Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τις εκλογές του νέο φορέα της Κεντροαριστεράς

 

Σήμερα , Κυριακή 12 Νοεμβρίου, διεξάγεται ο πρώτος γύρος για την εκλογή του επικεφαλής του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς.

Ο δεύτερος γύρος, αν χρειαστεί, θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 19 Νοεμβρίου. Υποψήφιοι είναι (με αλφαβητική σειρά) οι: Νίκος Ανδρουλάκης, Κωνσταντίνος Γάτσιος, Φώφη Γεννηματά, Σταύρος Θεοδωράκης, Γιώργος Καμίνης, Γιάννης Μανιάτης, Απόστολος Πόντας, Γιάννης Ραγκούσης και Δημήτρης Τζιώτης.

Για να εκλεγεί στον πρώτο γύρο νικητής, σύμφωνα με τους κανόνες που έχουν συμφωνηθεί, χρειάζεται να συγκεντρώσει το 50%+1 των έγκυρων ψήφων. Αν κανένας υποψήφιος δεν συγκεντρώσει το ποσοστό αυτό, οι δύο πρώτοι σε ψήφους υποψήφιοι θα αναμετρηθούν στον δεύτερο γύρο. Νικητής θα αναδειχθεί ο υποψήφιος που συγκέντρωσε τις περισσότερες έγκυρες ψήφους, όσες κι αν είναι αυτές.

 

Εκλογικά κέντρα

Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί στα Εκλογικά Κέντρα που έχει καθορίσει η Ανεξάρτητη Επιτροπή Διαδικασιών και Δεοντολογίας (ΑΕΔΔ), βάσει των προτάσεων των Νομαρχιακών Οργανώσεων Εμπιστοσύνης (ΝΟΕ).

Σε Εκλογικά Κέντρα μεγάλων πόλεων μπορεί να λειτουργήσουν περισσότερα Εκλογικά Τμήματα.

ΟΛΑ ΤΑ ΕΚΛΟΓΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ

0195 ΔΗΜΟΣ ΑΓΙΑΣ Βελίκα Λάρισας

0196 ΔΗΜΟΣ ΑΓΙΑΣ Αγιά Λάρισας

0197 ΔΗΜΟΣ ΑΓΙΑΣ Στόμιο Λάρισας

0198 ΔΗΜΟΣ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ Βλαχογιάνι Λάρισας

0199 ΔΗΜΟΣ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ Μαυροδήμου 1,Ελασσόνα

0200 ΔΗΜΟΣ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ Καλλιθέα Λάρισας

0201 ΔΗΜΟΣ ΚΙΛΕΛΕΡ Εθνάρχου Μακαρίου 181,Νίκαια

0202 ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ Ρούσβελτ 57, Λάρισα

0203 ΔΗΜΟΣ ΤΕΜΠΩΝ Μακρυχώρι Λάρισας

0204 ΔΗΜΟΣ ΤΕΜΠΩΝ Συκούριο Λάρισας

0205 ΔΗΜΟΣ ΤΥΡΝΑΒΟΥ Λαρίσης,Τύρναβος

0206 ΔΗΜΟΣ ΦΑΡΣΑΛΩΝ Πατρόκλου 3, Φάρσαλα

0207 ΔΗΜΟΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ Καλλίθηρο Καρδίτσας

0208 ΔΗΜΟΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ Νικ. Πλαστήρα,Καρδίτσα

