Ποιοί θα πληρώσουν τη «λυπητερή» των 8 δισ. ευρώ ;

Η κυβέρνηση δέχθηκε πρωτογενές πλεόνασμα 1% για φέτος, 2% για το ’16 – Δύο δισ. τα έσοδα από ΦΠΑ – 665 εκατ. τα έσοδα από περιορισμό πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και αυξήσεις εισφορών – Φορολογία επιχειρήσεων στο 29% – Παραμένει ο ΕΝΦΙΑ

«Προσεισμός» μέτρων που μπορεί να προκαλέσει και «τσουνάμι» επιπτώσεων εάν τελικώς τα μέτρα που θα φέρει η κυβέρνηση ξεπεράσουν τα 8 δισ. ευρώ, ταρακουνά πλέον την ελληνική οικονομία. Έστω και αν μετά τη συμφωνία Κορυφής χθες στις Βρυξέλλες αποφεύχθηκε ο κίνδυνος του Grexit, τίποτα δεν διασφαλίζει πως οι θεσμοί δεν θα επιμείνουν σε ακόμη πιο δραστικά μέτρα και περικοπές. Ήδη πάντως, προκειμένου να αποφύγει περικοπές συντάξεων 1-1,5 δισ. επιπλέον (για ΕΚΑΣ, κατάργηση πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, «ψαλίδι» στις υψηλές συντάξεις μη βιώσιμων επικουρικών ταμείων) η κυβέρνηση ζητάει πολλαπλάσιο «φόρο αίματος» από νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με το νέο σχέδιο της ελληνικής πρότασης που διέρρευσε, οι Έλληνες πολίτες θα κληθούν να πληρώσουν για νέα μέτρα 2,692 δισ. εφέτος και άλλα 5,207 δισ. το 2016! Συνολικά 8 δισ. σε διάστημα ενάμισι μόλις έτους (δηλαδή συνολικά 4,5% του ΑΕΠ ή σχεδόν 440 εκατ. ευρώ επιπλέον κάθε μήνα) θα χαθούν για να καλύψει τη «μαύρη τρύπα» στον προϋπολογισμό, στο «ιδανικό» σενάριο που τα μέτρα αποδώσουν και δεν απαιτηθούν νέα.

Πέραν τούτου, νέα χρήματα ακόμα δεν φαίνονται στον ορίζοντα, οι δόσεις για να πληρώνονται οι δόσεις θα έρχονται με προαπαιτούμενο τη ψήφιση και εφαρμογή των μέτρων, η διεθνής εποπτεία παρατείνεται, ενώ θα αναμένουμε μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη για να μάθουμε πώς θα γίνει πράξη η ελάφρυνση του δημοσίου χρέους (επιμήκυνση, μείωση επιτοκίων, μεταφορά των οφειλών της χώρας από την ΕΚΤ στον ESM) την οποία είχαν υποσχεθεί οι δανειστές τον Νοέμβριο του 2012.

ΠΗΓΗ: protothema.gr

Ποιοί θα πληρώσουν τη «λυπητερή» των 8 δισ. ευρώ ;

Ελλάδα, Πρώτο Θέμα |