Νέα εξάμηνη παράταση για την τακτοποίηση αυθαιρέτων

Νέα παράταση δίνει το ΥΠΕΝ σε όσους ιδιοκτήτες δεν έχουν τακτοποιήσει ακόμα τα αυθαίρετά τους, ενώ μένουν μόνο 16 μόλις ημέρες για να λήξει η τελευταία προθεσμία που είχε δοθεί πριν από ένα χρόνο.

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ετοιμάζει και νέα παράταση στην προθεσμία υποβολής σχετικών αιτήσεων και προσανατολίζεται σε αύξηση των προστίμων για όσους δεν δηλώσουν τα αυθαίρετα μέχρι τις 8 Φεβρουαρίου, με εξαίρεση όσους έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης.

Μέχρι στιγμής έχουν ενταχθεί στις ρυθμίσεις για τη νομιμοποίηση λιγότερα από 950.000 ακίνητα, τη στιγμή που εκτιμάται ότι ο αριθμός αδήλωτων ακόμη αυθαιρέτων ξεπερνά το 1.000.000, ενώ οι εισπράξεις από πρόστιμα και παράβολα μόλις που ξεπερνούν το 1,5 δισ. ευρώ.

Είναι προφανής ο στόχος του υπουργείου να «πιέσει», ώστε μέχρι τις 8/2/2016 να υποβληθούν περισσότερες αιτήσεις υπαγωγής στο ν. 4178/13. Ομως, παραβλέπει το αυτονόητο: ότι ο σχετικά μικρός αριθμός αυθαιρέτων που έχει υπαχθεί στη ρύθμιση οφείλεται κυρίως στο γεγονός πως, όσο περισσότερο καθυστερήσει η νομιμοποίηση, τόσο οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων γλιτώνουν τη φορολόγηση μετά την ένταξη, ιδιαίτερα όσοι διαθέτουν μεγάλα σε επιφάνεια αυθαίρετα.

Ετσι, εάν ένας ιδιοκτήτης αυθαιρέτου εντάχθηκε στο νόμο μέσα στο 2015, εκτός από τα πρόστιμα και τα παράβολα θα πρέπει μέσα στο 2016 να καταβάλει το ποσό φορολόγησης που αντιστοιχεί στο νομιμοποιημένο πλέον ακίνητο.
Καθίσταται σαφές ότι οι συνεχείς παρατάσεις στην προθεσμία υποβολής αιτήσεων λειτουργούν αντίθετα από το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα.

Από την άλλη, τίθεται θέμα συνταγματικότητας περί ίσης αντιμετώπισης των πολιτών, με τη διαφοροποίηση των προστίμων, κάτι που μπορεί να προσβληθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

ΠΗΓΗ: news.gr

Νέα εξάμηνη παράταση για την τακτοποίηση αυθαιρέτων