0209 ΔΗΜΟΣ ΛΙΜΝΗΣ ΠΛΑΣΤΗΡΑ Μορφοβούνι Καρδίτσας

0210 ΔΗΜΟΣ ΜΟΥΖΑΚΙΟΥ Μουζάκι Καρδίτσας

0212 ΔΗΜΟΣ ΠΑΛΑΜΑ Προάστιο Καρδίτσας

0213 ΔΗΜΟΣ ΠΑΛΑΜΑ Παλαμάς Καρδίτσας

0214 ΔΗΜΟΣ ΣΟΦΑΔΩΝ Κιερίου 64, Σοφάδες

0215 ΔΗΜΟΣ ΣΟΦΑΔΩΝ Κέδρος Σοφάδων

0216 ΔΗΜΟΣ ΑΛΜΥΡΟΥ Αλμυρός Μαγνησίας

0217 ΔΗΜΟΣ ΒΟΛΟΥ Λεωφόρος Ειρήνης 131,Ν. Ιωνία Μαγνησί

0218 ΔΗΜΟΣ ΒΟΛΟΥ Πλατεία Ρήγα Φεραίου,Βόλος Μαγνησίας

0219 ΔΗΜΟΣ ΖΑΓΟΡΑΣ – ΜΟΥΡΕΣΙΖαγορά Μαγνησίας

0220 ΔΗΜΟΣ ΝΟΤΙΟΥ ΠΗΛΙΟΥ Αργαλαστή Μαγνησίας

0221 ΔΗΜΟΣ ΡΗΓΑ ΦΕΡΑΙΟΥ Βελεστίνο Μαγνησίας

0222 ΔΗΜΟΣ ΑΛΟΝΝΗΣΟΥ Αλόννησος Μαγνησίας

0223 ΔΗΜΟΣ ΣΚΙΑΘΟΥ Σκιάθος Μαγνησίας

0224 ΔΗΜΟΣ ΣΚΟΠΕΛΟΥ Σκόπελος Μαγνησίας

0225 ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΜΠΑΚΑΣ Κόρσαρη 1,Καλαμπάκα Τρικάλων

0226 ΔΗΜΟΣ ΠΥΛΗΣ Ηρώων 1940 1,Πύλη Τρικάλων

0227 ΔΗΜΟΣ ΤΡΙΚΚΑΙΩΝ Τρίκαλα Τρικάλων

0228 ΔΗΜΟΣ ΦΑΡΚΑΔΟΝΑΣ Κρήνη,Φαρκαδόνα Τρικάλων

 

Εναρξη και λήξη ψηφοφορίας

Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ. Ειδικά στις 12 Νοεμβρίου, στην περιοχή του Δήμου Αθηναίων και σε Δήμους όμορους της Μαραθώνιας διαδρομής, η ψηφοφορία θα λήξει μια ώρα αργότερα, στις 9 το βράδυ.

Στα Εκλογικά Κέντρα του εξωτερικού, η ψηφοφορία θα διεξαχθεί σύμφωνα με το ωράριο που θα ανακοινωθεί με ειδική εγκύκλιο της ΑΕΔΔ.

 

Δικαίωμα ψήφου

 

Δικαίωμα ψήφου έχουν οι προσερχόμενοι πολίτες που είναι εγγεγραμμένοι στον Εθνικό Εκλογικό Κατάλογο.

Για να ψηφίσουν οι προσερχόμενοι, εκτός των προεγγραφέντων, οφείλουν να επιδεικνύουν ταυτότητα ή διαβατήριο, να συμπληρώνουν και υπογράφουν την προβλεπόμενη αίτηση/δήλωση και να καταβάλουν ως εισφορά/δωρεά για την κάλυψη της δαπάνης της ψηφοφορίας το ποσό των τριών(3) Ευρώ κατ’ ελάχιστο.

 

Στον δεύτερο γύρο (19.11.2017), δικαίωμα ψήφου έχουν μόνον όσοι εκλογείς ψήφισαν στον πρώτο (12.11.2017). Οι επιθυμούντες να ψηφίσουν μπορούν να προσέλθουν σε οποιοδήποτε Εκλογικό Τμήμα. Σε περίπτωση μεγάλης προσέλευσης, ο Πρόεδρος της Εφορευτικής Επιτροπής μπορεί να συστήσει στους ενδιαφερόμενους να ψηφίσουν σε παραπλήσιο Εκλογικό Τμήμα.

