεί για υιοθεσία, κι όπως δήλωσε «Το ζητούμενο είναι ένα. Σας εγγυώμαι δύο πράγματα στα πέντε μου παιδιά. Ούτε θα θανατωθείή θα κακοποιηθεί κανένα σκυλί , αλλά θα μαζευτούν τα αδέσποτα από την πόλη. Για το που θα πάνε, υπάρχει δυνατότητα επέκτασης του καταφυγίου στο χώρο που υπάρχει εκεί κι είναι 12,5στρ.».
Ο Δήμαρχος συμφώνησε με τους εθελοντές που εξέφρασαν την πρόθεση να βοηθήσουν και να διαμρφωθεί κατάλληλα ο χώρος εκεί και τους κάλεσε να καταθέσουν προτάσεις και τους κάλεσε να περιμένουν να μαζέψει η Δημοτική Αρχή τα αδέσποτα και να συμμετέχουν στην επιτροπή που προβλέπεται να συσταθεί όχι με τους υποκριτές, όπως υποστήριξε, αλλά με τους πολίτες, επαναλαμβάνοντας ότι ο Νόμος δίνει το δικαίωμα στο Δήμαρχο να κάνει περισυλλογή αδέσποτων. Στην τοποθέτηση αυτή παρενέβη ο κ. Δούρας και φώναξε «Λέτε ψέματα κ. Δήμαρχε» για να απαντήσει ο κ. Μπέος «Αυτοί έχουν πάει πολλές φορές κι έχουν κάνει καταγγελίες στον Εισαγγελέα. Που ήταν όλοι αυτοί οι φιλόζωοι στους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2004? Έχετε έναν Δήμαρχο που το τελευταίο που θέλει να γίνει είναι τα ζωντανά να κακοποιηθούν».
Μάλιστα, ανέφερε ότι αυτός που μαζεύει τα αδέσποτα πληρώνεται αλλά όχι από το Δήμο και κάλεσε τους πολίτες σε διάλογο και συνεργασία.
Λαμβάνοντας το λόγο ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Μαργ. Πατσιαντάς, δήλωσε απευθυνόμενος προς τον κ. Μπέο «Έχεις ξεφτιλίσει τα πάντα εδώ μέσα. Προβατάκια είσαστε». Η δηλωση αυτή προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων από συμβούλους της πλειοψηφίας με τους συμβούλους της πλειοψηφίας κ.κ. Ανδρ. Ζέρβα και Στ. Κάλη να βγαίνουν εκτός ελέγχου. Κλείνοντας ο κ. Μπέος κάλεσε σε συνάντηση τους πολίτες για τα αδέσποτα ενώ απευθυνόμενος προς τις μειοψηφίες είπε «καλώ και τους επικεφαλής των παρατάξεων να συμμετέχουν να συζητήσουμε αλλά επειδή δεν έχουν προτάσεις δε θα έρθουν» ανακοινώνοντας ότι στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο θα παρευρεθεί και ο Δήμαρχος Μαραθώνα Ηλ. Ψινάκης.

Να σημειωθεί ότι η συνάντηση που είχε ο Δήμαρχος με τους φιλόζωους που παρευρέθηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο, έγινε σε πολύ καλό κλίμα και συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθεί εκ νέου νέα συνάντηση την Παρασκευή στις 12 το μεσημέρι.

Sia

«Άγριος σκυλοκαυγάς» στο Δημοτικό Συμβούλιο για τα αδέσποτα(+photos)

Μαγνησία, Πρώτο Θέμα |