ΟΧΙ!: Πότε θα πείτε αυτή την «άγνωστη» λέξη στο παιδί σας;

Πόσες φορές είπατε: Είναι η τελευταία φορά που λέω ναι σε όλα.Πρέπει να λέω και όχι στα παιδιά μου.

Δεν μπορείτε να πείτε όχι στα παιδιά σας γιατί μπορεί να είστε εξαντλημένοι και δεν έχετε την ενέργεια να αντιδράσετε.Άλλοι γονείς δεν μπορούν να αρνηθούν στα παιδιά τους γιατί νιώθουν ενοχές γιατί δεν περνούν αρκετό χρόνο μαζί. Ακόμη πολλοί γονείς φοβούνται να πουν όχι γιατί νομίζουν ότι τα παιδιά τους θα σταματήσουν να τους αγαπούν.

Ήρθε η ώρα να πείτε όχι χωρίς να περάσετε λάθος μηνύματα στα παιδιά σας:

Βρείτε την ισορροπία.
Δεν μπορείτε να λέτε συνέχεια ναι ή συνέχεια όχι γιατί δεν θα μπορέσετε ποτέ να διαπαιδαγωγήσετε σωστά τα παιδιά σας.Για αυτό βρείτε την ισορροπία και σκεφτείτε πολύ σοβαρά πότε θα πείτε ναι και όχι.

Χρησιμοποιήστε εναλλακτικούς τρόπους για να πείτε όχι.
Ένα παιδί χρειάζεται το κατάλληλο περιβάλλον για διαπαιδαγώγηση. Για παράδειγμα μπορείτε να λέτε περισσότερα ναι όταν είστε στο πάρκο ή στην παιδική χαρά έτσι αν το παιδί σας δεν δέχεται όχι στο παιχνίδι θα το βοηθήσετε να εκτονωθεί σε ένα διαφορετικό περιβάλλον εκτός σπιτιού. Έτσι μπορείτε να λέτε όχι όταν είστε στο σπίτι.

Διδάξτε τον τόνο του όχι.
Πρέπει να μάθετε από νωρίς στα παιδιά να αναγνωρίζουν τον τόνο της φωνής σας όταν πρέπει να σας ακούσουν αυτό που τους λέτε. Δεν χρειάζεται να λέτε όχι αρκεί να χρησιμοποιείτε τον σωστό τόνο στην φωνή σας. Μπορείτε να γίνετε πιο πειστικοί χρησιμοποιώντας το σωστό ύφος χωρίς να φαίνεται αστείο.

Χρησιμοποιήστε εναλλακτικές λέξεις που να σημαίνουν όχι.
Μπορείτε να πείτε «σταμάτα ή στοπ ή αυτό δεν είναι για εσένα κλπ.» κάθε φορά που θέλετε να πείτε όχι. Τα παιδιά αντιδρούν καλύτερα όταν ακούνε διαφορετικές λέξεις αντί για όχι.Δοκιμάστε αρκετές φράσεις μέχρι να βρείτε αυτές που έχουν καλύτερο αποτέλεσμα στο παιδί σας.

Πείτε όχι με ένα ναι.
Πείτε του τι δεν πρέπει να κάνει λέγοντάς του ταυτόχρονα τι μπορεί να κάνει.Για παράδειγμα: Πείτε του ότι δεν μπορεί να πάρει το μαχαίρι να παίξει αλλά ότι μπορεί να πάρει την μπάλα να παίξει κλπ. Έτσι το παιδί σας συνειδητοποιεί τι δεν πρέπει να κάνει χωρίς να το εκλαμβάνει σαν όχι.

Όταν λέτε όχι να το εννοείτε.
Μην λέτε όχι και μετά το αναιρείτε.Τα παιδιά καταλαβαίνουν από πολύ νωρίς αν είμαστε ελαστικοί ή ανεκτικοί. Για αυτό πείτε τους όχι χωρίς να αλλάζετε γνώμη μετά από λίγη ώρα.

Εσείς λέτε όχι στα παιδιά σας;

babyradio.gr-Γκαλίτσιου Μαριάννα

ΟΧΙ!: Πότε θα πείτε αυτή την «άγνωστη» λέξη στο παιδί σας;