Διαδικασία ψηφοφορίας

 

Η διαδικασία της ψηφοφορίας περιλαμβάνει τέσερις(4) στάσεις, τις ακόλουθες:

 

  • Στην πρώτη στάση, σε τραπεζάκι που βρίσκεται στην είσοδο του Εκλογικού Τμήματος, εθελοντής τον οποίο επιλέγει γι’ αυτή τη δουλειά ο ΥΕΚ, καλεί κάθε προσερχόμενο να συμπληρώσει αίτηση/δήλωση για τη συμμετοχή του στην ψηφοφορία. Γι’ αυτό τον σκοπό τον ερωτά αν επιθυμεί απλώς να ψηφίσει ή, επί πλέον, και να μετάσχει στη διαδικασία που θα ακολουθήσει, μετά την εκλογή του νέου επικεφαλής, για την ίδρυση του νέου πολιτικού φορέα. Αναλόγως της απαντήσεως, του παραδίδει για συμπλήρωση την αντίστοιχη αίτηση/δήλωση (Παράρτημα Β’). Αμέσως μετά, στο ίδιο τραπεζάκι, ο ψηφοφόρος καταβάλλει εισφορά τριών(3) ευρώ κατ’ ελάχιστο και ο εθελοντής που ασκεί χρέη ταμία αποκόπτει από το στέλεχος και του παραδίδει αντίστοιχη απόδειξη.

 

  • Στην δεύτερη στάση, ο ψηφοφόρος προσέρχεται ενώπιον της Εφορευτικής Επιτροπής και παραδίδει στον Πρόεδρό της είτε την συμπληρωμένη αίτηση/δήλωση, είτε το έντυπο προεγγραφής. Ταυτόχρονα του παραδίδει ταυτότητα ή διαβατήριο, καθώς και την απόδειξη για την καταβολή της ελάχιστης εισφοράς του των τριών(3) Ευρώ. Ακολούθως, αφού ο Πρόεδρος βεβαιώσει την ταυτοπροσωπία, ο χειριστής εντοπίζει τον ψηφοφόρο στην ταμπλέτα και, συγκεκριμένα, στον Εθνικό Εκλογικό Κατάλογο, από τον οποίο και τον διαγράφει ηλεκτρονικά. Σε περίπτωση που, για οποιοδήποτε λόγο, ο ψηφοφόρος δεν εντοπισθεί στον Εθνικό Εκλογικό κατάλογο, ακολουθείται η διαδικασία που περιγράφεται στο Παράρτημα Γ’. Κατόπιν, ο Γραμματέας αναγράφει στην αίτηση/δήλωση τον αριθμό διαπίστευσης του ψηφοφόρου και την τοποθετεί σε διαφορετικό φάκελο αν πρόκειται για (απλό) ψηφοφόρο και διαφορετικό αν πρόκειται για πρόσωπο που επιθυμεί να συμμετάσχει στην διαδικασία για την ίδρυση του νέου πολιτικού φορέα. Ο Γραμματέας αναγράφει επίσης τα στοιχεία του ψηφοφόρου (επώνυμο, όνομα και ΑΔΤ) στην κατάσταση ψηφισάντων, την οποία και ο ψηφοφόρος υπογράφει παραπλεύρως του ονόματός του. Τότε μόνον παραδίδεται στον ψηφοφόρο το ένα και μοναδικό ψηφοδέλτιο (Παράρτημα Δ’), και α φάκελος.

 

  • Στην τρίτη στάση, ο ψηφοφόρος μεταβαίνει πίσω από το παραβάν και σημειώνει στο ψηφοδέλτιο έναν το πολύ σταυρό προτίμησης. Εν συνεχεία, τοποθετεί το ψηφοδέλτιο στον φάκελο και, αφού τον κλείσει, κατευθύνεται προς τον Πρόεδρο, ο οποίος τον σφραγίζει και τον μονογράφει. Τότε μόνον, ο ψηφοφόρος ρίχνει το ψηφοδέλτιο στην κάλπη κατά τρόπο εμφανή, ενώπιον του Προέδρου.

 

  • Του επιστρέφεται η ταυτότητα ή το διαβατήριό του και η διαδικασία ολοκληρώνεται (τέταρτη στάση).

Τα μέλη της Εφορευτικής Επιτροπής, οι εκπρόσωποι και οι εθελοντές μπορούν να ψηφίσουν στο Εκλογικό Τμήμα όπου παρέχουν τις υπηρεσίες τους.

 

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τις εκλογές του νέο φορέα της Κεντροαριστεράς

Ελλάδα, Θεσσαλία, Μαγνησία, Πρώτο Θέμα |