Βράβευση ομάδας μηχανικών από το Βόλο – Σχεδίασαν τα κτήρια του μέλλοντος και κέρδισαν στο στοίχημα της κρίσης

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Βράβευση ομάδας μηχανικών από το Βόλο

Σχεδίασαν τα κτήρια του μέλλοντος και κέρδισαν στο στοίχημα της κρίσης

Βράβευση στο πλαίσιο των «ENERGY MASTERING AWARDS 2017» έλαβε η ομάδα Βολιωτών μηχανικών «XG group of engineers».  Μετά την κατασκευή των πρώτων πιστοποιημένων παθητικών κτηρίων στη χώρα μας, ολοκλήρωσαν περισσότερα από σαράντα κατοικίες και διαμερίσματα που απολαμβάνουν πλέον τις πιο σύγχρονες ανέσεις χωρίς ενεργειακές δαπάνες. Παράλληλα ανέπτυξαν ένα δίκτυο συνεργατών σε Ελλάδα και εξωτερικό και εξάγουν σχετική τεχνογνωσία. Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων τους ήδη συγκαταλέγονται:

– η έκδοση του 1ου διεθνώς διαδραστικού παιδικού βιβλίου για σχετική ευαισθητοποίηση και ενημέρωση παιδιών αλλά και ενηλίκων. Το βιβλίο εκδόθηκε σε Ελληνική και Αγγλική γλώσσα.

-η συγγραφή του 1ου τεχνικού οδηγού για την υλοποίηση παθητικών κτηρίων στο Ελληνικό κλίμα, για κτήρια με σκελετό από οπλισμένο σκυρόδεμα. Το βιβλίο αναμένεται να κυκλοφορήσει το Φθινόπωρο από γνωστό εκδοτικό οίκο.

-η μελέτη και κατασκευή του 1ου Ελληνικού συστήματος αερισμού με ανάκτηση ενέργειας, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Η δράση που  στηρίζεται από το ΕΣΠΑ, αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2019.

-η κατασκευή του πρότυπου μηχανολογικού μηχανισμού PrioAir – πολλαπλασιαστή απόδοσης γεωθερμικών συστημάτων. Για το μηχανισμό έχουν δείξει ενδιαφέρον ο ισπανικός οίκος S&P , ο κινέζικος οργανισμός Shenzen Institute of Building Research και ο γερμανικός οίκος WOLF.

Τις επόμενες ημέρες, η ομάδα εδραιώνει τη θέση της στη διεθνή σκακιέρα της ενέργειας, με τα νέα της γραφεία στο Μόναχο και τη συμφωνία συνεργασίας με την κινεζική City-Raise Construction Group, για τον ενεργειακό σχεδιασμό νέου ενεργειακά αυτόνομου οικισμού στη Σαγκάη, που θα υποδεχθεί 1200 οικογένειες. Την περασμένη εβδομάδα στην Αυστρία, στην προγραμματισμένη συνάντηση εκπροσώπων της ομάδας με τον Κο Jilai Wang πρόεδρο της City-Raise Construction Group, υπήρξε συμφωνία απόψεων σε σημαντικούς τομείς και πρακτικά ο Κος Wang ζήτησε «..κάντε για εμάς ότι κάνετε και στην Ελλάδα!». Και τούτο διότι η μεθοδολογία σχεδιασμού Ελληνικών παθητικών κτηρίων που έχουν αναπτύξει οι «XG group of engineers», στηρίζεται σε υλικά που παράγονται στη χώρα μας και σε κατασκευαστικές μεθόδους που ο τεχνικός κόσμος ήδη γνωρίζει. Συνεπώς μπορούν και κατασκευάζονται από χέρια 100% Ελληνικά. Τούτο τα κάνει πιο προσιτά και συνάμα βιώσιμα. Πρακτικά, ανταποκρίνονται στις προδιαγραφές κτηρίων σχεδόν μηδενικών ενεργειακών απαιτήσεων, χωρίς να αυξάνεται το κόστος κατασκευής.

Την ομάδα που ξεκίνησαν οι πολιτικοί μηχανικοί Στέφανος Χατζούλης και Χριστίνα Γεωργιάδη, σήμερα ολοκληρώνουν οι πολιτικοί μηχανικοί Νίκος Μέλλιος, Κλεοπάτρα Βαίτση, Γρηγόρης Κεχαγιόγλου, η αρχιτέκτων μηχανικός Ελένη Ρηγάκη, ο μηχανολόγος μηχανικός Γιάννης Χατζηγεωργίου και ένα πλήθος εξωτερικών συνεργατών και τεχνικών.

Παράλληλα η ομάδα, φιλοξενεί διαρκώς νέους επιστήμονες στο πλαίσιο των προ-διπλωματικών πρακτικών τους, με στόχο την εκπαίδευσή τους ,τη διάδοση της σχετικής τεχνογνωσίας και την ενίσχυση του δυναμικού της.  Αξιοσημείωτο είναι πως στο πλαίσιο της ως άνω δράσης, οι προπτυχιακοί πολιτικοί μηχανικοί Στέργιος και Αποστόλης Νασίκας, , ολοκλήρωσαν έρευνα και προγραμματισμό σχετικού λογισμικού, που υπολογίζει το επίπεδο του οικονομοτεχνικά βέλτιστου επιπέδου ενεργειακής θωράκισης των Ελληνικών κτηρίων, σε συνάρτηση με το τοπικό κλίμα και τις τοπικές κατασκευαστικές ιδιαιτερότητες. Τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσιάστηκαν στο παγκόσμιο συνέδριο παθητικών κτηρίων το 2016, στο Ντάρμσταντ Γερμανίας.

Η βράβευση έλαβε χώρα στις 30/05/2017, στο πλαίσιο της εξαιρετικής δράσης «ENERGY MASTERING AWARDS» που πλέον αποτελεί θεσμό για τη χώρα μας.  Τη διοργάνωση ανέλαβε η «BOUSSIAS communications» με την αμέριστη στήριξη του Κ.Α.Π.Ε. (Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας) και του ΕΛ.ΙΝ.Η.Ο. (Ελληνικό Ινστιτούτο Ηλεκτροκίνητων Οχημάτων). Το βραβείο παρέλαβε ο Στέφανος Χατζούλης, τέως Γενικός Διευθυντής της εταιρείας που πλέον έχει αναλάβει τον τομέα εξωτερικού και τη θέση του διαδέχθηκε ο πολιτικός μηχανικός Νίκος Μέλλιος.

Ο Στέφανος Χατζούλης είναι:

-πιστοποιημένος σχεδιαστής παθητικών κτηρίων

-πιστοποιημένος θερμογράφος υπερύθρων τεχνολογιών

-μέλος παγκόσμιου οργανισμού παθητικών κτηρίων

-μέλος Δ.Σ. του Ε.Ι.Πα.Κ. (Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικών Κτηρίων)

-μέλος Δ.Σ. της Α.Μ.Κ.Ε. «Hellenic Spirit» (με στόχο την προώθηση Ελληνικών καινοτομιών, προϊόντων και υπηρεσιών στο εξωτερικό)

Βράβευση ομάδας μηχανικών από το Βόλο – Σχεδίασαν τα κτήρια του μέλλοντος και κέρδισαν στο στοίχημα της κρίσης