Αργύρης Κοπάνας : «Πουκάμισο αδειανό» η περιβόητη Μεταρρύθμιση  της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από το ΣΥΡΙΖΑ

άρθρο

«Πουκάμισο αδειανό» η περιβόητη Μεταρρύθμιση

της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από το ΣΥΡΙΖΑ

 

Είναι πράγματι κωμικό αυτό που επί μήνες παρακολουθούμε… Πέρασαν δύο χρόνια από τη στιγμή, που η Κυβέρνηση εξήγγειλε την  μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη»! Ωστόσο, μέχρι και σήμερα δεν έχουμε τίποτε χειροπιαστό!  Τόση επεξεργασία, τόση προετοιμασία, τόσος χρόνος δεν χρειάστηκε ποτέ ξανά για ένα νομοσχέδιο, για μια μεταρρύθμιση… όσο σπουδαία κι αν ήταν!

Μετά από μια άνευ προηγουμένου χρονοβόρα «ζύμωση», θα περίμενε κανείς να παρουσιάσει η Κυβέρνηση μια ρηξικέλευθη, μια ριζοσπαστική αλλαγή στα αυτοδιοικητικά πράγματα της χώρας!

Μια αλλαγή, που θα σηματοδοτούσε την απαρχή μιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης διαφορετικής , αναζωογονημένης, ενισχυμένης, σύγχρονης, αναβαθμισμένης!

Δυστυχώς, οι προσδοκίες αυτές δεν πρόκειται να επιβεβαιωθούν!

Αυτό, που τελικά θα δούμε δεν θα είναι τίποτε άλλο από ένα «πουκάμισο αδειανό»!

Μια «μεταρρύθμιση» χωρίς ουσία, χωρίς περιεχόμενο, χωρίς δυναμική, που δεν θα έχει καμία σχέση με την έννοια, το νόημα, τη φιλοσοφία μιας πραγματικής μεταρρύθμισης! Με απλά λόγια, δεν θα  είναι Μεταρρύθμιση! Και το χειρότερο…  θα είναι ένας νόμος, που θα πηγαίνει πίσω την Τοπική Αυτοδιοίκηση, δεν θα την ωθεί προς τα εμπρός!

Θα είναι ένας νόμος, που θα αποδυναμώνει την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αφού δεν θα περιέχει -σύμφωνα με τις έως τώρα διακηρύξεις του Υπουργού- διατάξεις και μέτρα, που θα ενισχύουν την οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και που θα την εμπλουτίζουν με περισσότερες αρμοδιότητες, πόρους και δράσεις, αλλά θα εστιάζει μονότονα στην αλλαγή του εκλογικού νόμου καθιερώνοντας την απλή αναλογική!

Η απλή αναλογική δεν θα διευρύνει τη δημοκρατία, τη συμμετοχή, την αντιπροσώπευση …όπως υποστηρίζει ο Υπουργός Εσωτερικών…

Αντίθετα, θα λειτουργήσει υπονομευτικά όλων των παραπάνω και θα επιφέρει σύγχυση καθώς οι μειοψηφίες θα αποκτήσουν κυρίαρχο ρόλο, ενώ η πλειοψηφία θα στερείται της ευχέρειας και της δυνατότητας λήψης των αποφάσεων και διοίκησης των Περιφερειών και Δήμων!

Τα Περιφερειακά και Δημοτικά Συμβούλια αναπόφευκτα θα μετατραπούν σε αρένες με εντάσεις, διαξιφισμούς και αντιπαραθέσεις, αφού η λήψη των αποφάσεων θα προϋποθέτει τη σύμπνοια μεταξύ  περιφερειακών και δημοτικών παρατάξεων, που πιθανότατα δεν θα έχουν μεταξύ τους κανένα κοινό στοιχείο, καμία ταύτιση σε επίπεδο ιδεολογίας, κουλτούρας, οπτικής και θεώρησης των πραγμάτων!

Ασφαλώς, υπάρχουν πολλές περιπτώσεις παρατάξεων, που κινούνται στα άκρα ή εντελώς δογματικά!

Από εκεί και πέρα, μακάρι η Κυβέρνηση να έχει εφεύρει, να έχει επινοήσει τους τρόπους εκείνους, που θα συνδυάσουν την απλή αναλογική με την κυβερνησιμότητα των Περιφερειών και Δήμων και την κανονικότητα και ομαλότητα στη λειτουργία τους! Αν δεν γίνει αυτό, θα οδηγηθούμε με μαθηματική ακρίβεια στην ολοσχερή αποδόμηση του θεσμού!

Εν αναμονή, λοιπόν, των «αποκαλυπτηρίων» της περιβόητης μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοικησης!

 

Αργύρης Κοπάνας,

πρώην αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας

περιφερειακός σύμβουλος Θεσσαλίας

Δικηγόρος

Αργύρης Κοπάνας : «Πουκάμισο αδειανό» η περιβόητη Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από το ΣΥΡΙΖΑ