Διαβάζουμε ποίηση… στον Προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου Μακρινίτσας

Διαβάζουμε ποίηση…

Προαύλιος χώρος Ιερού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου Μακρινίτσας

Σάββατο 12 Αυγούστου, 8,30 το βράδυ.

 

Ποιήματα για την Μακρινίτσα, για την Παναγιά μας, τη σκληρή εργασία των προγόνων μας, τη διαφορετικότητα, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα των παιδιών, απάνθισμα από γνωστές και άγνωστες συλλογές, αλλά και από μεγάλους Έλληνες Ποιητές, θα διαβάσουν σήμερα  Σάββατο 12 Αυγούστου, στις 8.30 το βράδυ, στον προαύλιο χώρο της Παναγίας, στην Μακρινίτσα, γνωστοί άνθρωποι των γραμμάτων.

Πρόκειται για μια έμπνευση της γνωστής Μακρινιτσιώτισσας Λογοτέχνιδας Μάγδας Τσιρογιάννη, που αμέσως την αγκάλιασαν οι πνευματικοί άνθρωποι του χωριού και την υποστηρίζει οργανωτικά ο Σύλλογος Καταστηματαρχών Μακρινίτσας.

Δέκα κάτοικοι και φίλοι της Μακρινίτσας, με ποιητικές ευαισθησίες και εξαιρετικές γνώσεις στο αντικείμενο, επέλεξαν διάφορα ποιήματα που έχουν αναφορά στην Μακρινίτσα, στην Παναγιά μας, λόγω ημερών, αλλά και στους κόπους των προγόνων μας στην εργασία για προκοπή και καλυτέρευση της ζωής του χωριού. Θα αναφέρονται όμως και στο πνεύμα των ημερών μας που είναι ο σεβασμός στη διαφορετικότητα, στα ανθρώπινα δικαιώματα με έμφαση στα δικαιώματα των παιδιών.

Η αναφορά τους στην ποίηση δεν θα είναι μονάχα…ποιητική, αλλά θα γίνεται και μια ανάλυση του έργου και μια εκτενής αναφορά στον δημιουργό του.

Στη συνέχεια θα δοθεί ο λόγος στους ακροατές, όπου μπορούν να καταθέσουν τις απόψεις τους στο τεράστιο αυτό θέμα, να προτείνουν έργα που γνωρίζουν, δικά τους ή άλλων Ελλήνων Ποιητών, επιπλέον δε με τις προτάσεις τους να βελτιώσουν και να συμβάλουν στην καθιέρωση ανάλογων πνευματικών βραδινών στην Μακρινίτσα.

Μέσα από την ποίηση άλλωστε, αυτή την ποίηση που ενώνει τους ανθρώπους και ηρεμεί το ανθρώπινο πνεύμα, τις ευλαβικές αυτές μέρες των Παρακλήσεων στην Παναγιά μας, που «συνδυάζει το φως από τη μία και το σκοτάδι από την άλλη, όπως η ποίηση, που συνδυάζει το φωτεινό της πρόσωπο της αισιοδοξίας με το σκοτεινό πρόσωπο του πένθους», προσδοκία των διοργανωτών είναι να δώσουν μια άλλη διάσταση στο πνεύμα των διακοπών, με γνώση, προβληματισμό και προσφορά.

Στόχος της πρωτοβουλίας αυτής είναι να αποδείξει πως η ποίηση δεν αποτελεί μια νεκρή τέχνη, όπως πολλοί θεωρούν, αλλά μια ζωντανή έκφραση της ανθρώπινης ψυχής, η οποία ακόμα μπορεί να κινήσει τον άνθρωπο, αλλά και όλο τον κόσμο αν χρειαστεί.

Παράλληλα  να δημιουργήσει μια μοναδική ατμόσφαιρα στο χώρο της Παναγίας, που από πολλών ετών έχει καθιερωθεί για ανάλογου επιπέδου και περιεχομένου εκδηλώσεις.

 

Διαβάζουμε ποίηση… στον Προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου Μακρινίτσας

Μαγνησία, Πολιτισμός, Πρώτο Θέμα |