Νέα φάρμακα επιβραδύνουν τη γήρανση και αυξάνουν το προσδόκιμο της ζωής στα 120 χρόνια

Αίσθηση έχει προκαλέσει η είδηση που προκύπτει από πρόσφατη έρευνα και αποκαλύπτει πως το προσδόκιμο ζωής θα μπορούσε να αυξηθεί και να φτάσει τα 120 χρόνια, στα επόμενα 60 χρόνια.

Πιο συγκεκριμένα, η έρευνα αποκαλύπτει ότι είναι δυνατόν, με τη χορήγηση ειδικών φαρμάκων, να επιβραδυνθεί η βιολογική ή «εσωτερική» διαδικασία γήρανσης, η οποία θα μπορούσε να μας βοηθήσει να ζήσουμε δεκαετίες παραπάνω ??από το σημερινό προσδόκιμο ζωής των 81 ετών.

Σύμφωνα με την έρευνα, τα φάρμακα αυτά θα αλληλεπιδρούν με το DNA μας και θα διατηρούν τη καλή λειτουργία του οργανισμού μας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Οι ειδικοί τονίζουν, ωστόσο, ότι αυτό πρέπει να συνδυαστεί με έναν υγιεινό τρόπο ζωής, για να υπάρχουν πιο σίγουρα αποτελέσματα.

Ωστόσο, πώς ένα 120ετές προσδόκιμο ζωής μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα της ζωής μας είναι ακόμα ασαφές, ενώ οι παρενέργειες αυτών των φαρμάκων παραμένουν επίσης άγνωστες.

Παρ’ όλα αυτά, πολλές ευρωπαϊκές χώρες βρίσκονται σε συνομιλίες για να ξεκινήσουν δοκιμές με τα φάρμακα αυτά, μέσα στα επόμενα τρία χρόνια.

Ο καθηγητής Vladimir Khavinson, επικεφαλής του Ινστιτούτου Βιολογικής και Γεροντολογίας της Αγίας Πετρούπολης, δήλωσε: «Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι κανείς δεν θα ήθελε να ζήσει μια μακρά και ανθυγιεινή ζωή. Ο κύριος στόχος για εμάς τώρα πρέπει να είναι να επιτρέπουμε στους ανθρώπους να παραμείνουν υγιείς όσο το δυνατόν περισσότερο στην ηλικία τους».

Αξίζει να σημειωθεί ότι έξι από αυτά τα φάρμακα είναι ήδη διαθέσιμα στη Ρωσία.

Τα φάρμακα αυτά έχουν να κάνουν με τη λεγόμενη «θεωρία της τεχνολογίας των πεπτιδίων», η οποία έχει να κάνει με την αλληλεπίδραση του DNA και την αύξηση της παραγωγής πρωτεϊνών που παρατείνουν τη διάρκεια ζωής.

Μιλώντας σε διεθνές συνέδριο για τη μακροζωία στη Γενεύη, ο καθηγητής Vladimir Khavinson δήλωσε χαρακτηριστικά: «Ένας από τους βασικούς δείκτες της γήρανσης είναι η μείωση της πρωτεϊνικής σύνθεσης. Έχουμε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι είναι δυνατόν να αποκατασταθεί σε φυσιολογικό επίπεδο με τη χρήση πεπτιδικών βιορυθμιστών, ενώ βρήκαμε έναν βέλτιστο τρόπο για να διατηρηθεί η φυσική παραγωγή πεπτιδίων» και συμπληρώνει «η τεχνολογία που αναπτύχθηκε από το επιστημονικό μας ινστιτούτο βασίζεται στην εξαγωγή πεπτιδίων από τους ιστούς νεαρών υγιών ζώων που έχουν την ίδια δομή με τους ανθρώπινους ιστούς».

Ωστόσο, οι ειδικοί τονίζουν ότι τα φάρμακα πρέπει να συνδυάζονται με έναν υγιεινό τρόπο ζωής που επικεντρώνεται στη μεσογειακή διατροφή, τη σωματική άσκηση και την αποφυγή του στρες.

Ο Mario Barbagallo, πρόεδρος του κλινικού τμήματος της Διεθνούς Ένωσης Γεροντολογίας και Γηριατρικής, δήλωσε: «Η μεσογειακή διατροφή θεωρείται το τέλειο διαιτολόγιο σε όλο τον κόσμο» και προσθέτει: «Σύμφωνα με την έρευνα, οι άνθρωποι που το κρατούν ζουν περισσότερο και υποφέρουν λιγότερο από καρδιαγγειακές διαταραχές, παχυσαρκία, αρτηριοσκλήρωση, διαβήτη και καρκίνο».

Πηγή: Protothema.gr

 

 

Νέα φάρμακα επιβραδύνουν τη γήρανση και αυξάνουν το προσδόκιμο της ζωής στα 120 χρόνια