Ερχεται «ψαλίδι» στις συντάξεις άνω των 1.300 ευρώ

Στα 1.300 ευρώ φαίνεται να βάζει την «γραμμή άμυνας» για τις συντάξεις η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, ποσό που αφορά το άθροισμα κύριων και επικουρικών συντάξεων.

Μιλώντας στο ραδιοσταθμό “Στο Κόκκινο” ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος είπε ότι είναι “απόλυτη κόκκινη γραμμή” ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν μειώσεις για όσους έχουν συντάξιμες αποδοχές μέχρι 1.300 ευρώ, με τις κύριες συντάξεις να μην υφίστανται καμία μείωση και τις επικουρικές να προστατεύονται στοχευμένα.

Στην ίδια συνέντευξη χαρακτήρισε αναγνωριστική την χθεσινή πρώτη συνάντηση με τους εκπροσώπους των δανειστών, ενώ υποστήριξε ότι επιβεβαιώθηκε η διαφοροποίηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου από τους Ευρωπαίους, όσον αφορά στην εκτίμηση για το δημοσιονομικό κενό που θα προκύψει.

 

«Κίτρινες κάρτες» από τους Θεσμούς

 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στο πρώτο ραντεβού με τους θεσμούς ο υπουργός Εργασίας δέχτηκε πολλές “κίτρινες κάρτες”.

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν μάλιστα τού πρότεινε τρόπο για να μειώσει άμεσα τις επικουρικές συντάξεις.

«Δεν εγκρίνουμε την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών που ζητάτε. Ο μόνος δρόμος είναι να μειώσετε τις επικουρικές συντάξεις στα 2 εκατομμύρια επικουρικών συνταξιούχων. Δηλαδή να κόψετε 35 ευρώ το μήνα στον κάθε ένα, για να καλύψετε το έλλειμμα των 700 εκατομμυρίων ευρώ», φέρεται να είπε ο Τζουζέπε Καρόνε, με τον κ. Κατρούγκαλο να τονίζει: «Υπάρχουν άνθρωποι που παίρνουν 50 ευρώ επικουρική σύνταξη το μήνα. Πώς θα τους κόψουμε τα 35 ευρώ; Εμείς δεν είπαμε να μην κοπούν οι επικουρικές, αλλά να κοπούν ποσοστιαία και έως 30% στις υψηλές».

Έντονες ήταν και οι αντιδράσεις από την πλευρά του ΔΝΤ για το ζήτημα της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών σε αγρότες και ελεύθερους επαγγελματίες.

Απευθυνόμενη στον Γιώργο Κατρούγκαλο η κ. Βελκουλέσκου φέρεται να είπε: «Το 16% που προτείνετε στους αγρότες δεν μπορεί να είναι μόνιμο. Μόνο σαν μεταβατική λύση μπορούμε να το δεχτούμε. Όμως δεν μπορούμε να δεχτούμε και τις εκπτώσεις που κάνετε στους νέους επιστήμονες».

Επιπλέον, οι δανειστές ζήτησαν, σύμφωνα με τις πληροφορίες, και μείωση του ποσοστού αναπλήρωσης για 15 έως 20 χρόνια ασφάλισης, αλλά και πολύ αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια για να λάβει κάποιος την σύνταξη των 384 ευρώ.

 

Πηγή: Mega

Ερχεται «ψαλίδι» στις συντάξεις άνω των 1.300 ευρώ

Ελλάδα, Πρώτο Θέμα |