Φορολογικές δηλώσεις: Παράταση αλλά και ταλαιπωρία για χιλιάδες αγρότες

 

Παράταση για όλους ανεξαιρέτως (φυσικά και νομικά πρόσωπα) μέχρι και την Παρασκευή 21 Ιουλίου 2017 προανήγγειλε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Ωστόσο τα προβλήματα δεν θα έχουν λυθεί ως τότε και ειδικά οι αγρότες φορολογούμενοι θα ταλαιπωρούνται μέχρι και τα τέλη Οκτωβρίου, ενώ δεν αποκλείεται να πληρώσουν και φόρους “κατά λάθος”, αν το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν προβεί έγκαιρα στις αναγκαίες διορθώσεις.

Η λύση που επελέγη στο “παρά τρία” πριν λήξει η διορία υποβολής των δηλώσεων Ε1 είναι η εξής: η ΑΑΔΕ ζήτησε από την υφυπουργό Οικονομικών κυρία Αικατερίνη Παπανάτσιου να δοθεί παράταση τεσσάρων ημερών στην διορία που θα έληγε κανονικά την Δευτέρα. Το αίτημα έγινε δεκτό και άρα πρέπει να αναμένεται άμεσα η κατάθεση σχετικής διάταξης στη Βουλή.

Ειδικά για τους αγρότες, το υπουργείο Οικονομικών δεσμεύτηκε, με βάση την επίσημη ανακοίνωση της ΑΑΔΕ, να φέρει προς ψήφιση διάταξη που θα δίνει περιθώριο για διορθώσεις των Ε1 έως τις 31 Οκτωβρίου.

Όχι για όλους όμως! Με βάση τις νέες οδηγίες προς φορολογουμένους από την ΑΑΔΕ, οι αγρότες χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες:

1ον: Όσοι αγρότες δεν έχουν υποβάλει ακόμα δήλωση, καλούνται να την υποβάλουν εμπρόθεσμα έως την Παρασκευή, έστω και με τυχόν λάθη στον χαρακτηρισμό τους ως κατ’επάγγελμα αγρότες. Αναλαμβάνουν όμως και την υποχρέωση να σπεύσουν να ζητήσουν από το υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης να κάνει τις διορθώσεις άμεσα. Όταν γίνουν αυτές, θα σταλεί στον αγρότη φορολογούμενο ένα ηλεκτρονικό μήνυμα από το Taxis που θα τον ενημερώνει πως έφτασαν διορθωμένα στοιχεία από το Αγροτικής Ανάπτυξης και θα τον καλεί να μπει και να υποβάλει τροποποιητική δήλωση Ε1, στο διάστημα από 1 Αυγούστου έως 30 Οκτωβρίου χωρίς πρόστιμα.

2ον: Αν οι αγρότες υπέβαλαν δήλωση (αρχική ή τροποποιητική) πριν τις 29 Ιουνίου, πρέπει να μπουν και να ελέγξουν ξανά τα στοιχεία τους στο Taxisnet. Εάν αυτά άλλαξαν, με βάση νεώτερα στοιχεία που έστειλε στην ΑΑΔΕ το Αγροτικής Ανάπτυξης, οι αγρότες πρέπει να υποβάλουν τροποποιητική δήλωση ηλεκτρονικά, μέχρι 31 Οκτωβρίου το αργότερο.

3ον: Αν οι αγρότες απέστειλαν ή αποστείλουν την δήλωση Ε1 “με επιφύλαξη”, όπως κατά χιλιάδες κάνανε ήδη, τότε δεν γίνεται να γλιτώσουν τις μετακινήσεις στην πόλη ή από νησί σε νησί. Θα πρέπει να πάνε στην ΔΟΥ μέσα σε 90 μέρες από τότε που υπέβαλαν την δήλωση και να καταθέσουν οι ίδιοι στοιχεία από το Αγροτικής Ανάπτυξης. Αν περάσουν άπρακτες οι 90 μέρες, βγαίνει ο φόρος χωρίς διορθώσεις. Αυτό σημαίνει ότι αν πχ υποβάλανε την δήλωση “με επιφύλαξη” την 1η Ιουλίου, έχουν περιθώριο για να τρέξουν για να κάνουν όλες τις διορθώσεις και δηλώσεις μέχρι την 1η Οκτωβρίου -δηλαδή 1 μήνα λιγότερο από τους άλλους. Αν το υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης καθυστερήσει ή δεν εκδώσει την σωστή βεβαίωση που θέλουν πως είναι κατ’επάγγελμα αγρότες, η ΔΟΥ θα προχωρήσει στην εκκαθάριση με βάση τα λάθος στοιχεία του υπουργείου.

Πέραν τούτων, ενόψει της λήξης υποβολής των αρχικών δηλώσεών τους, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν και ότι:

– τα ιατροφαρμακευτικά έξοδα δηλώνονται και φέτος, αλλά για τελευταία χρονιά. Κάτω του 5% του εισοδήματος είναι άχρηστα στον φορολογούμενο, αφού δεν λαμβάνονται υπόψην.

Προσοχή: είναι απαραίτητο να αναγραφεί και ο ΑΦΜ του ιατρού ή του νοσηλευτή που εισέπραξε το ποσό. Στον χρόνο που απομένει, θα πρέπει να ελέγξουν αν η απόδειξη πχ της αποκλειστικής νοσοκόμας που πλήρωσαν γράφει το ΑΦΜ της. Αν δεν το έχει, πρέπει να το αναζητήσουν πριν λήξει η διορία, αλλιώς δεν θα μπορέσουν να καταχωρήσουν και να εκπέσουν την δαπάνη από τον φόρο.

– τεκμήρια: για να αποφύγουν την πληρωμή έξτρα φόρου, μπορούν και πρέπει να επικαλούνται ανάλωση κεφαλαίου προηγούμενων ετών, έσοδα από πώληση περιουσιακών στοιχείων ή γονικές παροχές και δωρεές χρηματικών ποσών.

– Κενά ακίνητα: για να μη πιαστούν στα τεκμήρια πρέπει οι ιδιοκτήτες να εμφανίσουν μηδενικό λογαριασμό ρεύματος

– Ανείσπρακτα ενοίκια: οι ιδιοκτήτες πρέπει να καταθέσουν στην εφορία φωτοαντίγραφο διαταγών πληρωμής, δικαστικών αποφάσεων ή αγωγών έξωσης.

 

Πηγή: Protothema.gr

Φορολογικές δηλώσεις: Παράταση αλλά και ταλαιπωρία για χιλιάδες αγρότες

Ελλάδα, Μαγνησία, Πρώτο Θέμα |