Εορτή της  Αναλήψεως του Χρηστού  και το έθιμο του αγιασμού των αλόγων στα Καλά Νερά

Ανάληψις 2017

 

Δελτίο Τύπου

 

Στα Καλά Νερά, την Πέμπτη 25 Μαϊου 2017   θα αναβιώσει και φέτος το παραδοσιακό έθιμο του αγιασμού των αλόγων στα πλαίσια της κινητής γιορτής (39 ημέρες μετά το Άγιο Πάσχα) της Αναλήψεως του Ιησού Χρηστού.

 

Ένας μεγάλος αριθμός αλόγων και των αντίστοιχων ιππέων αναμένεται να συγκεντρωθεί  όπως κάθε χρόνο στο χωριό μας και να ακολουθήσει το πρόγραμμα των παραδοσιακών εκδηλώσεων οι οποίες τα τελευταία χρόνια τελούν υπό την αιγίδα του Δήμου Νοτίου Πηλίου.

 

Το συγκεκριμένο έθιμο έχει τις ρίζες του βαθιά μέσα στο χρόνο. Από τότε που οι κάτοικοι των γύρω ορεινών χωριών κατέβαιναν εκείνη τη μέρα για να κάνουν το πρώτο καλοκαιρινό τους μπάνιο. “Να αναληφθούν και αυτοί από όλα τα κακά”. Οι περισσότροι μάλιστα έφερναν στη θάλασσα τα στρωσίδια τις κουβέρτες και τα σκεπάσματα και τα έπλεναν στο νερό της θάλασσας. Χαρακτηριστικό, όμω ήταν ότι και, μέχρι πριν από λίγες δεκαετίες, όλοι κατέβαζαν τα ζώα τους, τα γίδια και τα πρόβατα, παραλιακά για να πληθούν στο νερό της θάλασσας. Ολόκληρα κοπάδια τσελιγκάδων, αλλά και τα λιγοστά εκείνα ζωντανά που κατείχε κάθε οικογένεια κατηφόριζαν στις ακτές για να καθαριστούν.

 

Αν και πολλές πτυχές του εθίμου ατόνισαν οι ιππείς της ευρύτερης περιοχής φρόντισαν να τηρούν το ραντεβού τους κάθε χρόο αυτή τη συγκεκριμένη ημέρα της Αναλήψεως στα Καλά Νερά. Ήταν δε τόσο μεγάλη η ανταπόκρισή τους χρόνο με το χρόνο που πλέον ο Αγιασμός έχει γίνει θεσμός, έχει πάρει εθιμοτυπικό χαρακτήρα και συγκεντρώνει μεγάλο αριθμό επισκεπτών τόσο εγχώριους όσο και αλλοδαπούς.

Είναι ουσιαστικά ένα έθιμο το οποίο αναβίωσε, αγαπήθηκε, συντηρείται και συνεχίζει δυναμικά χάρη στην αυθόρμητη συμμετοχή των ελεύθερων ιππέων της ευρύτερης περιοχής του Πηλίου και γενικότερα του Νομού  Μαγνησίας για αυτό και άλλωστε η τοπική κοινωνία αγκαλιάζει την παρουσία τους.

 

Αποτελεί δε πόλο έλξης για πολλά σχολεία όλων των βαθμίδων τα οποία επιλέγουν εκείνη την ημέρα για να πραγματοποιήσουν εκπαιδευτικές εκδρομές και να επισκεφθούν τα Καλά Νερά.

 

 

Η έναρξη των εορταστικών εκδηλώσεων είναι στις 11:30 και το πρόγραμμα το ακόλουθο:

 

i .Άφιξη της εικόνας της Αναλήψεως.

  1. Αγιασμός από τον Μητροπολίτη Δημητριάδος κο Ιγνάτιο και φωτισμός των αλόγων.

iii. Απονομή αναμνηστικών δώρων στους ιππείς από τον Μητροπολίτη Δημητριάδος κο Ιγνάτιο

  1. Λήξη θρησκευτικού μέρους εκδήλωσης
  2. Παρέλαση Αλόγων
  3. Παραδοσιακού χοροί από τα χορευτικά συγκροτήματα του πολιτιστικού συλλόγου Αγ. Γεωργίου Νηλείας ‘ο Κένταυρος’ και Μπελεγρίνου Μηλεών

viii. Λαϊκό πανηγύρι

 

Σας περιμένουμε όλους να ζήσετε από κοντά αυτή την ξεχωριστή εμπειρία λαϊκής και θρησκευτικής παράδοσης, να γνωρίσετε το άλογο και να διασκεδάσετε στο λαϊκό πανηγύρι που θα ακολουθήσει.

 

Τοπική Κοινότητα Καλών Νερών

του Δήμου Νοτίου Πηλίου

Εορτή της Αναλήψεως του Χρηστού και το έθιμο του αγιασμού των αλόγων στα Καλά Νερά